Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Száz nappal az után, hogy a Leicester City 4-0-ra verte az Aston Villa csapatát március 9-én, szerdán újra meccset játszanak a Premier League-ben. A következő hat hétben összesen 92 mérkőzést rendeznek az angol első osztályban, szerdán elsőként az Aston Villa fogadja a Sheffield United csapatát, majd késő este a Manchester City az Arsenalt. A Premier League-ben az nem lehet kérdés, melyik csapat nyeri a bajnoki címet, ellenben sokkal több érdekességet tartogat a harc az európai kupahelyekért és a kiesés elkerüléséért.

A találkozókat zárt kapuk mögött rendezik meg, a kezdés előtt pedig a koronavírus-járvány áldozataira emlékeznek majd. A City-Arsenal összecsapás szomorú érdekessége, hogy mindkét spanyol menedzsert közelről érintette a koronavírus: Guardiola édesanyja elhunyt a betegségben, Mikel Arteta pedig - aki korábban Guardiola segítője volt - elkapta a vírust márciusban, de felépült.

A City 25 pontos hátránnyal indul az újrakezdésnek, ami azt is jelenti, hogy ha kikap az Arsenaltól szerdán, a Liverpool vasárnap, a városi rivális Everton ellen bebiztosíthatja elsőségét. Az Arsenal a Bajnokok Ligája-indulásra hajt, amely nem tűnik elérhetetlennek, miután az európai szövetség Manchester Cityt sújtó büntetése, nemzetközi porondról való kizárása nyomán az ötödik hely is BL-részvételt érhet. A négy, szerdán pályára lépő csapat nem sokat pihenhet, mert a hétvégi, 30. fordulóban is érdekelt lesz.

Csak az a kérdés, hogy mikor

A három hónapos kényszerszünet alatt a Liverpool-szurkolók különös hullámvasutazáson vehettek részt. A vörös csapat 30 éve nem nyert bajnoki címet, első PL-serlegét emelheti majd a magasba, és már vasárnap, az Everton elleni bajnokin matematikailag is biztossá válhat a rég nem látott bajnoki cím. Az angol bajnokság fölött is sokáig ott lebegett, hogy esetleg be sem fejezik majd a szezont, akkor pedig oda a hőn áhított újabb bajnoki cím, de a Liverpool-szurkolók hosszú évek óta tartó rémálma hamarosan véget érhet.

Jürgen Klopp a Bajnokok Ligája után a Premier League-et is megnyerheti a Liverpoollal Forrás: AFP/Paul Ellis

Jürgen Klopp csapatának előnye

25 pont, innen gyakorlatilag lehetetlen elbukni egy bajnoki címet, a kérdés tehát csak a mikor maradt.

A Liverpool akár 109 ponttal is lehet bajnok, mindössze egy vereséggel. Az egyetlen üröm az örömben, hogy a híres szurkolótábora nélkül lesz kénytelen behúzni a bajnoki címet a 'Pool, de a hírek szerint egy utcai parádén a szurkolók is megnézhetik majd közelebbről a serleget.

Az Atlético elleni BL-párharc alaposan megviselte Liverpoolt és nemcsak azért, mert a címvédő kiesett, hanem a hírek szerint a koronavírus terjedésének is az egyik komoly kiváltója lehetett annak a párharcnak a visszavágója. Márciusban, a Chelsea ellen az FA-kupából is kiesett a Liverpool, így már csak a bajnoki címre lehet koncentrálni.

A második helyen álló Manchester Citynek jobban jött a szünet, mint a Liverpoolnak. A címvédő utolsó bajnokija a városi rivális, United elleni vereség volt, ami már a hetedik volt Guardiola csapatának. Az előző két idényében összesen nem kapott ki ennyiszer a City.

A legnagyobb gondot most az UEFA-kizárása jelentheti, júliusban dől majd el, hogy a manchesteriek indulhatnak-e a Bajnokok Ligájában illetve a nemzetközi kupákban a következő két idényben.

Ha marad az eltiltás, az hatalmas büntetés lesz a Citynek, sztárok sora távozhat a csapattól, Kevin De Bruyne például már jelezte, BL-csapatban szeretne focizni jövőre is.

