Gyerekként kilenc éve BL-elődöntőt játszott, most is erre készül

114206596 Horizontal FOOTBALL MATCH PORTRAIT PROFILE JOY HANDS IN THE AIR SHOUTING
RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Schalke's midfielder Julian Draxler celebrates scoring the first goal during the DFB German Cup final football match MSV Duisburg vs FC Schalke 04 at the Olmpic stadium in Berlin on May 21, 2011. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo by ODD ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Ritkán fordul elő, hogy egy futballista első olyan Bajnokok Ligája mérkőzése, amit végigjátszik egy elődöntő. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az illető ezt 17 évesen tette, akkor nyugodtan rá lehet mondani, hogy csodagyerek. Most, kilenc évvel később ismét BL-elődöntőre készül. Ám ezúttal egyáltalán nem biztos, hogy a kezdőcsapat tagja lesz. Pedig az említett 2011-es elődöntő óta óriási sikereket ért el. Elég csak egyet említeni ezek közül: világbajnok lett 2014-ben.

Julian Draxlerről már gyerekkorában is látszott, hogy sokra viszi majd. 14 évesen a Schalke U17-es csapatban játszott. 16 évesen az U19-esben. De itt csak egy fél évig szerepelt, ugyanis a Schalke akkori edzője és menedzsere,

az emberevő Félix Magath a 2010-11-es szezon téli szünetében felvitte a felnőtt keretbe.

Alig múlt 17 éves, amikor 2011. január 15-én Rakitic helyére beküldte a Hamburg elleni Bundesliga találkozón. Majd a következő hét elején egy edzés után behívta az irodájába, és szerződést tett elé. Azon a szombaton Hannoverben már a kezdőcsapat tagjaként futhatott ki a pályára. Első meccse 18.30-kor kezdődött, a második 15.30-kor, azonban a harmadik találkozója előtt akaratán kívül komoly gondot okozott feletteseinek. Ugyanis egy 20.30-kor kezdődő Német Kupa találkozón számított volna rá edzője.

Julian Draxler, aki miatt az edzőjének állandóan az órát kellett nézegetnie Forrás: AFP/Odd Andersen

Csakhogy Észak-Rajna Vesztfália tartomány akkori törvényei szerint

18 évnél fiatalabb munkavállaló 22 óra után nem dolgozhatott.

És egy focista Németországban ebbe a kategóriába tartozik. A Nürnberg elleni kupameccs 90 perce viszont nem érhetett végett este 10-ig. Elég szokatlan indok lett volna ez egy tehetséges focista pályára lépésének elmaradása miatt. Szerencsére az egyik aktakukac megsúgta a klub vezetőinek, hogy a szórakoztatóiparban ténykedő 18 éven alulinak egy-egy alkalommal engedélyezhetik a 23 óráig tartó ténykedést.

Ám az esetleges 11-es párbaj már 23 óra után következne.

Nem tudni, hogy Magath-edző emiatt vagy szakmai okok okán, de a kispadra jelölte Draxlert. A 90 perc 2-2-vel ért véget. Jöhetett a hosszabbítás. Annak vége előtt még négy perccel is ennyi volt az állás. Ekkor Magath magához hívta a melegítő Draxlert és közölte vele, hogy be kell mennie. Nem tudni, hogy mit mondott, mindenesetre hatásos mondat lehetett, mert Draxler két perccel a pályára lépése után eldöntötte a találkozót. A tizenhatoson kívüli gyönyörű lövéssel talált a Nürnberg kapujába, a 119. percben.

Élete harmadik felnőtt meccsén győztes gólt szerzett,

így nem lett 11-es párbaj, a Schalke jutott az elődöntőbe. És még a tartomány törvényei ellen sem vétett a klub.

A Schalke további Német Kupa szereplésére még visszatérünk, ám előtte rögzítsük a tényt, hogy Draxler ezzel végleg bejátszotta magát a csapatba. Azon a tavaszon csak két Bundesliga találkozóról hiányzott. Bajnokok Ligája meccsről viszont egyről sem.

2011. február 15-én mutatkozott be a BL-ben Valenciában.

