A vb-újonc megleckéztette a címvédésre készülő világbajnokot

WC2002-MATCH01 Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL LOGO JOY
Members of the Senegal team celebrate after midfielder Pape Bouba Diop (2nd L) scores in the opening match against France of the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan tournament in Seoul, 31 May 2002. Senegal jumped out to a 1-0 first half lead over defending world champions France in their opening Group A match. AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó világbajnokságok történetében nem ritkák a meglepetések, és címvédő is kezdett már vereséggel, de az, amit a francia válogatott produkált 2002. május 31-én, majd a következő bő egy hétben, szinte már példa nélküli. Retrosport naptárunkban erre a Franciaország–Szenegál mérkőzésre tekintünk vissza.

Kuba 2-1-es győzelme 1938-ban Románia ellen, az angolok 1-0-s veresége történetük első vb-jén az Egyesült Államoktól, az Aranycsapat 3-2-es veresége az 1954-es vb-döntőben, Észak-Korea 2-1-es sikere az olaszok ellen 1966-ban, vagy éppen a testvéri NDK 1-0-s győzelme a későbbi világbajnok NSZK elleni 1974-es nyugatnémet tornán – csak néhány példa arra, hogy nem kell nagyítóval keresni a focivébék meglepetéseit.

Olyan is volt már, hogy a címvédő vereséggel kezdjen (Argentína–Belgium 0-1, 1982, Argentína–Kamerun 0-1, 1990), csak szenvedve jusson tovább a csoportból (a Brazilok 1974-ben, az NSZK 1978-ban),

de akkora pofára esést, mint amit a címvédő franciák vezettek elő 2002-ben, egészen addig nem látott a világ.

2010-ben aztán az olaszok, majd 2014-ben pedig a spanyolok ismételték meg kis híján a kétes bravúrt (de ők legalább lőttek gólt), de most maradjunk a japán-koreai közös rendezésű tornánál.

Az 1998-as tornát, ha némi meglepetésre is, de korántsem érdemtelenül megnyerő franciák a következő három évben bebizonyították, hogy valóban az övék a földkerekség legjobb csapata: 2000-ben David Trezeguet aranygóljával megnyerték az Európa-bajnokságot (a két címet addig csak a Helmut Schön-féle NSZK tudta egy időben birtokolni, de ők előbb nyertek Eb-t, 1972-ben és csak két évvel később vb-t), 2001-ben pedig megnyerték a Konföderációs Kupát, az elődöntőben 2-1-re legyőzve Brazíliát. A majdani vb-házigazdák által rendezett tornán a távol-keleti viszonyokkal is megismerkedhettek Zidane-ék.

Távolban egy szupersztár. Zidane óriás méretű fotóját nézi egy francia szurkoló Marseille-ben Forrás: AFP/Boris Horvat

A franciáknak címvédőként nem kellett kvalifikációval bajlódniuk, így viszont a 2000-es Eb-döntőt követően két évig nem játszottak igazi tétmérkőzést (a Konföderációs Kupa minősége erősen megkérdőjelezhető volt), talán ez is visszaütött 2002 májusának utolsó napján. De akadtak más problémák is a '98-as vb-siker után Aimé Jacquet-t váltó Roger Lemerre csapata körül.

Az már márciusban biztossá vált, hogy a nagyszerű szezont produkáló Robert Pires kénytelen lesz kihagyni a vb-t, miután súlyos sérülést szenvedett klubja, az Arsenal Newcastle United elleni bajnokiján. Lemerre ki is fejtette, hogy a nagy terhelés alatt álló játékosok – név szerint említve Pirest és a szintén az Arsenalban játszó Thierry Henry-t – fokozott sérülésveszélynek vannak kitéve. Azonban öt nappal a rajt előtt, már Koreában, egy házigazda elleni felkészülési meccsen megsérült Zinédine Zidane – senki sem sejtette, hogy ez a 3-2-es siker volt a franciák utolsó győzelme Dél-Koreában.

Pedig a május 15-én a glasgow-i Bajnokok Ligája-döntőben a sorozat történetének egyik, ha nem a legemlékezetesebb gólját lövő Zidane kiváló formában várta a vb-t, a belgák elleni május 18-i felkészülési meccset is kihagyta, hogy minél többet tudjon pihenni (illetve a felesége aznapra volt kiírva harmadik gyermekükkel). Az viszont nyilvánvaló volt, hogy legyen bármennyi klasszisa is a címvédőnek – a 23 fős keretből 14-en maradtak a vb-győztes csapatból –, Zidane nélkül a csapat egyszerűen nem ugyanaz. Három nappal a vb-újonc Szenegál elleni nyitómeccs előtt biztossá vált, hogy Zidane nem fog pályára lépni.

