Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligájában a magyar és az orosz válogatott is győzelemmel kezdett a B divízió 3-as csoportjában. A magyar csapat Törökországban, az orosz hazai pályán győzött Szerbia ellen, így a csoport két hárompontos csapata találkozik majd vasárnap este. Marco Rossi csapatának fontos ez a meccs is, de közben az október 8-i, Bulgária elleni Eb-pótselejtezőre is oda kell figyelni.

A magyar válogatott meglepően érett játékkal, 1-0-ra nyerni tudott Törökország vendégeként csütörtök este, miközben az orosz válogatott simán, 3-1-re nyert a szerbek ellen. Azt a szabadrúgásgólt, amelyet Szoboszlai Dominik a török kapuba rúgott, nem fogjuk egyhamar elfelejteni.

Ez a gól be fog vonulni a magyar labdarúgás történetébe - ebben biztosak lehetünk. Egy nappal a törökök elleni győzelmet követően meg is szavaztattuk olvasóinkat arról, hogy Détári Lajos 1987-ben a lengyeleknek rúgott szabadrúgásgólja, vagy Szoboszlai Dominik találata volt-e a szebb? A szavazás őrült szoros versenyt hozott.

4013 szavazóból 1743-an Détári góljára, 1542-en viszont Szoboszlai bombájára szavaztak.

Ennyit a múltról és most fordítsuk figyelmünket a vasárnap esti találkozóra. Marco Rossi szövetségi kapitány már az oroszok elleni meccset megelőző sajtótájékoztatón elmondta,

marad a három belső védős rendszernél,

ami a törökök ellen is sikerre vezette a válogatottat.

Marco Rossi nem készül meglepetésre Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Marad a felállás, ami sikerre vezetett Törökországban.

Szeretném, ha bátran játszanánk, vállalnánk a párharcokat, és amikor kell, akkor letámadnánk, nyomást gyakorolnánk" – mondta Rossi, aki életében először azt mondta a játékosainak, hogy számára ezúttal fontosabb a teljesítmény, mint maga az eredmény.

A legfontosabb meccs majd ezután következik a válogatottnak, az októberi, bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtező.

Sallai Roland azt mondta, hogy végre a képességeinek megfelelően futballozott a válogatott a törökországi 1-0-s siker alkalmával, és szeretné, ha ez megismétlődne vasárnap is.

Újabb bravúrra készül a magyar válogatott Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kezdőcsapatok

Magyarország: Gulácsi – Bese, Szalai A., Lang, Orban, Holender – Sigér, Nagy Á – Sallai, Szoboszlai – Szalai Á.

Oroszország: Shunin – Fernandes, Szemenov, Dzhikija, Dzikija– Ozdojev, Zobnyin – Jonov, Mirancsuk, Kuzjajev – Dzjuba

Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya intenzív, és kompromisszumok nélküli mérkőzésre számít.

„Nincsenek könnyű mérkőzéseink, vasárnap is intenzív, és kompromisszumok nélküli találkozó elé nézünk, különösen annak fényében, hogy a magyar válogatott nyerni tudott Törökországban.

úgyhogy szinte otthon érezzük magunkat" – mondta az oroszok edzője, aki külön kitért Szoboszlai Dominikra, aki emlékezetes szabadrúgás-góljával eldöntötte a csütörtök esti török-magyar mérkőzést.

Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével két éve a legjobb nyolc közé jutott az orosz válogatott a hazai világbajnokságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint mondta, nem csak a legutóbbi mérkőzésen látottak alapján ítéli meg a teljesítményét, hiszen rendszeresen nézi az osztrák élvonal mérkőzéseit, ugyanis játékosként szerepelt Ausztriában, ezért érdekli.

A szabadrúgásból kapott gólok elkerülése érdekében külön felhívja futballistái figyelmét, hogy kevesebbet szabálytalankodjanak a tizenhatosuk előterében,

a Red Bull Salzburg légiósát pedig szorosabban kell őrizniük az egész mérkőzés folyamán.

42 éve nyeretlenül az oroszok ellen; zárt kapuk, otthoni szurkolás

A magyar csapat nyolcadik alkalommal találkozik az orosz válogatottal, a korábbi jogelőd Szovjetunióval egyetemben 42 éve nem sikerült legyőzni őket. A szovjetekkel vívott meccsekkel kiegészülve az összesített mérleg hat siker mellett hét döntetlen és tizennégy vereség.

A két csapat legutóbb 2017 júniusában, a Groupama Arénában játszott egymással, akkor 3-0-s vendéggyőzelem született. A magyarok 42 éve nyeretlenek, legutóbb 1978-ban a jogelőd Szovjetuniót győzték le.

A koronavírus-járvány miatt a meccset természetesen zárt kapuk mögött rendezik, de az ingyenesen letölthető mobilalkalmazással, az MLSZ Fan XP-vel otthonról is lehet szurkolni a magyar válogatottnak. A rajongók saját fotóikat és lelkesítő üzeneteiket küldhetik el a vasárnap debütáló applikáción keresztül a Puskás Arénába, a stadion óriáskivetítőjére és a pálya melletti reklámfelületekre.

Nem várt, nagyszerű győzelemmel kezdett a magyar labdarúgó-válogatott a törökök ellen a Nemzetek Ligájában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sercan Kucuksahin

A magyar válogatott kerete

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC)
védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven), Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Apollon Limasszol)
középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Pátkai Máté (MOL Fehérvár FC), Kalmár Zsolt (FC DAC), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (FC DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg)
csatárok: Babati Benjámin (ZTE), Holender Filip (FC Lugano), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (FSV Mainz 05), Szőke Adrián (Heracles Almelo)

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 2. forduló:
MAGYARORSZÁG-Oroszország, Puskás Aréna 18.00
Szerbia-Törökország, Belgrád 20.45

A csoport állása:
1. Oroszország 1 1 - - 3-1 3 pont
2. Magyarország 1 1 - - 1-0 3
3. Törökország 1 - - 1 0-1 0
4. Szerbia 1 - - 1 1-3 0

A magyar válogatott vasárnap 18 órától fogadja a csoport élén álló orosz csapatot a Nemzetek Ligája másodosztályának megfelelő B divízióban. Azt követően október 8-án Bulgária vendége lesz az Eb-pótselejtezőn, majd 11-én Szerbiába, 14-én pedig Oroszországba látogat a Nemzetek Ligája harmadik és negyedik fordulójában.

Az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

Az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést az Origo élőben közvetíti.

Mindent egy helyen az Eb-ről