Vágólapra másolva!
A Ferencváros 25 év után játszhat ismét a nemzetközi klubfutball legrangosabb tornáján, a Bajnokok Ligájában. A magyar csapat ráadásul a Barcelona otthonában lép pályára első mérkőzésén Lionel Messiék ellen. A meccs kapcsán Spanyolországból telefonon sikerült utolérnünk az Újpesttel kilenc bajnoki címet szerzett és a magyar válogatottal olimpiát nyert egykori kiváló játékost, Fazekas Lászlót.

Ha jól tudom, akkor most nem Belgiumban van otthon, hanem Spanyolországban ragadt. Mi történt?
Még korábban kiutaztunk a feleségemmel nyaralni ide, egy kedvelt üdülőhelyre, aztán a koronavírus-járvány miatt úgy alakult, hogy inkább nem kockáztattunk a hazautazással és itt maradtunk. Remélem, hogy minden jól alakul majd a vírussal kapcsolatban és akkor vissza tudunk menni Belgiumba, karácsonyra.

Kedden este Barcelonában a Ferencváros 25 év után újra a BL-ben játszik. Mit szól a Fradi eddigi teljesítményéhez, hogy eljutott idáig a csapat?
Egyrészt már az eléggé intő jel volt, hogy zsinórban kétszer is bajnokok lettek, ráadásul több pont különbséggel, ami arra utalt, hogy jóval erősebbek, mint a hazai bajnokságban játszó többi együttes.

Másrészt az eddigiek alapján elmondható, hogy

jók a játékosok, jó az edző és minden feltétel megvan ahhoz, hogy előrébb léphessenek.

Ez a mostani járványhelyzet, ez azoknak a csapatoknak kedvez, amelyek idegenben lépnek pályára, mert a hazaiaknak vagy üres, vagy foghíjas lelátók előtt kell szerepelni. Ami azért hátrány, mert a 12. játékos, azaz a szurkolók rendkívül fontosak a labdarúgásban, mert 30-40 ezer, vagy a Barcelona esetében majdnem 100 ezer ember sokat hozzá tudna tenni a csapat teljesítményéhez.

Láttam a Ferencváros hogyan játszott kétszer is jól idegenben, most Barcelonában sem lesznek nézők, ami kedvező lehet a Fradinak.

A belgiumi bajnokságban is azt látom, hogy azok a csapatok szereznek több pontot, amelyek idegenben játszanak.

A Fradi ellen nem lehetnek nézők a Camp Nouban. Forrás: AFP/Pau Barrena

Mit gondol arról, hogy olyan ellenfeleket kapott a Ferencváros, mint az említett Barcelona vagy éppen a Juventus?
Nagyon örültem neki, hiszen a mi időnkben, amikor a Juventus, a Bayern München, a Celtic és a Valencia ellen játszhattunk, akkor el kellett költözzünk a Népstadionba, akkora volt az érdeklődés a meccseink iránt.

Ez egy óriási lehetőség a Fradinak, ahogy olvastam, a szurkolóik viszik is a bérleteket a BL-meccsekre, mint a cukrot. Az emberek ki van éhezve arra, hogy olyan mérkőzéseket lássanak, amikre hosszú évek óta nem volt példa, mint most a Juventus vagy a Barcelona ellen.

Látom nagyon tájékozott a magyarországi hírekkel kapcsolatban.
Jelenleg nekem elég veszélyes emberek közé menni, így rá is vagyok kényszerülve, hogy a lakásban híreket olvassak, de magyar emberként csak természetes, hogy tisztában legyek a hazai történésekkel. Elsősorban az Újpesttel kapcsolatos anyagokkal kezdem a napom, utána nézem a válogatottat, a bajnokságot és a többi, egyéb hírt.

Mit gondol a jelenlegi Barcelonáról?
Saját tapasztalatból mondom, ha egy klubon belül problémák, ellentétek vannak, az kihat a játékosok teljesítményére is.

A jelenlegi helyzetben nekem nem túl szimpatikus Koeman (a Barcelona edzője – a szerk.), kicsit beképzeltnek tűnik. Mindenesetre, amit most csinálnak, az semmiképpen nem vezethet jóra, mert nincs csend és nyugalom a klub háza táján.

Nem csillapodnak a kedélyek a Barcelona körül. Forrás: AFP/Lluis Gene

Ebből a Fradi ma profitálhat is valamit, mert ez a Barcelona közel sem olyan erős, mint korábban volt. Elment ugye Suárez, volt ez a Messi körüli cirkusz, ami rendkívül megbolygathatta a csapat belső életét. Sőt, maga az edző is azt mondta, hogy ez a Barcelona nem esélyes a BL-ben a végső győzelemre. Koeman erre vonatkozó kijelentését eléggé furcsának tartom.

Így most talán ez a megfelelő alkalom, hogy a Ferencváros játsszon ellenük.

Mit vár az esti mérkőzéstől?

Egy szoros meccsre számítok 2-1-es vagy 3-2-es hazai győzelemmel, ahol, ha nem is végig, de egy jó 60-70 percen keresztül a Ferencváros partnere lesz a Barcelonának.

A Barcelona a mai találkozó esélyese, de mi szurkoljunk a magyar csapatnak, és lássunk egy jó mérkőzést kiváló játékkal.