Vágólapra másolva!
A Ferencváros nyerte a 2019/20-as idényt az OTP Bank Ligában, ezzel Szergej Rebrov csapata megvédte a bajnoki címét. A történelme 31. elsőségét megszerző Fradi számára nem volt könnyű a kezdet, de összességében könnyed győzelmet aratott, nem igazán akadt ellenfele a fővárosi együttesnek. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy az FTC az egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, sem az El-menetelés, sem a koronavírus-járvány nem okozott gondot a bajnokcsapat számára.

A Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtezője miatt

az első két fordulóban rendezett mérkőzését elhalasztották – DVSC, ZTE –, így a Kaposvárt (4-2) és a Puskás Akadémiát (0-2) legyőző MOL Fehérvár FC azonnal hat ponttal vezetett a legfőbb riválisa előtt.

A Fradinak tehát azonnal fel volt adva a lecke, a zöld-fehér együttes először augusztus 17-én az újonc Kaposvár ellen lépett pályára a Groupama Arénában – ekkor már véget ért a Dinamo Zagreb elleni BL-párharc, amely után átkerült a Fradi az Európa-ligába –, és ha nem is könnyen, de tartalékos összeállításban is sikerült nyernie Olekszandr Zubkov 7. percben szerzett góljával.

A következő körben kiderült, hogy nem könnyű a kettős terhelés mellett jól teljesíteni – bajnokság és az El-selejtező –, Rebrov csapata ugyanis augusztus 25-én 4-1-es vereséget szenvedett a Puskás Akadémia otthonában.

A Fehérvár ekkor már négy győzelmének köszönhetően 12 pontot gyűjtött, és százszázalékos volt. Talán ekkor nem sokan gondolták, hogy a hárompontos FTC végül – amely két gól szerzett két meccsen, közben viszont kapott négyet – nagyon könnyedén szerzi meg az aranyérmet.

A Ferencváros ismét felért a csúcsra Fotó: Koncz Márton - Origo

Innentől viszont a bajnokságban is felszállóágba került a Fradi, amely a Zalaegerszeg elleni elmaradt meccs pótlásával együtt sorozatban négy mérkőzést nyert

– Diósgyőr (otthon, 1-0), Paks (idegenben 4-0), ZTE (i, 2-1), Kisvárda (o, 1-0). Közben a MOL Fehérvár is botlott már az Újpest ellen, így a Ferencváros közelebb tudott kerülni. Az eredményekből is látszik, hogy az FTC védekezése nagyon összeállt, az említett négy meccsen mindössze Eduvie Ikoba tudott gólt lőni a Fradinak.

Erre a mérkőzésre nemcsak azért érdemes kitérni, mert gólt kapott a Fradi, hanem

mert elképesztő izgalmak után nyert a címvédő, amely a 87. percig még hátrányban volt.

Az előzetesen is legerősebbnek tartott Fradival és Fehérvárral ekkor a Mezőkövesd vette még fel a harcot, Kuttor Attila együttese öt győzelemmel és két vereséggel követte őket.

A Ferencváros győzelmi sorozatát a Honvéd elleni gólnélküli döntetlen szakította meg a 8. fordulóban,

a zöld-fehér együttes lendületét ez sem törte meg, ugyanis az Újpest, majd a MOL Fehérvár elleni rangadót is sikerült megnyerni.

Az FTC október 19-én, az Újpest elleni 1-0-ra megnyert derbin döntötte meg a hatvanas évek Fradija által felállított, majd évtizedekig tartott csúcsot, amikor 41. mérkőzésén is veretlen maradt pályaválasztóként.

A Vidi elleni összecsapás Sigér Dávid és Dibusz Dénes miatt marad sokáig emlékezetes. Előbbi két gólt szerzett Székesfehérváron, utóbbi elképesztő bravúrokat mutatott be.

Az újabb mérföldkövet a 13. forduló hozta, amikor a Fehérvár 3-1-re kapott ki otthon a PAFC-tól, míg a Fradi 3-2-re legyőzte a ZTE FC-t, így annak ellenére is átvette a vezetést a bajnokságban, hogy egy későbbre halasztott meccsel kevesebbet játszott riválisainál.

A mindössze egy hónapos téli szünet előtt sem lassított a Ferencváros, amely decemberben a Kaposvárt (i, 3-2) és a Diósgyőrt is legyőzte (i, 0-1), míg a Puskás Akadémia ellen 2-2-es döntetlent játszott. Így a tavaszi folytatást a Fradi várhatta a legjobb helyzetből, amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is négy ponttal vezetett. A Fradi mindössze a Puskás Akadémia otthonában kapott ki (4-1), mellette három döntetlen és tizenegy győzelem volt a mérlege, így összesen 36 pontot szerzett.

Ráadásul közben az Európa-ligában is menetelt Rebrov csapata,

amely végül nem jutott tovább a csoportkörből, de az utolsó fordulóig volt rá esélye, és végül mindössze egyetlen ponttal maradt le a második Ludogorec mögött – az Espanyol zárt az élen –, de megelőzte a CSZKA Moszkvát. A zöldek mindössze egyszer kaptak ki, egyszer győztek, négyszer pedig döntetlent játszottak.

A Fradi a bajnokság mellett az El-ben is kiválóan szerepelt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros télen tovább erősítette a keretét,

érkezett a korábbi Honvéd-játékos, Vécsei Bálint a svájci Luganótól, a fiatal tehetséges argentin Gáston Lódico a Lanustól, az utánpótlás-válogatott Szánthó Regő Győrből – aki a jövő embere lehet –, illetve a nagy visszatérő, a francia élvonalbeli Toulouse-t is megjárt Somália is. Távozó oldalon pedig csak olyan neveket találhatunk, akik nem igazán voltak meghatározó játékosok, mint például Marten Wilmots, Matías Rodríguez, Priskin Tamás és Danilo Ihnatenko, vagy éppen Bőle Lukács. Utóbbi a ZTE-nél szerepel kölcsönben, és nem is rosszul.

