Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár egy emlékezetes 2018-as szereplés után térhet vissza az Európa-liga főtáblájára, amennyiben csütörtökön este 20 órakor kezdődő találkozón legyűri a belga Standard Liége csapatát. Márton Gábor együttesére nem vár könnyű feladat, de korántsem neveznénk reménytelennek a fehérváriak helyzetét.

Két évvel ezelőtt a fehérváriak az angol sztárcsapat Chelsea ellen 1 (2-2 az aktuálisan hazai pályaként szolgáló Groupama Arénában), míg a görög PAOK Szaloniki ellen 6 pontot (2-0 oda-vissza) szerzett, és bizony közel álltak a továbbjutáshoz.

A fehérváriakat tekinthetjük talán a legrutinosabb, de mindenképpen a legsikeresebb Európa-liga-indulónak, különösen, ha idevesszük a sorozat elődjének tekinthető UEFA-kupát is. A Videoton már az 1974-75-ös szezonban tiszteltét tette a sorozatban, ahol 1985-ben máig utolsó magyar csapatként döntőt is játszhatott (a fehérvári 0-3 után idegenben 1-0-ra legyőzték a Real Madridot).

Az Európa-ligában hetedik alkalommal próbálhat szerencsét a Vidi, és harmadik alkalommal juthat fel a főtáblára. Ez először (nem bajnokként indulva máig egyetlen magyar klubként) 2012-ben sikerült nekik, akkor a belga Genk és a svájci Basel mögött, de a portugál Sporingot megelőzve 6 ponttal lett harmadik a még Paulo Sousa által irányított csapat.

Ha a Vidi játékosai csütörtök éjszaka is így örülnek, akkor sikerült az újabb bravúr Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legutóbbi szereplésről fentebb írtunk, úgyhogy ideje rátérni az aktuális kiírásra, amelynek bajnoki ezüstérmesként vághattak neki a piros-kékek, méghozzá a nyáron kinevezett vezetőedző, Márton Gábor irányításával. Ha egy mondatban akarnánk összefoglalni a Vidi eddigi szereplését, akkor az így szólna: az első két fordulóban könnyűnek tűnő ellenfelekkel szemben nehezen elért továbbjutások.

Azért egy-két mondatot mégis szánnánk rá. A Vidi az első fordulóban kiemeltként fogadhatta a meglehetősen a nem éppen kimagasló képességű ír Bohemians együttesét, és egy "idegőrlő" találkozó (hogy megint Márton Gábort idézzük) végén 1-1-es 120 percet követően a 4-2-re megnyert 11-es párbajban jutottak tovább.

Jöhetett a második forduló, még mindig kiemeltként, és egy roppant kellemetlen máltai túra. Ha nem lett volna elég a műfű, a rendkívül harcias, kevéske tudását olykor indokolatlan keménységgel helyettesítő ellenfél, a Hibernians, még ott volt a helyi bürokrácia jóvoltából a magyar csapatnak kijutó vegzálás: fölösleges COVID-19-teszt, majd edzés helyett gubbasztás a szállodában. Ilyen előzmények után mindenki örült az 1-0-s sikernek – ha a Vidi csak kicsivel koncentráltabb a ziccereinél, akkor jóval nagyobb is lehetett volna a különbség – és a továbbjutásnak.

A harmadik fordulóban a jó nevű francia Stade de Reims következett, amelyik ugyani kétszeres BEK-döntős (1956, 1959), azonban utoljára 1963-ban járt az európai kupaporondon. A Ligue 1 hatodik helye (a félbeszakított szezon átlagpont-számításának eredményeként) viszont nem tűnt rossz ajánlólevélnek. Ehhez képest a fehérvári találkozón az ég-világon semmit nem mutattak a franciák, igaz, a Vidi sem sokat – kivéve Kovácsik Ádámot, aki a gólnélküli 120 perc után következő 11-es párbajban két francia próbálkozást is kivédett.

Így jutottunk el a belga Standard Liége-ig, amelyiknek volt már jobb szezonja a legutóbbinál, hiszen csak ötödik lett a franciához hasonlóan márciusban berekesztett bajnokságban. Ha a selejtező produkciójukból indulunk ki, akkor sem egy félelmetes csapatot látunk magunk előtt, hiszen a gyakorlatilag amatőr walesi Bala Townt 2-0-ra gyűrték le hazai pályán, míg a szerb Vojvodinát hosszabbítást követően verték 2-1-re ugyancsak otthon.

A találkozót megelőzően Márton Gábor azt mondta, a belgákról látott felvételek alapján a Standard erősebb csapat, mint a Reims.

"Jó a hangulat, mindenki bizakodó az esti találkozó előtt. Mi ezt az alkalmat szeretnénk megragadni és továbbjutni a csoportkörbe.

mondta a szakvezető hangsúlyozva, nem a mindenáron való védekezésre fognak berendezkedni, amikor lehetőségük nyílik, hogy támadjanak, támadni fognak. De azért gyakorolták a 11-eseket is, árulta el.

Márton Gábor (középen) mindenre felkészítette a fehérvári játékosokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Márton Gábor elmondta, játékosai számára plusz motivációt jelent a Ferencváros keddi sikere, azaz a zöld-fehérek BL-csoportkörbe jutása, hiszen még soha nem volt arra példa, ugyanabban a szezonban két magyar csapat is véghez vigye ezt a bravúrt az európai kupákban.

A Standard Liége–MOL Fehérvár FC találkozó csütörtökön este 20 órakor kezdődik. A mérkőzést az Origo szöveges élő formában közvetíti.