Vágólapra másolva!
Újabb korszak zárult le a magyar labdarúgásban, kedd este ugyanis lejátszotta utolsó profi meccsét a magyar labdarúgás elmúlt két évtizedének egyik legjobb focistája, Juhász Roland. Nem is akárhogyan, mert a bajnok Ferencváros ellen az ő tizenegyesgóljával nyert 1-0-ra a fehérvári csapat. A Fehérvár játékosa az MTK-ban kezdte, majd Belgiumban légióskodott, mielőtt hazatért Székesfehérvárra. A válogatottban 95 alkalommal szerepelt, ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon, Belgiumban 2009-ben az év védője lett, hátvéd létére többször volt az év magyar játékosa, sőt 2010-ben az évtized legjobbjának is megválasztották.

Június 23-án az OTP Bank Liga 32., utolsó előtti fordulójában a bajnokság aranyérmese, a Ferencváros látogatott Fehérvárra, ahol az ezüstérmes együttesben utoljára futott ki a pályára a csapatkapitány, Juhász Roland. A 36 éves hátvéd 20 év után úgy vonult vissza a labdarúgástól, hogy

a mérkőzés egyetlen gólját ő szerezte, ráadásul élete első tizenegyesgóljával vezette győzelemre a fehérváriakat majd' hatezernégyszáz szurkoló előtt.

A kedd esti találkozón a vezetőedző az utolsó percekre lecserélte Juhászt, aki így méltó módon inthetett búcsút a hazai közönségnek és a profi pályafutásának.

„Már az elmúlt pár nap is nehéz volt, mert egy-egy interjúnál mindig feljött egy jó sztori, ami megható volt, ami nehezebbé tette a dolgokat” – kezdte mondandóját a lefújás után a korábbi válogatott futballista. „Lezártam egy fejezetet ezzel az életemben, sajnos nagyon hamar elment ez a 20 év, de sok szép emléket őrzök róla.

A meccsen életemben először örültem annak, hogy a támadók kihagyták a helyzeteket, mert így tették nekem emlékezetessé a mérkőzést.

Sosem rúgtam még tizenegyest a 20 év alatt, ez volt az első alkalom, így mondhatjuk, hogy ezt meghagytam a végére.

Köszönöm, hogy ma engem jelöltek ki a rúgónak, és azt is, hogy Niko (Nikolics – a szerk.) átadta nekem a lehetőséget. Örülök neki, hogy a szurkolók előtt tudtam elbúcsúzni, akik a csapattársaimmal együtt mindent megtettek, hogy emlékezetes este legyen.”

Egy igazi ikon búcsúzott el a labdarúgástól. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az érzelmekkel teli 90 percet követően szóba került az is, hogy merre folytatja tovább a leköszönő csapatkapitány.

„Nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Szeretnék a futball mellett a sportban maradni, akár mint edző vagy vezető.

Másfajta célokat kell megfogalmazni, más helyzet lesz, de állok elébe az új kihívásoknak. Mindent megteszek annak érdekében, hogy az új területen is sikeres legyek.”

Egy fantasztikus korszak lezárása után óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon mit adott ez a sport a háromszoros magyar bajnoknak.

„Mindent a labdarúgásnak köszönhettem,

a barátaimat, a korai felnőtté válásomat, mert a szüleim fiatalon elengedtek, látták rajtam mennyire céltudatos vagyok. Az alázatot, az akaraterőt és a küzdeni tudást is a fociban tanultam meg, és ezt szeretném továbbvinni az életemben.”

A fentiek segítették hozzá a 36 éves, most már visszavonult játékost, hogy egy sikeres karriert zárhasson le. Hogy választ kapjunk arra, pontosan mit ért el ebben a sportágban Juhász Roland, ahhoz vissza kell menjünk a történet elejére.

Juhász Roland győzelemmel fejezte be a pályafutását Fotó: Polyák Attila - Origo

Csatárból védő, bajnokságot eldöntő gól

Juhász Roland 1983. július elsején született Cegléden, gyerekként a Tápiószecső csapatában kezdett focizni, innen sikerült elérnie mindazt, amire joggal lehet büszke. Első NB I-es meccsét az MTK-ban játszotta.

Még nem volt 17 éves, a bajnokságot akkor éppen PNB-nek, azaz Professzionális Nemzeti Bajnokságnak hívták.

