Bódog Tamás: Ha a vereségen rágódsz, eltipornak, átgázolnak rajtad

Bódog Tamás, a Honvéd vezetőedzője a labdarúgó Magyar Kupa 6. fordulójában játszott Tiszaújváros - Budapest Honvéd mérkőzésen a tiszaújvárosi stadionban
Vágólapra másolva!
Bódog Tamást a magyar futball egyik megváltójának tartották, amikor Németországból a DVTK-ba szerződött. Miskolcról egy év után távoznia kellett. Akkor eltűnt, majd előbb a Kisvárda, később pedig a Honvéd edzője lett. Ahol megjelenik, csodát várnak tőle, sokan úgy tekintenek rá, mint Dárdai Pálra, aki kilenc hónapig dolgozott magyar szövetségi kapitányként. Vezetőedzőként Bódog még nem ért el kiugró eredményeket Magyarországon – most a Honvéddal készül erre. Interjú.

Ne is a Honvéddal, ne is a magyar futballal kezdjük, hiszen hivatalosan ön a mai napig mainzi lakos. Mit szól Szalai Ádám kiebrudalásához?
Meglepődtem, de én sem tudom, mi történt pontosan. Az biztos, hogy a múlt hétvégén, a Lipcse elleni meccsen már az előzmények miatt nem volt a Mainz keretében.

Szalai Ádám, aki Bódog Tamás egykori csapatában, a Mainzban játszott, s keveredett vitába a vezetőséggel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Az lenne a legjobb, ha minél előbb megegyeznének, és csapatot találna magának, hiszen ez a magyar válogatott érdeke is.

Gyakran beszélgetnek egymással?
Ritkán. Inkább üzeneteket szoktunk váltani. Hiszen a saját családommal nincs időm beszélni.

Ha már a szeretteit említette: a felesége és ikergyermekei Mainzban élnek. Nem elég, hogy a munkája Budapesthez köti, még a koronavírus-járvány is nehezíti a találkozást. Emlékszem egy korábbi beszélgetésünkre: kérte, hogy este tízkor hívjam, akkor lesz egy kis ideje, hiszen a felesége elé megy ki a repülőtérre. Hogy viseli, hogy a családját hónapok óta nem látta?
Nehezen, de azért remélem, nem úgy lesz, mint a pandémia első szakaszában, amikor öt hónapig nem láttuk egymást. Amióta újra megszigorították a feltételeket, csak telefonon vagy az internet segítségével beszélgetünk. De nem csak a kötelező karantén miatt nem ugrálhatunk, hiszen a lányom és a fiam is egyetemre járnak. Gréta a Mainztól 260 kilométerre lévő Mönchengladbachban tanul táplálkozástudományt és egészséges életmódot, míg Donát Mainzban maradt, ő a helyi egyetem közgazdasági szakára jár. Ráadásul Gréta párja a Mönchengladbach második csapatában futballozik, már csak ezért sem látogat túl gyakran haza. De remélem, karácsonykor azért teljes létszámban összejövünk.

Korábban Németországban (Mainz, Lipcse), és Dániában (Bröndby) másodedzőként dolgozott, majd a DVTK vezetőinek invitálására tért vissza Magyarországra. Ennyire vonzotta szakmailag a diósgyőri vezetőedzői poszt?

Hiszen amikor másodedzőként dolgozol, gyakran előfordul, hogy ugyan azonosulsz a szakmai főnök elképzeléseivel, de abszolút másképp látsz bizonyos dolgokat.

Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra? Szenzációsan indultak (három mérkőzés, három győzelem), ám aztán alig több mint egy év után távoznia kellett. A helyi drukkerek rajongtak önért, a hírek szerint a vezetőkkel volt valamilyen nézeteltérés. Ma már elárulja, miért kellett félbehagynia a munkáját?
Egy kilátástalan helyzetben lévő csapatot vettem át, amely fél lábbal már a másodosztályban volt. De sikerült a bravúr, bennmaradtunk. Ez követően a tulajdonos egy túlélő csomagot próbált lenyomni a szurkolók torkán.

Bódog Tamás a DVTK-szurkolókkal pacsizik. Nagyon népszerű volt Miskolcon. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

De a diósgyőri működésem kapcsán a legnagyobb hibát akkor követtem el, hogy nem csak a vezetőedzői, hanem a sportigazgatói feladatokat is elvállaltam. Pedig ez egyértelműen kétemberes munkakör.

Ezt követően másfél évig eltűnt a futballból, az itteni mobilszáma sem élt, majd Kisvárdán bukkant fel. Mivel győzte meg az ottani klubigazgató, Révész Attila, hogy a Kisvárda vezetőedzője legyen?
Ez a szünet arra tökéletesen jó volt, hogy látogathattam különböző klubokat, képezhettem magam.

Ugyanakkor mindenképpen szerettem volna visszakerülni a futballba. Miután Révész Attila megkeresett, hosszasan beszélgettünk, de végül sikerült megegyeznünk. Tisztában vagyok azzal, hogy Révész a magyar labdarúgás egyik megosztó személyisége, miközben él-hal a fociért. Ráadásul - sokakkal ellentétben - inkább belerak, mintsem kivesz a hazai futballból. Azt is elég hamar felmértem, hogy a Kisvárda képes arra, hogy bennmaradjon az NB I-ben. Felvállaltunk egy bátor támadófutballt, ez bejött, hiszen amit ígértem, teljesítettük. Ezek után mindenki jó érzéssel búcsúzott el egymástól.

