Vágólapra másolva!
A vasárnap esti magyar-orosz meccsen az első hely lesz a tét a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában. A találkozó előtt mindkét szövetségi kapitány, Marco Rossi és Sztanyiszlav Csercseszov is úgy vélekedett, hogy nehéz meccsre számít. 

A csütörtöki nyitókörben mindkét válogatott győzött: a magyarok Törökországban nyertek 1-0-ra, míg az oroszok hazai pályán a szerbeket múlták felül 3-1-re. Ez azt jelenti, hogy

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese csak a három pont begyűjtésével előzheti meg riválisát,

döntetlen esetén - jobb gólkülönbségének köszönhetően - a vendégek megtartanák első helyüket a kvartettben, Magyarország pedig maradna második.

Marco Rossi , a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kifejtette, életében először azt mondta a játékosainak, hogy

számára ezúttal fontosabb a teljesítmény, mint maga az eredmény.

Azt szeretné látni az októberi, bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt, hogy karaktere van a válogatottnak.

Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzése előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Szeretném, ha

- beszélt Rossi arról az identitásról, amelyet látni szeretne az év legfontosabb mérkőzése előtti főpróbán.

Rossi elárulta, a keretből mindenki egészséges, egyedül

Fiola Attila küzd kisebb problémával, de valószínűleg ő is vállalni tudja a játékot.

Megjegyezte, hogy az összeállításról még nem döntött, még látni akarja tanítványait az utolsó edzésen.

Az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni.

A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya intenzív, és kompromisszumok nélküli mérkőzésre számít.

Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov szövetségi kapitány (k) az orosz labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzése előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Nincsenek könnyű mérkőzéseink, vasárnap is

intenzív, és kompromisszumok nélküli találkozó elé nézünk, különösen annak fényében, hogy a magyar válogatott nyerni tudott Törökországban.

Jó meccsre számítok, az egyetlen negatívum, hogy nem lehetnek szurkolók a lelátókon."

Csercseszov emlékeztetett rá, hogy a magyar és az orosz válogatott legutóbb 2017 júniusában találkozott egymással: a Groupama Arénában rendezett barátságos meccset a Konföderációs Kupára készülő vendégek nyerték 3-0-ra.

"A magyarok már akkor is jó csapatot alkottak" - szögezte le.

A kapitány a vasárnapi taktikáról nem beszélt, mert elmondása szerint azt a játékosokkal is csak szombaton osztotta meg a szakmai stáb.

A szakvezető közölte, egyelőre nem tudja, mennyit változtat a kezdőcsapatán, mert még nem tudták felmérni, hogy a legutóbbi meccs mennyit vett ki a játékosokból. Ennek megállapítása az orvosi stáb tagjainak feladata, az ő tanácsaik alapján döntenek majd, figyelembe véve az ellenfél várható összetételét.

Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov szövetségi kapitány az orosz labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzésé előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Csercseszov külön kitért Szoboszlai Dominikra, aki emlékezetes szabadrúgás-góljával eldöntötte a csütörtök esti török-magyar mérkőzést (0-1) a Nemzetek Ligája első fordulójában. Mint mondta, nem csak a legutóbbi mérkőzésen látottak alapján ítéli meg a teljesítményét, hiszen rendszeresen nézi az osztrák élvonal mérkőzéseit, ugyanis játékosként szerepelt Ausztriában, ezért érdekli. A szabadrúgásból kapott gólok elkerülése érdekében külön felhívja futballistái figyelmét, hogy

kevesebbet szabálytalankodjanak a tizenhatosuk előterében, a Red Bull Salzburg légiósát pedig szorosabban kell őrizniük az egész mérkőzés folyamán.

Szoboszlai Dominik külön örzőt kaphat Forrás: AFP/Ozan Kose

"Dzsudzsák Balázs és Nikolics Nemanja helyzete kíváncsivá tett.

Előbbi most nincs a keretben, utóbbi igen. Mindkettőt nagyon jól ismerem, hiszen dolgoztam velük" - jegyezte meg Csercseszov.