Juhászt 2000. május 20-án Henk ten Cate küldte be csereként a Diósgyőr elleni, 3-1-re megnyert meccsen. Juhász akkor még csatár volt, Nicolae Ilie helyére állhatott be első magyar bajnokiján. Érdekesség, hogy már első meccsén keresztezte az útját Filipovic Vladan, aki később a játékos menedzsere, majd jó barátja lett. Filipovic akkor éppen a Diósgyőr focistája volt.

Juhász egy évvel később az első NB I-es gólját is megszerezte, a Fradi elleni 5-2-re megnyert meccsen az utolsó gólt lőtte, akkor is csereként állt be. Ferenczi Istvánt váltotta a 17 éves játékos. Juhász akkor még 2-es mezben szerepelt.

Juhász első NB I-es gólja:

Juhász egy héttel később újra csereként állt be, ezúttal is gólt szerzett, a Vasas elleni 2-2-es meccsen egyenlített egy fejessel a hosszabbítás pillanataiban. Majd a 2001-2002-es idényben már 16 NB I-es meccsen kapott lehetőséget, szerzett két gólt, de az MTK kölcsönadta, a másodosztályban a BKV Előre játékosaként szerepelhetett.

A következő idényben Juhász Roland már 22 NB I-es meccsen léphetett pályára Egervári Sándor csapatában.

Egy sérüléshullámnak is köszönhetően Egervári terelte hátra a védelembe a fiatal csatárt, aki ott is megállta a helyét.

Összesen öt bajnoki gólt szerzett, az utolsó három fordulóban rendre betalált. A legfontosabb találata az utolsó fordulóban esett, amikor egy szöglet után fejelt Vlaszák Géza és az Újpest kapujába. Ez a gól akkor bajnoki címet ért az MTK-nak.

- mondta még 2003 nyarán a fiatal játékos.

Juhász Roland a Celtic elleni BL-selejtezőn 2003-ban Henrik Larsson mellett Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Innen már nem volt visszaút, Juhász Roland Komlósi Ádám, majd Mladen Lambulic párja lett az MTK védelmében. Alapemberré vált az NB I-ben, 27, illetve 29 meccsen lépett pályára a következő két bajnokságban, játszott nemzetközi kupameccseken, 2004 áprilisában pedig a válogatottban is bemutatkozhatott Lothar Matthäus kapitánykodása alatt.

Japán ellen Zalaegerszegen rögtön az első meccsén gólt szerzett, jó barátja, Huszti Szabolcs szabadrúgása után fejelt az ázsiai válogatott kapujába.

"Hatalmas boldogságot érzek, hiszen alig húszévesen tagja lehetek a válogatott keretnek. Az elmúlt évben már rendszeresen játszhattam az olimpiai együttesben, és örülök, ha a szakemberek úgy vélekednek, az újjáalakuló nemzeti gárdának is hasznos tagja lehetek.

- mondta a meccs előtt Juhász Roland.

Külföldi karrier, gól a BL-ben, csodagól az El-ben

Juhász Roland pályafutása folyamatosan ívelt felfelé, 2005 augusztusában már 14-szeres válogatottként igazolt külföldre, a belga Anderlecht csapott le a fiatal magyar játékosra. Az akkor 22 éves védő

három évre írt alá belga csapatához, az árát akkor nem hozták nyilvánosságra, de a menedzserirodája tájékoztatása szerint magyar védőért ekkora összeget még egyetlen klub sem fizetett.

A belga sajtó kétmillió euróról számolt be akkor. A korabeli hírek szerint a német Hamburg, a holland Roda és az angol bajnokság újonca, a Wigan is szerződtette volna.

Juhász Roland 2005-ben lett az Anderlecht játékosa Forrás: AFP/Francois Walschaerts

„Bár a szerződésem még egy évig a Hungária körútra kötött volna, már nagyon vágytam arra, hogy kipróbálhassam magam külföldön.

- mondta akkor Juhász, aki azért választotta a belgákat, mert harcban lehetett a bajnoki címért, és így szinte minden évben lehetősége nyílt arra, hogy a nemzetközi kupaporondon is kipróbálhassa magát.

Kaka mellett fejel a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Első belga idényében 11 bajnokin kapott lehetőséget, de szerepelhetett a Bajnokok Ligája csoportkörében, ahol pályára lépett a Liverpool, a Chelsea és a Betis ellen is. A 2006-07-es idényben is a Bajnokok Ligájában indult a belga csapat, Juhász az AC Milan ellen gólt is fejelt a San Siróban, igaz csapata 4-1-re kikapott, végül nem jutott tovább a csoportból. A bajnokságban 23 meccsen kapott lehetőséget egy gólt szerzett.

