A Sevilla és a Leverkusen jutott a legjobb nyolc közé az Európa-ligában

Horizontal
Sevilla's Moroccan forward Youssef En-Nesyri (L) celebrates scoring with Sevilla's Argentinian midfielder Lucas Ocampos during the UEFA Europa League round of 16 football match between Sevilla FC and AS Roma at the MSV Arena on August 6, 2020 in Duisburg. (Photo by WOLFGANG RATTAY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csütörtök köra esti nyolcaddöntőiből a Sevilla és a Bayer Leverkusen jutott be a sorozat negyeddöntőjébe. A spanyolok az egymeccses párharcukban tulajdonképpen simán győzték le az AS Romát, míg a németek hasonlóan könnyedén őrizték meg, sőt növelték az első mérkőzésen, idegenben szerzett kétgólos előnyüket.

A sorozat rekordbajnoka, az ötszörös győztes Sevilla annyival volt kényelmesebb helyzetben, hogy a La Ligában elért negyedik helyüknek köszönhetően számukra már biztosított a Bajnokok Ligája-szereplés, míg a Serie A-ban 5. AS Roma számára ez csak az El-győzelemmel lenne lehetséges.

A szerdai másik olasz-spanyol párharchoz (Inter–Getafe 2-0) hasonlóan a koronavírus-járvány mitt ennek a mérkőzésenk sem volt odavágója, így ez a két csapat is semleges helyszínen, a duisburgi MSV Arénában lépett pályára, hogy egyetlen mérkőzésen döntse el a legjobb nyolc közé jutás kérdését.

Ez volt a Sevilla kezdője:

Ez pedig az AS Roma tizenegye:

A Sevilla utoljára még február 9-én kapott ki a Celta Vigo otthonában, míg a Roma ugyan július 5-én Nápolyban maradt alul legutóbb, azóta viszont hét győzelem mellett egy döntetlen a mérlegük.

Julen Lopetegui csapata kezdett veszélyesebben: a hatodik percben már a harmadik szögletet rúgta a Sevilla, majd Ocampos lövése után kellett a léc fölé tolnia a labdát Pau Lópeznek. A következő lehetőségnél, öt perccel később még közelebb járt a vezető gól megszerzéséhez a spanyol csapat, amikor egy újabb szöglet után Koundé fejelt a lécre. Húsz perc után aztán góllá érett a Sevilla mezőnyfölénye: Sergio Reguilon gyorsított fel a 16-os előtt, nem tudták megállítani az olasz csapat védői, az öt és feles sarkáról leadott nem túl jó lövését pedig bevédte Pau López.

A gól után aktívabb lett a Roma, a sevillai 16-osig el is jutottak párszor, de egészen a 35. percig különösebb veszélyt nem jelentettek a kapura, ekkor Zaniolo lövését kellett blokkolni a 11-es pont magasságában. Közvetlenül a szünet előtt egy saját térfelén szerzett labdából vitt végig egy villámgyors kontrát a Sevilla, Ocampost sem szerelni, sem lebirkózni nem tudták, így középre tudott adni, az érkező Juszef En-Nesziri pedig közelről az üres kapuba passzolt.

Szünet után nem sokat változott a játék képe, jobbára az történt a pályán, amit a Sevilla akart, még akkor is, ha kevéssel az újrakezdés után előbb Mikhtarjannak, majd a 70. percben Edin Dzekónak volt egy ígéretes lehetősége. Sőt, a 73. percben inkább Koundé talált a kapuba – de videózás után a játékvezető les címén nem adta meg a gólt.

A végére még maradt egy felső lécen csattanó spanyol szabadrúgás, és egy olasz piros lap, a hármas sípszó pedig azt jelentette, hogy az ötszörös győztes Sevilla maradhat Németországban és készülhet a Wolverhampton–Olimpiakosz párharc továbbjutója elleni augusztus 11-i negyeddöntőre.

A másik kora esti találkozón a Bayer Leverkusennek elég volt a biztonsági játék is, miután a márciusi első mérkőzésen 3-1-re nyertek Glasgow-ban a Rangers ellen, így egyértelmű esélyesei voltak a továbbjutásnak. A legjobb sorával felálló német csapat uralta is a találkozót, a félidőben 8-0 volt a kapura lövések aránya, gól azonban egyik Bayer-helyzetből sem született.

Fordulás után aztán góllá érette a német fölény, az 51. percben Moussa Diaby talált egy 30 méteres gólpassz után a kapuba végképp eldöntve a továbbjutás kérdését.

A negyeddöntőben a skótoknál keményebb dió vár a Leverkusenre: augusztus 10-én az olasz Internazionale lesz az ellenfelük.

A negyeddöntők (majd az elődöntők is) már kivétel nélkül egy mérkőzésen dőlnek el.

Eredmények, Európa-liga, nyolcaddöntők:
Sevilla–AS Roma 2-0 (2-0)
gól: Reguilon 21., En-Nesziri 44.
piros lap: Mancini 90+10. (AS Roma)
egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutó kiléte

Bayer Leverkusen–Rangers FC 1-0 (0-0)
gól:
Moussa Diaby 51.
továbbjutott a Bayer Leverkusen 4-1-es összesítéssel