A nemzetközi sajtó is a Fradi BL-visszatérésével foglalkozik

Glasgow, 2020. augusztus 26. Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án. MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles
Vágólapra másolva!
Az angol közszolgálati csatorna hosszú cikkében kiemeli, hogy a Fradi 25 év után tér vissza az európai elit mezőnyébe, ahogy azt is, hogy a csoportkörben szereplő csapatok közül a legtöbb selejtező mérkőzést a zöld-fehérek játszották.

Az alvó óriások készen állnak Cristiano Ronaldo és Lionel Messi fogadására – így harangozza be az angol sajtó a Ferencváros visszatérését.

"A Covid-helyzet miatt a televízió előtt ültünk a klubban, néztük a sorsolást, és imádkoztunk a nagy nevekért" – mondja a Ferencváros vezérigazgatója a BBC Sportnak.

Orosz Pál igazi álomsorsolásnak nevezi, hogy összekerültek a kétszeres BEK/BL-győztes Juventusszal, az ötszörös BL-győztes Barcelonával, valamint a Fradi vezetőedzője, Szergej Rebrov korábbi csapatával, a Dinamo Kijevvel.

A Ferencváros BL-részvétele az egész magyar futball ünnepe Forrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

A sportvezető hozzáteszi, a Bajnokok Ligája-részvétel nem csak a Ferencváros, az egész magyar futball ünnepe.

A klubvezető pontosan látja, hogy most egy másik szintre lépett a Ferencváros, hiszen miközben ők már négy selejtezőkört vettek sikerrel, addig az igazán nagyok számára csak most kezdődik a sorozat. "Az ő céljuk már az, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját" – mondja Orosz Pál.

A BBC cikke is kiemeli a Djurgardens, a Celtic, a Dinamo Zagreb és a Molde ellen sikerrel megvívott selejtezőket, valamint azt, hogy a klub ezzel 1995 után tudott visszatérni az európai elitbe. A cikk ugyancsak feleleveníti, amikor a csapatot kizárták az élvonalból, illetve azt, amikor 2011-ben a mostani klubvezetés átvette az irányítást. "Szinte a romokból kellett újjáépítenünk a klubot" – mondja erről az időszakról Orosz Pál. "Reálisan kellett látnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak, és milyen célokat tűzhetünk ki magunk elé.

A klubigazgató beszélt a vezetőedzőről, Szergej Rebrovról is, olyan szakembernek írva le, aki mindent roppant komolyan vesz. "Mindig a csapategységben gondolkodik, soha nem egyénekben. Kulcsfigura ez tény, de az egész stábnak, sőt az irodában dolgozóknak is megvan a szerepük a sikerben, amelyért tíz éve dolgoztak keményen."

A Barcelonával még sosem játszott nemzetközi kupamérkőzést a Ferencváros, a Juventusszal viszont igen, sőt 1965-ben, a Vásárvárosok Kupa döntőjében 1-0-ra győzött a magyar csapat.

Orosz Pál számára ennek a találkozónak családi vonatkozása is van.

"Számomra ez nagyon érzelmes történet, mert apám tagja volt annak a csapatnak, amely Torinóban verte a Juventust" – emlékezett vissza a ferencvárosi sportvezető.