Juhász első két belga idényében mindkétszer bajnok lett, a második szezonban már igazi alapemberré vált. 31 bajnokin kapott lehetőséget. A BL csoportkörébe ezúttal nem jutott be a csapatával, az UEFA-kupában a nyolcaddöntőig jutott, pályára léphetett többek között a Bayern München ellen is. Év közben Juhász meghosszabbította szerződését a belga címvédővel, 2007 decemberében újabb három és fél évre írt alá.

Jó érzés, hogy egy komoly, nemzetközileg is jegyzett klub ilyen hosszú távon számít rám. Amikor idekerültem, az volt a célom, hogy megálljam a helyemet éveken keresztül, és azt hiszem, a mostani szerződés bizonyítja, hogy ez sikerült. Voltak érdeklődők máshonnan is, de úgy vélem, ráérek később is váltani, hiszen itt jól érzem magam, ráadásul meg is becsülnek, ami a szerződésem kondícióiban is meglátszik" – nyilatkozta akkor.

Franck Ribery és a Bayern München ellen Forrás: AFP/John Macdougall

Juhász folyamatosan alapembere volt a belga csapatnak, ahol olyan csapattársai voltak az évek során, mint Vincent Kompany, Christian Wilhelmsson, Lucas Biglia vagy éppen Romelu Lukaku. A 2009-10 és a 2011-12-es idényben újra bajnok lett az Anderlechttel, előbbi idényben újra az UEFA-kupában menetelt a csapat, a nyolcaddöntőig jutott, Juhász Roland a Bilbao elleni 4-0-ra megnyert egyenes kieséses meccsen betalált.

Juhász Rolandot a Het Laatste Nieuws című lap beválasztotta a szezon válogatottjába.

A magyar védő csapata minden bajnoki mérkőzésén pályára lépett, minden klubtársánál több időt töltött a pályán.

2010-ben folyamatosan Juhász klubváltásáról szóltak a hírek, felmerült a neve az Arsenalnál, a török Trabzonspornál is, de a védő nem titkolt célja az volt, hogy a Bundesligában szerepeljen. Augusztusban Juhász gólt szerzett a Partizan ellen a BL-selejtezőben, de a visszavágón büntetőpárbaj után elvérzett a csapata, így lemaradt a csoportkörről, a kissé csalódott Juhász pedig végül hosszabbított a belgákkal.

Az egyesület is járjon jól, ha eligazolok. Másrészt fontosnak tartom, hogy a futballista érezze biztonságban magát, hiszen emlékezhetünk, amikor Belgiumba kerültem, szinte rögvest megsérültem, és az egész szezont kénytelen voltam kihagyni. Talán megérett az idő a váltásra, de sokszor külső körülmények is befolyásolják a focistát és menedzserét, ne feledjük, a kivásárlási áramat az Anderlecht szabja meg, amikor egy másik együttes ajánlatot tesz értem. Nem dőlök hátra, nem vagyok elkényelmesedve, visszautasítom azt a véleményt, hogy nem merem vállalni az új kihívást" – mondta Juhász Roland 2010 szeptemberében.

Juhász Roland gólöröme a fiatal Romelu Lukakuval Forrás: AFP/John Thys

Az UEFA-kupában újra megélte a tavaszt az Anderlecht, végül az Ajax állította meg. Juhász a csoportkörben gólt szerzett a Zenit és az AEK Athén ellen is, előbbi ellen már 0-3-as állásnál, utóbbi viszont pályafutása egyik legszebb gólja volt.

Juhász sarokkal lőtt gólt az AEK Athén ellen

„Nem ez volt pályafutásom legszebb találata – mondta mosolyogva Juhász a mérkőzés után. – Az olasz válogatott ellen lőttem egy kapásgólt. Most azt sem láttam, hol köt ki a labda, mivel a kapunak háttal álltam. Miután bement, a kislányomat kerestem a lelátón. Az első félidőben még ott volt, de nyolc óra után már nem, el kellett mennie aludni" – mondta Juhász.

