Egy bedobott műanyag pohár döntötte el a gyilkos futballcsatát

86086859 FOOTBALL MATCH AMBIANCE-SPORT SPORTS FAN UEFA CUP SEMIFINAL FLAG SMOKE DOCUMENTATION-SELECTION SQUARE FORMAT
Smoke invades the fans' stands during the UEFA Cup semi-final football match Werder Bremen (Germany) vs Hamburger SV at the Weser-Stadion in Bremen on April 30, 2009. AFP PHOTO DDP/ DAVID HECKER
Vágólapra másolva!
A Bundesliga első- és másodosztályának hétvégi zárása előtt az már biztos, hogy a Werder Bremen és a Hamburger SV az idei évhez hasonlóan jövőre sem találkozik majd a legjobbak között. Ugyanis a Bremen vagy közvetlenül kiesik a Bundesliga 1-ből és másodosztályú lesz, vagy szerencsés esetben eléri az osztályozót jelentő 16. helyet. Ez szombaton 17 óra 20 perc körül derül ki. Eközben a Hamburg vagy negyedik lesz a Bundesliga 2-ben, így marad ott, vagy szerencsés esetben eléri az osztályozót jelentő harmadik helyet. Ez vasárnap 17 óra 20 perc körül derül ki. Ha mindketten a számukra elérhető legjobb pozíciót csípik el (egyikük sorsa sincs a saját kezében) akkor az osztályozón feszülnek egymásnak az élvonalbeli szereplés lehetőségéért. Megalázó helyzet mindkét csapat számára. Hiszen kettejük vetélkedése egyidős a Bundesligával.

11 év telt el azóta, hogy a két északnémet csapat olyan párharcot vívott egymással, ami párját ritkítja a labdarúgás történetében. 2009 tavaszán 19 nap alatt négy komoly tétmérkőzésen találkozott, ráadásul a legfontosabb szinte hihetetlen módon dőlt el. Az a két gárda csapott össze, amelyik akkor a legtöbb Bundesliga 1-es mérkőzéssel rendelkezett. Vagyis a két legnagyobb múltú. Emiatt, valamint a földrajzi közelség (kb. 130 kilométerre van egymástól a két város) miatt is gyűlölik egymást. És a négyfelvonásos háború előtt már időben elkezdődött a verbális ráhangolódás.

Elég csak Tim Wiese, brémai kapus mondatát említeni, aki egy évvel korábban ezen a rangadón nem mindennapi jelenettel haragította magára a hamburgi játékosokat és szurkolókat. Ugyanis a gólhelyzetben a kapu felé futó Ivica Olic-ot úgy semmisítette meg, hogy vízszintesre emelt lábbal torkon rúgta – ami a játékvezetőnél egy sárga lapot ért:

Érthető módon ezt követően nem szökött egekbe a tetszési indexe Hamburgban. Mindezt megfejelte a párharc előtt ezzel a mondattal:

Amikor ezt a kijelentést tette, a Hamburg, a Bundesliga dinoszaurusza még triplázásban reménykedett. Vagyis az UEFA-kupa, a Német Kupa és a bajnokság megnyerésében. Az utóbbi szintéren ugyanis úgy állt a harmadik helyen, hogy a második Bayern Münchennel azonos számú pontja volt, míg az első Wolfsburgtól csak hárommal maradt le. A Bremen 18 ponttal kevesebbet gyűjtve a tizedik helyen szerénykedett. Utóbbi az egész bajnokság során a középmezőnyben szenvedett, vagyis számára csak a két kupa maradt.

A párharc első fejezetére 2009. április 22-én, szerdán került sor a Német Kupa elődöntőjében. A 120 perc után 1-1-re álló mérkőzés tizenegyes-párbajában

a finoman szólva is vegyes megítélésű Tim Wiese három büntetőt védett.

Hárította a később BL-t nyerő és világbajnoki címet szerző Jerome Boateng, a 2012-es BL-döntő orosz rulettjében a Bayern mezében szintén hibázó Ivica Olic, valamint Marcell Jansen lövését. A brémaiak nem hibáztak, társaihoz hasonlóan betalált a manapság is Brémában játszó Pizarro is.

A párharc állása: 1-0 a Werdernek, vagyis a HSV már csak két aranyéremben reménykedhetett.

A remény a következő héten erősödött, hiszen 2009. április 30-án, csütörtökön a Hamburg 1-0-ra nyert Brémában az UEFA-kupa elődöntőjében. Akkor Piotr Trochowski fejesgóljával győzött a HSV, de ez csak részsiker volt, hiszen egy héttel később jött a visszavágó. Május 7-én, csütörtökön Ivica Olic a korábban elszenvedett karaterúgásért, majd a Német Kupában kihagyott 11-esért már a 13. percben bosszút állt Wiesén, így összesítésben már 2-0-ra vezetett a HSV. Ám Diego és Pizarro eltüntette ezt az előnyt, majd jött a 83. perc. A perc, amely bevonult a történelembe.

A brémai Sebastian Boenisch rossz bedobása után a vendégek elveszítették a labdát, és a hamburgi Gravgaard senkitől nem zavartatva próbálta hazaadni azt. Ám a guruló labda felpattant egy szurkolók által bedobott, összegyűrt műanyagpoháron, onnan a hamburgi játékos lábára került, majd onnan az alapvonalon túlra.

Az így ajándékba kapott szögletet Diego ívelte be, Baumann pedig a kapuba fejelte a labdát. Mivel Olic újabb találata után 3-2-re nyert a Bremen, idegenben szerzett több góljával jutott az utolsó UEFA Kupa nevű sorozat döntőjébe. A műanyagpohár döntötte el a két csapat sorsát azon a roppant fontos találkozón.

Ennél szerencsésebb (másik oldalról nézve: szerencsétlenebb) momentum kevés volt a labdarúgás történetében komoly tétmérkőzésen.

A Bremen tehát 16 nap alatt elvette a Hamburgtól a Német Kupa- és az UEFA-kupa-győzelem lehetőségét. Majd három nappal később a bajnoki cím megszerzésének esélyét is. Pedig a Hamburg úgy utazott Brémába, hogy öt pontra volt az első és kettőre a második helyen állótól. A hazai csapat számára semmilyen téttel nem bírt az a találkozó.

Ám a csütörtöki műanyagpohár súlyával a vállán nem volt esélye a HSV-nak.

És ha esetleg a vendégjátékosok nem emlékeztek volna eléggé a három nappal korábbi esetre, akkor a zöld-fehér szurkolók természetesen emlékeztették őket arra. Ugyanis a brémai kemény mag tagjai olyan méteres műalkotások levegőbe emelésével fogadták az ősi riválist, amelyeket a sorsokat eldöntő összegyűrt műanyagpohárról mintáztak.

A brémai játékosok pedig még belerúgtak kettőt a halott dinoszauruszba. Hugo Almeida két góljával 2-0-ra nyert a Weser-parti csapat, és ezzel 19 nap alatt elvette a Hamburgtól a bajnoki címet, a Német Kupát és az UEFA-kupát. A Hamburg a bajnokságban végül csak az ötödik helyen végzett, így a Bajnokok Ligájába sem tudta kvalifikálni magát.

És a Werder Bremen? A Német Kupa döntőjében Mesut Özil góljával 1-0-ra legyőzte a Leverkusent. Az UEFA-kupa fináléjában viszont hosszabbítás után 2-1-es vereséget szenvedett a Sahtar Donyecktől, a bajnokságban pedig a 10. helyen végzett.