Farfan helyére érkezett negyedórával a vége előtt. A találkozó 1-1-re végződött. A visszavágóra Draxler ismét megkapta a különleges engedélyt a szórakoztatóipari tevékenységre, a létező legkésőbbi időpontig. 23 óráig. Csakhogy egy BL-meccs 20.45-kor kezdődik, és itt már a hosszabbítás is 23 óra után ér véget. És erre a nyolcaddöntőre lényegesen jobban figyelt mindenki, mint a korábbi Német Kupa negyeddöntőre. A szünetben 1-1-re, vagyis hosszabbításra állt a találkozó.

Julian Draxler 17 évesen Német Kupát nyert 2011-ben a Schalke csapatával Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Az pedig azt jelenti, hogy 23 óra után ér véget. Így várni kellett Draxlernek a hazai BL-bemutatkozással. Gavranovic az 52. percben szerencséjére betalált, így biztossá vált, hogy a meccs befejeződik 23 óra előtt. Így nyugodt szívvel beküldhette Jurado helyére Magath. Aki a mérkőzés után szokott hamiskás mosolyával így magyarázta a tettét:

Azon a tavaszon még többször kellett Draxler ügyében kopogtatni a Schalke képviselőjének az illetékes hivatal ajtaján. Az Inter elleni negyeddöntőn is idegenben kezdett a csapat és hatalmas bravúrral 5-2-re nyert Milánóban. Ott is csereként állt be Draxler, és a hazai visszavágón is. Utóbbin 2-1-es Schalke vezetésnél érkezett, de nem valószínű, hogy volt olyan futballhoz értő, aki arra gondolt, hogy az olasz csapat négyet rúg a hajrában, és hosszabbítás lesz. Igaz a találkozót megelőző televíziós egyeztetésen elmondták a mérkőzésről közvetítő riportereknek, hogy az esetleges tizenegyes-párbajt melyik kapura végzik el. Természetesen sem tizenegyesek, sem hosszabbítás nem volt, a Schalke kettős győzelemmel ütötte ki a címvédő milánói csapatot.

Az elődöntőben a Manchester United ellen hazai környezetben kezdett a Schalke, és Neuer földöntúli bravúrjai ellenére úgy kapott ki 2-0-ra, hogy Draxler ötödik BL-meccsén is csereként lépett pályára. Az Old Traffordon május 4-én viszont a kezdőcsapat tagja volt, és (mások mellett) Neuer, Höwedes, Metzelder és Raúl oldalán végig is játszotta a 90 percet!

17 évesen az elődöntőben ért véget első Bajnokok Ligája szezonja.

Azon a BL-elődöntőn kívül még két bajnoki mérkőzésen is a kezdősípszótól a lefújásig a gyepen lehetett 2011 tavaszán. De térjünk vissza a Német Kupához, melyben Draxlernek köszönhetően folytathatta a szereplését a Schalke. Március 2-án a Bayern otthonába, Münchenbe kellett utazniuk a királykékeknek. Raúl góljával hamar vezetéshez jutottak. És ezt az előnyüket végig megőrizték. Draxler az utolsó félórában kapott szerepet, így a gyepen ünnepelhette a bravúros döntőbe jutást. A Duisburg elleni fináléban már a kezdőcsapat tagja lehetett és ő szerezte az első gólt a 18. percben. Májusban azt a találatot választották a hónap góljának Németországban. A Schalke pedig megnyerte a Német Kupát 2011-ben.

Julian Draxler jelenleg a PSG csapatának a játékosa Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Draxler 17 évesen autót csak úgy vezethetett, ha ül mellette egy tapasztaltabb sofőr, de már kupagyőztes volt és Bajnokok Ligája elődöntős.

Még a következő szezont is 17 évesen kezdte el, a hatodik forduló után ünnepelte 18. születésnapját. Végre nem csak a focipályán, hanem az autópályán és az élet más területein is felnőttként kezelték. Azóta szerzett három francia bajnoki címet, és kétszer ünnepelhetett a Francia Kupával. 2014-ben tagja volt a világbajnoki címet szerző német válogatottnak. A legendás, Brazília elleni elődöntőn játszott néhány percet. Most Bajnokok Ligája elődöntőre készül a Paris Saint-Germainnel.