A 2011-es és a 2012-es év is főleg azzal telt, hogy Juhászt különböző csapatokkal boronálták össze. Volt szó a skót Rangersről, a PSV-ről, a Mönchengladbachról, ukrán, orosz és török csapatokról, miközben a magyar védő tette a dolgát. 2012-ben negyedik belga bajnoki címét ünnepelhette, a Bursaspor ellen betalált az Európa-liga selejtezőjében, újra elérték a tavaszt a nemzetközi kupában, ahol az Alkmaar lett a végállomás. A bajnoki cím után újra a csoportkörbe jutott az Anderlecht, a Milan elleni első meccsen Juhász még végig a pályán volt, de 2012 őszén valami megváltozott. A felkészülés során sérüléssel bajlódott, de bevethető játékosként sem számítottak rá később.

„Ilyen még nem fordult elő, amióta az Anderlechtnél vagyok. Senki sem mondja a szemembe, hogy mire számítsak, mi az oka a mellőzésnek, holott az elmúlt hét évben nem egyszer sérülten, beinjekciózva is a csapat rendelkezésére álltam. Mindent elkövetek, hogy a téli átigazolási időszakban klubot váltsak.

– pláne az egyik legjobban keresőnek –, aki a lelátóról nézi a meccseket. Ez az egyik. A másik, hogy sohasem a pénz motivált, hanem a fejlődés lehetősége, a kihívások. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a nyári edzőváltásig hét éven keresztül csodálatos időszakom volt itt, a sérüléseimet leszámítva valójában nem történt semmi, ami visszavetett volna. John van den Brom érkezése viszont új helyzet elé állított, a vezetőedző nem számol velem. Vélhetően ezt már az idényrajt előtt tudta, jelezhette volna, hogy keressek új csapatot. Csatlakozom az Anderlecht U21-es keretéhez, azzal készülök, miközben az első csapat Törökországban edzőtáborozik. Nem hittem volna, hogy hét és fél év után ide jutunk. Mert az rendben van, hogy egy edző nem számol valamelyik játékosával, de hogy ennyi idő után így bánjanak valakivel, az már sok. Mintha legalábbis embert öltem volna" – mondta Juhász 2013 telén a Nemzeti Sportnak.

Hazatérés és gól a stadionavatón

A Dnyipro, a Sunderland és több magyar klub érdeklődése után Juhász végül visszatért Magyarországra, ahol a Videoton játékosa lett. Először kölcsönbe érkezett a fehérvári csapathoz, majd 2013 júliusában kettő plusz egy évre aláírt a Vidihez.

Juhász 2013 tavaszán kilenc meccset kapott a Vidiben, első meccsén rögtön gólt szerzett a Siófok ellen 6-0-ra megnyert meccsen, majd májusban kettőt lőtt a Kecskemét ellen. Két évvel később első bajnoki címét is megszerezte a Vidivel, természetesen a klub alapembere lett, a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

Juhász Roland a Fehérvár vezére lett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2017-ben az NB I utolsó fordulójában drámai meccsen, a Honvéd ellen bukta a bajnoki címet a Vidi, egy évvel később viszont újra bajnok lett a fehérvári csapat, amely Marko Nikolic vezetésével az európai kupaporondon is maradandót alkotott. A BL selejtezőjéből indulva az AEK Athén ellen a csoportkörre is volt esély, ez végül az Európa-ligában jött össze, ahol a Chelsea, a PAOK és a BATE mellől még az utolsó körben is továbbjuthatott volna a Vidi.

Juhász Roland szerezte a Sóstói Aréna első gólját:

Juhász Roland 2019 májusában Magyar Kupát nyert a Vidivel, elmondása szerint ezután fogalmazódott meg benne, hogy a következő szezonja lesz az utolsó.

„Nagyon sokan kérdezik, biztos-e, hogy befejezem, és igen, a válaszom az, hogy igen. Ennek ellenére nincs benne a fejemben, hogy másképp kellene bármit is csinálnom, ugyanúgy készülök, mintha nyáron tovább folytatnám.

- mondta Juhász januárban, még a koronavírus-járvány előtt. A járvány kitörése után az sem volt biztos, hogy a pályán fejezheti be pályafutását, majd az sem, hogy nézők előtt, de végül megadatott neki, hogy a bajnoki címvédő Ferencváros ellen a pályán, nézők előtt búcsúzzon, ahogy az kijár egy ilyen klasszisnak.

