Vágólapra másolva!
A 65. kiírásig kellett várni a Bajnokok Ligájában, illetve elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, hogy egy csapat minden mérkőzését megnyerve hódítsa el a serleget. A Bayern München 11 meccsen diadalmaskodott, és ez azért is különösen értékes, mert évtizedeken keresztül csak kilenc (esetenként hét) találkozó megvívásával lehetett a csúcsra érni. Mégsem volt képes egyetlen csapat sem korábban 100%-os teljesítményre.

Az 1955-ben elindított sorozat első 5 kiírását a Real Madrid nyerte. Az első szezonban a mindössze 16 induló miatt csak hét mérkőzést kellett vívnia, ezekből kettőt is elveszített. A negyeddöntőben a hazai 4-0-s győzelem után 3-0-ra kikapott Belgrádban a Partizántól. És az elődöntőben a Milan vendégeként 2-1-re.

Egy évvel később már 22 csapat nevezett, de a legjobbaknak (így a Realnak is) csak a 16 között kellett csatlakozniuk.

A nyolcaddöntőben 3-1-re kikapott Bécsben a Rapidtól, otthon 4-2-re nyert, vagyis a mostani szabályok szerint kiesett volna.

De akkor az összesített 5-5-nél nem az idegenben lőtt több gól döntött, hanem egy Madridban, százezer néző előtt vívott harmadik mérkőzés. A bécsi vereségen kívül még volt egy döntetlenje a Manchester United otthonában, így nyolc mérkőzésből hatot megnyerve diadalmaskodott. A döntőt is hazai pályán vívhatta, ezúttal 120 ezer néző előtt, ami biztos nem volt hátrány.

A Real Madrid, amely az első öt BEK-sorozat győztese volt, egyszer sem tudott 100 százalékos teljesítménnyel nyerni Forrás: AFP/Staff

A Real az ezt követő három évben is csak a legjobb 16 között csatlakozott a mezőnyhöz, és a harmadik győzelme alkalmával egy magyar csapat gátolta meg, hogy veretlenül legyen kupagyőztes.

Az elődöntőben a Vasas Bundzsák és Csordás góljával a Népstadionban, százezer néző előtt 2-0-ra legyőzte.

Viszont a madridi első találkozón a Real 4-0-ra nyert, így a spanyolok jutottak a döntőbe. Ám a budapesti találkozó elején volt egy olyan Bundzsák fejes, amely után szerinte, és a közelben álló játékostárs, Szilágyi szerint is legalább fél méterrel került a labda a gólvonal mögé. Sajnos akkor még nem volt gólvonal-technológia!

Bundzsák Dezső (10-es mezben) az 1958-as Vasas-Real Madrid mérkőzésen szerzett gólt a Népstadionban Forrás: AFP

A mérkőzés után a Vasas edzője, Illovszky Rudolf a következőket mondta:

A szövetségi kapitány, Baróti Lajos pedig így vélekedett:

A Vasas ellen egy győzelemmel és egy vereséggel továbbjutó Real abban az évben zsinórban harmadszor nyerte meg a BEK-et, majd ez a sikerszéria a következő két évben is folytatódott. Ám az öt diadalból egyet sem ért el veretlenül. A negyedik győzelme alkalmával ismét volt egy olyan párharca, ahol csak a harmadik találkozó döntött, és a mai, idegenben lőtt több gól szabályával akkor is kiesett volna.

A legjobb teljesítményt akkor produkálta az ötből, amikor a döntőben Puskás négy gólt lőtt, a sorozatban pedig hét meccsen tizenkettőt, ám ekkor is becsúszott egy vereség, Nizzában.

Mindenesetre Puskás 1959-60-as gól/meccses átlaga jobb, mint Lewandowski idei mutatója.

Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben Forrás: AFP/Archive Zoltan Thaly Jr.

Minden idők egyik legjobb klubcsapata egyszer sem tudott veretlenül BEK-et nyerni.

A párját ritkító Real-szériát megszakító Benfica is elszenvedett egy vereséget az első diadala alkalmával. És ők is egy magyar csapattól! 1960-ban a Benficának már egy párharccal korábban be kellett szállnia, mint addig a Real-nak, és a kupa felemeléséig 7 győzelmet aratott. De Budapestet nem tudta bevenni. Egy nagyszerű mérkőzésen Halápi és Szusza góljaival 2-1-re verte az Újpesti Dózsa a portugál sztárcsapatot, amely akkor még csak titokban reménykedett, hogy ő lesz, aki letaszítja a trónról a verhetetlennek tűnő Realt. Ez a párharc a nyolcaddöntőben, vagyis ősszel volt. És sajnos, alig volt jelentősége, ugyanis a lisszaboni első mérkőzésen a Benfica 6-2-es győzelmével gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást. Nem is szenvedett el több vereséget abban a sorozatban a portugál csapat, azonban a két újpesti játékoson kívül más magyarok is betaláltak a kapujába.

Ugyanis a 3-2-re megnyert döntőben a vesztes Barcelona mindkét gólját magyar játékos szerezte: Kocsis és Czibor.

Kocsis Sándor, aki a Benfica elleni BEK-döntőben gólt lőtt a Barcelona színeiben Forrás: AFP

Majd amikor egy évvel később a Benfica megvédte a címét, akkor a döntőben három gólt kapott Puskástól.

Vagyis két egymást követő győztes fináléjában összesen öt gólt rúgott neki magyar focista.