A Fradi a rövid téli szünetben egyébként Spanyolországban készült, a későbbi eredmények alapján elmondhatjuk: nem is rosszul.

A zöld-fehérek a Paksot otthon 4-0-ra, majd a Kisvárdát idegenben 2-1-re verték, ezt követően pedig jött egy újabb gólnélküli döntetlen a Honvéd ellen.

A Fradi Zubkov góljával győzte le a Fehérvárt, és ezzel fontos lépést tett az aranyérem felé Fotó: Koncz Márton - Origo

A MOL Fehérvár elleni, a bajnokságot nagyban befolyásoló rangadóra pedig nyugodtan készülhetett a Ferencváros, mivel az Újpest elleni derbijüket a Szusza Ferenc Stadion gyepének alkalmatlansága miatt elhalasztották, a Magyar Kupából pedig már korábban kiestek, így hét közben sem kellett játszaniuk. A székesfehérvári játékosok lábában azonban két meccs is benne volt. Ráadásul a Fradi várhatta azért is nyugodtabban a 21. fordulóban rendezett meccset, mert három pont volt az előnye a Fehérvár előtt, ráadásul két mérkőzéssel kevesebbet játszott. Végül a két csapat 100. találkozóján is győzött a Fradi, a

Zubkov góljával kiharcolt 1-0-s győzelemmel hat pontra növelte előnyét, sorozatban a 47. hazai mérkőzésén maradt veretlen, és óriási lépést tett a bajnoki címvédés felé.

A következő fordulóban ugyan kikaptak Mezőkövesden, de Rebrov nem aggódott a 3-0-s vereséget követően.

„Ha lehetne választani, én

– tény, hogy nehéz lenne vitatkozni a zöld-fehérek ukrán mesterének a szavaival.

A sikeredző: Szergej Rebrov ismét bajnoki címig vezette a Fradit Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ez a vereség sem tudta megállítani a Fradit, amely ezt követően a Debrecent (o, 2-0) és a Kaposvárt (o, 5-0) is legyőzte, közte pedig egy döntetlent játszott a Zalaegerszeggel (i, 1-1).

Bár az ellenfelek nem, sajnos a koronavírus-járvány a Ferencvárost is megállította, ahogy az egész világnak egy teljesen új helyzettel kellett szembenéznie.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a mai napon azonnali hatállyal felfüggesztette valamennyi mérkőzés lejátszását, beleértve az NB I-es mérkőzéseket is" - jelentette be Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője március 16-án, két nappal a 25. fordulót követően. A csapatok sokáig abban sem lehettek biztosak, hogy folytatódnak majd a küzdelmek. A címvédő és az OTP Bank Ligát vezető Ferencvárosnál ennek ellenére csak rövid ideig edzettek otthon a játékosok,

már április elején érkezett a hír, hogy a zöld-fehér csapat kis csoportokban, hetente háromszor tréningezik a népligeti edzőközpontban.

Májusig kellett várni arra, hogy a negatív tesztek után újra közösen készüljenek a labdarúgók, a felkészülési meccsek után a bajnokság éppen a Ferencváros elmaradt mérkőzésével folytatódott május 23-án, amikor

az FTC 2-1-re legyőzte a Debrecent zárt kapuk mögött hazai pályán. Ennek a találkozónak is Sigér Dávid volt a hőse, aki két góllal járult hozzá a sikerhez.

Négy nappal később újabb mérkőzését pótolta az FTC, amely Franck Boli 7. percben szerzett találatával 1-0-ra tudott nyerni a Megyeri úton – derbit most először rendeztek nézők nélkül –, így mire a többi csapat bekapcsolódott az OTP Bank Liga küzdelmeibe,

már kilenc ponttal vezette a tabellát a Fradi.

Azóta a Fradinak is becsúszott két idegenbeli döntetlen – a Puskás Akadémia (1-1) és Paks (2-2) – , de hazai pályán a Diósgyőrt (3-0) és a Kisvárdát (1-0) is legyőzte, így a Honvéd ellen eljött a bajnoki cím megvédésnek esélye.

A Kisvárda legyőzésével egy sikerre került az aranyéremtől a Fradi Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 30. fordulónak már úgy vághatott neki a Ferencváros, ha legyőzi az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a Honvédot, akkor 31. alkalommal ünnepelheti a bajnoki aranyérmet.

A Ferencváros pedig nem is hibázott, magabiztosan 2-0-ra verte a Honvédot, így Szergej Rebrov csapata megvédte a bajnoki címét, amelyre utoljára az 1996/96-os szezonban volt képes az FTC, még Novák Dezső vezetésével. Az FTC tehát már aranyérmesként várhatja a szombati, Újpest elleni derbit.

A Fradi megérdemelten lett bajnok, amelyet jól mutat, hogy az eddigi 30 mérkőzéséből 21 alkalommal nyert, hétszer játszott döntetlent, és mindössze kétszer kapott ki, mindkét alkalommal idegenben, és összesen 70 pontot gyűjtött. Az 56 rúgott gól a legtöbb az NB I-ben, a 23 kapott pedig a legkevesebb, így ebben sem tudta egyelőre senki legyőzni a Ferencvárost. Szergej Rebrov csapata immár újabb bajnoki címmel a zsebében, nyugodtan készülhet az utolsó három fordulóra.