Az új stadion első gólját is Juhász Roland szerezte Forrás: Csudai Sándor - Origo

Kevesebbel nem érem be, önkritikus vagyok, ezért sem folytatom. Még nem fáj semmim a meccsek vagy a keményebb edzések után, és szeretném, ha így is tudnám befejezni. Szeretnék a klubnál maradni, úgy tűnik, erre lesz is lehetőség, de szerződés egyelőre nincsen, és még inkább szeretnék én is a focira koncentrálni. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagyon motivált vagyok. Szeretnék a labdarúgás mellett maradni, itt érzem jól magam. Kíváncsian várom az új kihívásokat, egy új korszak indul majd, de szeretnék továbbra is a maximumra törekedni" – mondta Juhász Roland még májusban, aki közben megszerezte az edzői papírokat is, így biztosan fogunk még vele találkozni a focipályák környékén.

Gól a világbajnok ellen, Európa-bajnoki szereplés

Ahogy azt fentebb már megírtuk, Juhász Roland 2004-ben góllal debütált a válogatottban, amelyből 2016-os visszavonulásáig szinte kirobbanthatatlan volt. Kilenc különböző szövetségi kapitány irányítása alatt játszott összesen 95 meccset címeres mezben, ezeken hat gólt szerzett.

Juhász Roland legszebb gólját elmondása szerint a válogatottban szerezte. 2007 augusztusában a világbajnoki címvédő Olaszország ellen nyert Várhidi Péter csapata meglepetésre 3-1-re, ezen szerzett egy fantasztikus gólt Juhász Roland.

Juhász 2016-ban tagja volt az Európa-bajnokságra kijutott válogatottnak, Izland, Portugália és Belgium ellen is játszott. Elmondása szerint akkora élmény volt az Európa-bajnokság, hogy úgy is boldogan vonult vissza 35 évesen a válogatottól, hogy nem érte el a 100-as határt.

„Rengeteg megható gesztus és kedves szó fogadott itthon, nem tagadom, boldoggá tett, hogy ekkora szeretettel díjazták az Eb-szereplést a magyar emberek. Volt kis idő, hogy átgondoljam a jövőmet, leülepedett bennem az a sok pozitív visszajelzés, amit kaptam. Kikértem a családom és a barátaim véleményét, és arra jutottam: le kell zárnom egy fontos fejezetét az életemnek.

és a labdarúgásunk tovább fejlődik majd, s visszakerül az európai élmezőnybe. Szerencsésnek érzem magam, mert igaz barátokat szereztem a válogatottban, példaképekkel játszhattam együtt, mi több, voltak meccsek, amikor a legjobb barátaimmal, Torghelle Sanyival, Czvitkovics Petivel, Huszti Szabival, Fülöp Marcival, Németh Krisztiánnal és Feczesin Robival a pályán küzdhettem címeres mezben. Felejthetetlen emlékekkel gazdagodtam, most is borsódzik a hátam, amikor az első válogatott-találkozómra gondolok, vagy a világbajnok olaszok elleni győzelmünkre – a franciaországi Eb-ről nem is beszélve. Rengeteg embernek mondhatnék köszönetet, de én most a szurkolókat emelem ki, nekik hála a karrierem legcsodálatosabb élménye koronázta meg a válogatottban töltött éveimet" – mondta Juhász Roland a visszavonulásakor.

Az Európa-bajnokságon futott össze korábbi csapattársával, Romelu Lukakuval Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Metin Pala

Juhász kapott búcsúmeccset is, a svédek ellen Király Gáborral és Hajnal Tamással, valamint Vanczák Vilmossal egyetemben köszönték meg mindazt, amit a nemzeti csapatban tett.

Juhász Roland tehát kedd este lezárta profi pályafutását, azt a karriert, amit bármelyik mai magyar labdarúgó megirigyelhetne. Volt része hazai és nemzetközi sikerekben, bajnoki címekben és megannyi emlékezetes pillanatban. Sok boldog pillanatot okozott a magyar szurkolóknak, akik egy korszakos játékossal lettek szegényebbek.

Juhász Roland

Született: 1983. július 1., Cegléd

Posztja: középhátvéd

Válogatottság/gól: 95/6

Klubjai: MTK Budapest (1999-2005), BKV Előre (2002), RSC Anderlecht (2005-2013), MOL Fehérvár FC (2013-2020)

Legnagyobb sikerei: háromszoros magyar bajnok (2003, 2015, 2018), Magyar Kupa-győztes (2000, 2019), magyar Szuperkupa-győztes (2003), négyszeres belga bajnok (2006, 2007, 2010, 2012), Belga Kupa-győztes (2008), belga Szuperkupa-győztes (2006, 2007), kétszeres Magyar Aranylabda-díjas (2009, 2011), az év legjobb magyar labdarúgója (2008, 2009, 2014).