Guardioláék inkább a BL-re fókuszálhatnak a folytatásban Forrás: AFP/Paul Ellis

Pep Guardiola új segítőt nevezett ki maga mellé Arteta helyére, Juanma Lillo segíti majd a munkáját. Ő volt Pep Guardiola edzője, amikor a korábbi Barcelona-játékos Mexikóban vezetett le, kérdés, mennyit ér majd az Angliában rutintalan edző munkája az erőltetett menetben.

A City a bajnoki cím megvédése nélkül is triplázhat, a Ligakupát már megnyerte, és még van esélye megnyerni az FA-kupát, és a Real Madrid elleni idegenbeli siker is jó alap a BL nyolcaddöntőjében.

Harc a BL-helyekért

Egyelőre kérdéses még a Manchester City európai eltiltása, így akár az is előfordulhat, hogy az ötödik helyezés is BL-indulást ér majd, ha kizárják a Cityt. Az 57 pontos City mögött 53-mal van a Leicester, majd 48-cal a Chelsea, 45-tel a Manchester United az ötödik, majd következik a Wolves (43), Sheffield Uinted (43), Tottenham (41), Arsenal (40) négyes.

A Leicester City a négy évvel ezelőtti varázslatos bajnoki címe után újra a Bajnokok Ligájában találhatja magát. Brendan Rodgers csapata korábban 9-0-ra verte a Southamptont, volt egy nyolcmeccses győzelmi szériája december előtt, de Wilfried Ndidi sérülése után hétből csak egy bajnokit nyert a Leicester. A visszatérése után újra magára talált a csapat, ezt jelzi a legutóbbi, Villa elleni 4-0 is. A karantén ideje alatt Rodgers megnézette a The Last Dance-t a csapattal, hátha ez is erőt ad a befejezéshez.

Willian és Pedro akár már a szezon vége előtt távozhat Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Chelsea egyelőre őrzi a negyedik helyét, de a szünet előtt voltak intő jelek Frank Lampard csapatánál. A United elleni februári hazai vereség vagy a BL-ben a Bayern elleni hazai 0-3 azt mutatta, még van min dolgoznia a londoniaknak, ráadásul nem is érkezett új játékos télen.

Történtek pozitív események is azonban, például Kepa Arrizabalaga visszatért a kapuba, a karantén alatt Olivier Giroud és Willy Caballero is szerződést hosszabbított, de úgy tűnik, Willian és Pedro akár már június végén is távozhat. Nagy erősítés lehet a Lipcse csatára, Timo Werner, aki szintén a fenti dátummal érkezhet Londonba, de vele sem lesz könnyű dolga a Chelsea-nek.

Az ötödik Manchester United nagy sorozatban volt a leállás előtt.

A városi rivális Cityt egy évtized után verte oda-vissza, Bruno Fernandes téli érkezése pedig szinte azonnali eredményt hozott,

ahogy Odion Ighalo megszerzése is jó döntésnek bizonyult, a nigériai csatárral (és kínai klubjával) pedig sikerült hosszabbítani a kölcsönszerződésen a karantén ideje alatt.

Paul Pogba új igazolással érhet fel Manchesterben Forrás: AFP/Oli Scarff

A LASK elleni utolsó, ötgólos siker az Európa-ligában érhet garantált továbbjutást, ahogy az FA-kupában is áll még a United. Felépült hosszú sérülése után Paul Pogba és Marcus Rashford is, így elég félelmetes ellenfélnek tűnik Ole Gunnar Solskjaer csapata.

A manchesteriek és a két londoni rivális, a Tottenham és az Arsenal közé ékelődött be a Wolverhampton és a Sheffield United. A hatodik helyen álló Wolves tavaly egy hellyel hátrább végzett, a javítás hatalmas siker lenne Nuno Espirito Santo csapatától. A Farkasok ráadásul még az Európa-ligában is érdekeltek, egy Olimpiakosz elleni döntetlennel kezdtek idegenben a nyolcaddöntőben. A Sheffield 2017-ben még a harmadosztályt nyerte meg, jövőre pedig akár a nemzetközi porondra is kiléphet. Chris Wilder menedzser és a csapat is bércsökkentéssel segítette a klubot. Ha hozzák szerdán az elhalasztott meccsüket, akár a United elé is kerülhetnek kilenc meccsel a vége előtt.