Más nem is talált be ellene a végjátékban. Egyébként a Benfica abban a kiírásban két vereséget szenvedett el, emiatt is a kilencedik szezonig kellett várni, hogy egy csapat veretlenül legyen BEK-győztes.

Ez a védekező futballt tökéletessé tevő Inter volt.

Az 1963-64-as kiírásban kilenc találkozón összesen öt gólt kapott.

A Dortmund és az Everton vendégeként nem tudott nyerni. Egy évvel később is csak ötször került a kapujába a labda, de ekkor címvédőként csak hét meccset kellett játszania. Ezek közül kettőt is elveszített.

A futballtörténelem következő korszakos csapata, az Ajax egyszer veretlenül, 2 döntetlennel hódította el a kupát, egyszer 1 vereséggel, egyszer pedig kettővel. A tőle a stafétát átvevő Bayern München nem tudott az akkori aranycsapatával veretlenül BEK-et nyerni. Két alkalommal 1-1 vereséggel, egy alkalommal 2 vereséggel ért a csúcsra. Első diadala alkalmával az elődöntőben Budapestre kellett utaznia.

Az Újpesti Dózsa aranycsapata 1-1-es döntetlent játszott velük a Népstadionban.

A találkozó után a magyar csapat vezetőedzője, Várhidi Pál a következőket mondta:

Fazekas László megszerzi az első gólt az Újpesti Dózsa-Bayern München BEK mérkőzésen a Népstadionban Forrás: MTI/Petrovits László

Nem sikerült, és azóta sem jutott ennek a szintnek a közelébe magyar csapat. És a Dózsa is tisztességgel harcolt a későbbi BEK-győztes ellen.

Az Ajax és Bayern triplázások utáni angol hegemónia során a Liverpool négy győzelméből kettőt is veretlenül aratott.

Az egyiket, az 1980-81-est 3 döntetlennel, az 1983-84-est kettővel. A BEK-újoncként a csúcsra érő Nottingham az 1978-79-es sorozatot 3 döntetlennel, de vereség nélkül tudta megnyerni. Az 1985-86-ban győztes Steaua Bucurestinek két veresége volt, ebből az egyiket a Honvédtól szenvedte el a nyolcaddöntőben. Az első találkozót vívták Budapesten (a Honvéd stadionjának éppen aktuális átépítése miatt a Vasas pályáján) és

Détári góljával 1-0-ra nyert a kispesti csapat.

Jellemző az akkori hangulatra (ami nem feltétlenül tükrözte a reális erőviszonyokat), hogy a közvélemény nagyobb győzelmet és továbbjutást várt a magyar csapattól. Komora Imre vezetőedző ennek ellenére 1-0 után nem erőltette, hogy játékosai több gólt szerezzenek, mondván jobb ez az előny, mintha az újabb gólok szerzésének reményében esetleg megnyitja az utat csapata az ellenfél focistái előtt. A szünetben el is mondta játékosainak, hogy a szerény előny hasznosabb a céltalan, ész nélküli rohanásnál. A visszavágó bizonyította, hogy kellett volna kockáztatni, ugyanis Jenei Imre csapata 4-1-re nyert Bukarestben. Majd májusban elhódította a kupát.

Détári Lajos gólja kevés volt a Steaua Bukarest ellen 1985-ben Forrás: AFP/Staff

A román csapat győzelmével kezdődött egy olyan sorozat, mely minimum elgondolkoztatta az UEFA-t, hogy jó-e ez a lebonyolítás? Nem lenne jobb egy olyan sorozat, ahol a nagyobb bajnokságok több csapattal képviseltetik magukat?

Ezt a felvetést erősen alátámasztotta az 1987-88-as szezon, amely végén az Eindhoven 9 meccséből hármat nyerve, egyet elveszítve lett BEK-győztes.

A '80-as évek végén kezdődő nagy Milan-korszak egy veretlen, ám 4 döntetlenes szériával kezdődött. Úgy is lehet fogalmazni: 9 meccséből csak 5-öt nyert meg a formálódó szupercsapat. Ugyanilyen mérleggel lett BEK-győztes a Crvena zvezda is. A belgrádi gárda volt az utolsó, amely kilenc mérkőzéssel hódíthatta el a serleget.

Ezt követően minimum 11 találkozó kellett hozzá, de voltak olyan évek is, amikor 17. A megnövekedett mérkőzésszám és a nagy bajnokságokból érkező csapatok számának kettőre, majd háromra, végül négyre változtatásával fokozatosan csökkent az esély, hogy egy csapat veretlenül nyerjen.

1991 után hat csapat tudott vereség nélkül Bajnokok Ligáját nyerni.

A Marseille, a Milan és az Ajax még azelőtt, hogy a bajnokokon kívül más csapatok is jöhettek. A Manchester United kétszer, a Barcelona pedig egyszer azt követően, hogy néhány bajnokság egynél több csapatot is nevezhet. Így az idei kiírásig összesen 13 gárda hódította el a trófeát vereség nélkül.

A BEK/BL történelem egyetlen 100 százalékos teljesítménnyel győztes csapata a Bayern München Forrás: AFP/Matthew Childs

Arra viszont soha nem volt példa, és elképzelhetetlennek is tűnt, hogy egy csapat mindegyik mérkőzését megnyerje! A Bayern München 11 találkozó során nyújtott 100%-os teljesítményt. Még korai azt mondani erről a gárdáról, hogy minden idők legjobb klubcsapata, ám azt igen, hogy minden idők legjobb eredménysorával lett BEK/BL győztes.