Az olasz szakvezető, Marco Rossi hosszú idő után ismét kedvenc hadrendjében, azaz három belső védővel küldte pályára csapatát Törökországban, a szerkezet pedig igencsak bevált, mert a magyarok még tartalékosan is megérdemelt győzelmet arattak az esélyesebb rivális ellen.

Rossi elmondta, hogy megtartja ezt a játékrendszerét a vasárnapi, oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre.

Szavazzon!

Mi lesz a magyar-orosz Nemzetek Ligája-meccs eredménye?

"Marad a felállás, ami sikerre vezetett Törökországban. Most meglepetést már nem okozunk vele, ennyivel is nehezebb dolgunk lesz. De amúgy sem lesz könnyű, az orosz csapat rendkívül gyors, agresszív és jól szervezett."

Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint Cosimo Inguscio és Giovanni Constantino, segítők (elöl b-j) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzése előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A két éve vb-negyeddöntős oroszok ellen viszont még nehezebb dolguk lesz, mivel - a jogelőd Szovjetuniót is ideszámítva -

42 éve nem sikerült legyőzni az ellenfelet, amely ráadásul szintén igen magabiztosan verte meg Szerbiát.

Sallai Roland azt emelte ki, hogy végre a képességeinek megfelelően futballozott a válogatott a törökországi 1-0-s siker alkalmával, és szeretné, ha ez megismétlődne vasárnap is.

- jelentette ki a Freiburg támadója.

Sallai Roland (b) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzése előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az orosz nemzeti együttes valamennyi tagja negatív koronavírus-tesztet szolgáltatott Budapestre indulása előtt.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint mielőtt a magyar fővárosba repültek volna, a szbornaja tagjai újabb, "harmadik vizsgálaton estek át, és az eredmények azt igazolták, hogy mind a 26 játékos egészséges".

Hiába lesz zárt kapus a mérkőzés, ingyenesen letölthető mobilalkalmazással, az MLSZ Fan XP-vel otthonról is támogathatják a magyar labdarúgó-válogatottat a szurkolók az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Amint az a hazai szövetség (MLSZ) honlapján olvasható, a rajongók saját fotóikat és lelkesítő üzeneteiket küldhetik el a vasárnap debütáló applikáción keresztül a Puskás Arénába, a stadion óriáskivetítőjére és a pálya melletti reklámfelületekre.

Új megoldással teremti meg a hazai pálya hangulatát az MLSZ az oroszok ellen Forrás: One On One Kommunikáció

A magyar válogatott ezt követően október 8-án Bulgária vendégeként lép pályára Szófiában Európa-bajnoki pótselejtezőn, majd 11-én Szerbiába, 14-én pedig Oroszországba látogat a Nemzetek Ligája harmadik és negyedik fordulójában.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 2. forduló (vasárnap):
Budapest, Puskás Aréna, 18.00
MAGYARORSZÁG-Oroszország

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Szalai Attila, Willi Orbán, Lang Ádám - Sigér Dávid, Nagy Ádám - Holender Filip, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland - Szalai Ádám

A csoport másik meccsén:

20.45: Szerbia-Törökország, Belgrád

A csoport állása:
1. Oroszország 1 1 - - 3-1 3 pont
2. Magyarország 1 1 - - 1-0 3
3. Törökország 1 - - 1 0-1 0
4. Szerbia 1 - - 1 1-3 0

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 3.):
Oroszország-Szerbia 3-1 (0-0)
Törökország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)

A csoport további programja:
3. forduló (október 11.):
20.45: Oroszország-Törökország, Moszkva
20.45: Szerbia-MAGYARORSZÁG, Belgrád
4. forduló (október 14.):
20.45: Oroszország-MAGYARORSZÁG, Moszkva
20.45: Törökország-Szerbia
5. forduló (november 15.):
18.00: Törökország-Oroszország
20.45: MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna
6. forduló (november 18.):
20.45: MAGYARORSZÁG-Törökország, Puskás Aréna
20.45: Szerbia-Oroszország, Belgrád