A csapattal elérte a kitűzött célt, de miként emlékszik vissza a városban eltöltött hónapokra? Már csak azért is, mert a koronavírus-járvány kirobbanása miatt hetekig egyedül kellett üldögélnie egy szállodában.
Abban az időszakban tényleg leegyszerűsödött az életem.

Vettem egy kerékpárt is, hiszen arra is volt időm, hogy kicsit felfedezzem a környéket. Normális körülmények között nem szántam volna ennyi időt magamra.

Ebben az időszakban nyilatkozta a Kisvárda legjobb játékosáról, a román Gheorghe Grozavról, hogy a képességei Bundesliga-szintűek, de a hozzáállása megye III-as. Ma is fenntartja ezt az állítását?
Akkor tényleg ez volt az érzésem vele kapcsolatban, azóta már találkoztunk. Az ellenünk szerzett szép gólja is azt bizonyítja, hogy igaz volt, amit állítottam róla, valóban kiemelkedő képességű játékos.

A DVTK sportigazgatója, Benczés Miklós (balra) és a román Gheorghe Grozav, akiről markáns véleménye volt Bódog Tamásnak Forrás: DVTK

S mivel rendszeresen a Diósgyőr kezdőcsapatában játszik, biztos, hogy a mentalitása is megváltozott.

A Budapest Honvédnál két vereséggel kezdtek, majd jött a diósgyőri 4-2-es győzelmük. Közben kiverték az Európa-liga selejtezőjéből a finn Inter Turkut, majd elvéreztek a Malmövel szemben. Erre számított?
Nem feltétlenül. Bíztam benne, hogy kicsit gördülékenyebb lesz a történet, és amit kérek a játékosoktól, esetlegesen megvalósítható. Ez még döcög, de nem tudok rájuk panaszkodni, mert jó a hozzáállásuk. Kicsit balszerencsénk is volt a bajnokságban, hiszen az MTK ellen, 1-1 után nekünk is megvoltak a lehetőségeink, a Kisvárda elleni meccsünkre pedig egy 130 perces kupameccs után került sor.

Mi az az újdonság, amire vevők ugyan a Honvéd-játékosok, de még nem működik kellő hatékonysággal?
Semmiféle varázslatra nem kell gondolni. Vannak bizonyos beidegződések, amelyeket fel kell oldani. Ezek elsősorban abból adódnak, hogy eddig inkább védekező stílusban játszott a csapat, én pedig azt szeretném elérni, hogy úgymond magasabban (feljebb tolva) kezdjünk el védekezni, és már a középpályán törekedjünk a labda visszaszerzésére.

Bódog Tamás, a Honvéd vezetőedzője a labdarúgó Magyar Kupa 6. fordulójában játszott Tiszaújváros - Budapest Honvéd mérkőzésen a tiszaújvárosi stadionban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nos, ebből fakadnak még apró pontatlanságok.

Szívesebben nyerek 5-3-ra, mint 1-0-ra,

ehhez viszont muszáj a gólhelyzetekig eljutni. Tiszaújvárosban, a Magyar Kupa-találkozón már jól működött a dolog, bajnoki mérkőzésen viszont egyelőre csak hellyel-közzel láthattunk veszélyt és ötletességet a támadásainkban.

Mit tesz azért, hogy ne szürküljön bele a magyar futballközegbe?
Mindig törekszem arra, hogy őszintén mondjam el a véleményem, nem hazudok senkinek. A futballedzőség egyébként is egy olyan szakma, hogy a púdernak nincs sok értelme. Ha eléred az eredményeket, jó edző vagy, ha nem vagy eredményes, rossz edző vagy, jöhetsz bárhonnan, beszélhetsz bármilyen nyelven. A pozitív hozzáállás pedig onnan fakad, hogy Németországban hozzászoktam ahhoz, hogy sosem szabad lehorgasztott fejjel járni.

Nyilván bántja az embert a kudarc, de csak előre szabad tekinteni.

Szokott valakitől szakmai tanácsot kérni? Felhívja-e a korábbi szövetségi kapitányt, Mezey Györgyöt, akinek a Videotonnál akkor volt a másodedzője, amikor a klub története első bajnoki címét szerezte?
Legutóbb januárban beszéltünk, ekkor hívtam fel Gyuri bácsit és gratuláltam az életműdíjához. A kapcsolat megvan, de sajnos nem olyan intenzív, mint szeretném.

Jürgen Klopp-pal mikor beszélt? A Liverpool szakvezetőjével jó barátságban vannak, hiszen a Mainzban csapattársak voltak.
Három hónapig voltunk csapattársak, ám mivel kilátástalan helyzetbe került a csapat, úgy gondolták a vezetők, hogy ennél rosszabb már úgy sem lehet a sorsunk.

Bódog Tamás jó barátságban van a Liverpool edzőjével, Jürgen Klopp-pal Forrás: AFP/Glyn Kirk

Tipikusan az a történet, hogy jókor volt jó helyen, megkapta a lehetőséget, amivel élni tudott. Mostanában nem beszéltünk, de a Chelsea elleni bajnokijuk előtt sok sikert akartam kívánni.

A meccsek közben miért hord mindig baseballsapkát? Ez babona, vagy valami más?
Ennek több oka is van: az utóbbi években a hajhagymáim minősége megromlott, másrészt Jürgen Klopp-pal tudat alatt is így vállalunk egyfajta közösséget, hiszen meccs közben ő sem felejt el soha baseballsapkát húzni a fejére.