Harry Kane újra a pályán lehet majd Forrás: AFP/Ben Stansall

A nyolcadik helyen álló Tottenham volt a járványidőszak legrenitensebb csapata, a játékosok többször is nyilvános edzésekkel szegték meg a kijárási korlátozásokat. José Mourinho önkéntesként is feltűnt, a dél-korai Szon pedig katonai szolgálatot teljesített a kényszerszünetben. Mourinho csapata csak szenvedett a lezárás előtt, de időközben felépült a sérüléséből Harry Kane, Szon, Moussa Sissoko és Steven Bergwijn is, így talán először láthatjuk majd, mire megy a menesztett sikeredző, Mauricio Pochettino után a Special One egy viszonylag teljes kerettel. A tavalyi BL-döntő után a cél a top 4 lehet csak, de egyelőre nagy falatnak tűnik ezt megugrani.

Mikel Arteta átesett a koronavíruson Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mikel Arteta nagy utat tett meg az elmúlt hónapokban. A Manchester City segédedzője után az Arsenal tűzoltó menedzsere lett, majd kiderült róla, hogy koronavírusos, ez pedig az utolsó csepp volt a pohárban. Utána Angliában is belátták, le kell állítani a szezont. Arteta azóta felgyógyult, de a helyzete nem lett sokkal könnyebb. Az Unai Emery által hagyott káoszban kellene rendet tennie, ami egyelőre több-kevesebb sikerrel megy. Volt egy tízmeccses veretlenségi sorozata a londoniaknak, de a sok bajnoki döntetlen és az Olimpiakosz elleni El-búcsú után nem mondhatni, hogy sikeres időszakon van túl a csapat. A sérültek Chambers kivételével felépültek, a minimális célnak pedig az tűnik, hogy legalább az El-ben a következő idényben is legyen ott az Arsenal. A klub hosszabb távú jövőjét is meghatározhatja, hogy képes lesz-e megtartani Pierre-Emerick Aubameyangot. A klub anyagilag nehéz helyzetbe került a járványnak köszönhetően, fizetéscsökkentést is eszközöltek, amit csak a nemzetközi indulással lehetne majd orvosolni.

Öldöklő csata a fontmilliókért

A 10. helyezéstől a Burnley, a Crystal Palace, az Everton, a Newcastle és a Southampton ötös viszonylag nyugodtan teheti a dolgát. Előre még lehet, hátra meg még muszáj nézelődni, de a három kieső egyike nem innen fog kikerülni.

Az Everton nyári építkezése érdekes lesz majd Carlo Ancelotti vezetésével, Newcastle-ben pedig mindenki arra vár, hagyják-e a szaúdi befektetőknek, hogy megvegyék a klubot és egy mini PSG-t vagy Manchester Cityt építsenek.

A 15. helytől sorrendben a Brighton (29), a West Ham (27), a Watford (27), a Bournemouth (27), az Aston Villa (25) és a Norwich (21) található, utóbbi három áll kiesésre.

Az Aston Villa papíron még 30, a többiek még mindig 27 pontot gyűjthetnek, azaz 10 és kilenc meccsük van hátra, így kis túlzással még bármi előfordulhat.

Az, hogy az utolsó thrillerből ki jön majd ki győztesen, azaz ki maradhat az ígéret és a fontmilliók földjén a PL-ben, még megjósolhatatlan. Már csak azért is, mert a csapatok kaptak plusz három hónapot arra, hogy lélekben, majd később fizikálisan felkészüljenek az idegek harcára.

Lehetetlen megmondani, melyik csapat milyen formában tér majd vissza, lesz-e olyan csapat, amelyik megtáltosodik, vagy éppen összeomlik a teher alatt.

Ami az újrakezdés előtt biztos, nem a bajnoki címért, hanem a BL-helyekért és a kiesés elkerüléséért lesz a legnagyobb a küzdelem.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről