A Wolverhampton épphogy, a Basel kettős győzelemmel jutott tovább az El-ben

fbl Horizontal
Olympiakos' French goalkeeper Bobby Allain (R) reacts as Wolverhampton Wanderers' Mexican striker Raul Jimenez celebrates scoring the opening goal during the UEFA Europa League round of 16 second leg football match between Wolverhampton Wanderers and Olympiakos at the Molineux stadium in Wolverhampton, central England on August 6, 2020. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga csütörtök esti játéknapján teljessé vált a legjobb nyolc mezőnye, miután a Wolverhampton az Olympiakoszt, a Basel pedig a Frankfurtot győzte le otthon 1-0-ra.

Az esti mérkőzések közül Wolverhamtpon-Olympiakosz tűnt ígéretesebbnek, mivel annak az első mérkőzése 1-1-gyel végződött, a Basel-Frankfurt találkozót viszont a hazaiak 3-0-s előnnyel várhatták. Persze rengeteg minden változhatott az odavágók óta, ugyanis azokat még a koronavírus-járvány miatti megszakítás előtt rendezték.

Ami az angol-görög csatát illeti, a hazaiak hamar előnybe kerültek, köszönhetően a pireusziak szerencsétlenkedésének. Podence kapott egy nem éppen tökéletes kiugratást, Elabdellaoui tökéletes ütemben szerelte, Ba viszont kicsit tesze-tosza módon tette haza Allainnek, aki ráadásul rosszul vette át a labdát. Podence erőszakos és szemfüles volt, belépett a kapus elé, aki csak buktatni tudta, Szymon Marciniak pedig azonnal tizenegyest ítélt. A büntetőt Jimenez hanyag eleganciával helyezte a bal sarokba, már a 8. percben megszerezte a vezetést a Wolves.

Nem sokkal később megduplázhatta volna a vezetést a Wolverhampton, de kapustámadás miatt érvénytelenítették a gólt. Ezután ébredezett az Olympiakosz, de egyszer Rui Patrício, egyszer pedig a videobíró akadályozta meg az egyenlítést, utóbbi les miatt, Camara tehát hiába örült.

A második félidőt jóval energikusabben kezdte a görög együttes, amely állandó mezőnyfölényt alakított ki, az első percekben a Wolvesnak momentuma sem volt.

Persze tudta az angol csapat, hogy egy esetleges görög gól hosszabbítást jelenthet, ezért feljebb kapcsolt. Néhány perc alatt többször is megszülethetett volna a csapat második találata, de Podence lövését komoly bravúrral hárította Allain, két perccel később pedig Saiss maradt le kevéssel egy lepattanó labdáról.

Felváltva jöttek a helyzetek a mérkőzés hajrájában, Jota bebiztosíthatta volna a Wolves továbbjutását, de ziccert hibázott, a túloldalon Rui Patrício elképesztő bravúrral őrizte csapata vezetését. A hosszabbításban Fortunisz az oldalhálóba lőtt, több lehetősége pedig már nem akadt az Olympiakosznak.

A Wolverhampton 1-0-ra győzött, és 2-1-es összesítéssel továbbjutott a negyeddöntőbe.

Az este másik mérkőzésén a Basel egy hajrában szerzett góllal 1-0-ra nyert az Eintracht Frankfurt ellen, így 4-0-s összesítéssel, kettős győzelemmel jutott a legjobb 8 közé, amelynek mezőnye így teljessé vált.

Eredmények:
Wolverhampton Wanderers (angol) - Olympiakosz Pireusz (görög) 1-0 (1-0)
Továbbjutott a Wolves, 2-1-es összesítéssel

FC Basel (svájci) - Eintracht Frankfurt (német) 1-0 (0-0)
Továbbjutott a Basel, 4-0-s összesítéssel

A további program:

negyeddöntő:
1. Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Basel (svájci)
2. Manchester United (angol)-FC Köbenhavn (dán)
3. Internazionale (olasz)-Bayer Leverkusen (német)
4. Wolverhampton Wanderers (angol)-Sevilla (spanyol)

elődöntő:
4. negyeddöntő győztese-2. negyeddöntő győztese
3. negyeddöntő győztese-1. negyeddöntő győztese.