A torna előtt olyan edzőlegendák, mint Johan Cruyff és Aimé Jacquet is őket tartotta a legnagyobb esélyesnek. Van pár csapat, amelyik esélyes a végső győzelemre, „de mindenek előtt Franciaország", mondta a holland legenda, amit a '98-as aranykovács kapitány azzal toldott meg, hogy

Közben Henry, Trezeguet és Lilian Thuram is kisebb sérüléssel bajlódott, előbbi esetében még az is felmerült, hogy esetleg ki kell hagynia a vb-t (végül valóban csak 115 percet töltött a pályán, de nem a sérülése miatt).

Ami az ellenfelet illeti, nos, Szenegál nem éppen az esélytelenek nyugalmával készült a találkozóra. Miután a 23 fős keretből 21 játékos a francia élvonalban kereste a kenyerét, és Bruno Metsu személyében a kispadon is egy francia szakember ült, sok meglepetésre nem számítottak a címvédőtől. Lemerre kapitány is azt mondta a találkozó előtt, hogy „ez az egész nagyon hasonlít majd egy francia bajnokira".

„Nem aggódom, még akkor sem, amikor sokan a tizenkét évvel ezelőtti Argentína–Kamerun mérkőzést emlegetik" – tette még hozzá magabiztosan, megjegyezve, hogy a szintén nyugat-afrikai ellenfelüktől kikapó Maradonáék aztán egészen a döntőig jutottak.

Labdarúgó-vb, csoportkör, 1. forduló:
A csoport, Szöul, 2002. május 31., v.: Ali Bujszaim (Arab Emirátusok)
Franciaország–Szenegál 0-1 (0-1)
Franciaország: Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu – Wiltord (D. Cissé 81.), Vieira, Petit, Djorkaeff (Dugarry 60.) – Henry, Trezeguet
Szenegál: Sylva - Coly, Diatta, Papa Malick Diop, Daf - N'Diaye, Papa Bouba Diop, A. Cissé, Diao, Fadiga - Diouf
gól: Papa Bouba Diop 30.

Pedig jobban tette volna, ha aggódik. A szenegáliak félelmetesen gyors támadó szekciója – El Hadji Diouf, Khalilou Fadiga, Papa Bouba Diop és Salif Diao – számos alkalommal hozta kellemetlen helyzetbe a franciákat. A védelemben Marcel Desially és Frank Leboeuf nem boldogult velük, a Zidane távollétében a játék szervezésével megbízott Youri Djorkaeff pedig képtelen volt akárcsak megközelíteni is világklasszis honfitársa teljesítményét. Sőt, éppen ő adta el a labdát a középpályán, amiből aztán Papa Bouba Diop a 30. percben megszerezte a – mint később kiderült – győztes gólt.

Henry és Trezeguet ugyan lőtt egy-egy kapufát, de ilyenből a túloldalon is akadt (Fadiga révén), gólt azonban nem tudtak szerezni a franciák, akik így vereséggel kezdték a vébét.

„Szenegál nagyon nagyot alkotott, megfelelő taktikával, kiválóan játszott ellenünk. Az öttagú középpályás sor és a négy emberből álló védelem szervezetten szűrte a támadásainkat, nem tudtunk eljutni a kapuig. Nekik volt egy ellentámadásuk, és gólt is szereztek belőle. (...)

– mondta a lefújás után még bizakodva Roger Lemerre.

A franciák vesszőfutása egy héttel később folytatódott, amikor nem kis részben Henry 25. percben történt kiállítása miatt – még mindig Zidane nélkül – gól nélküli döntetlent játszottak Uruguayjal. De még innen is továbbjuthattak volna, ha megverik Dániát, amelyik Uruguay legyőzése (2-1) és a Szenegál elleni 1-1 után négy ponttal várta a csoportkör utolsó meccsét.

Azonban Henry nélkül, és a jól láthatóan nem meccsre kész Zidane-nal a franciák talán már maguk sem hitték el, hogy nyerhetnek,

így szinte törvényszerű volt a vereség – Dennis Rommedahl és Jon Dahl Tomasson góljával 2-0-ra nyertek a dánok. A franciák pedig pont és rúgott gól nélkül utazhattak haza a vébéről.

A hazatérés után Lemerre-t azonnal kirúgták, a helyét Jacques Santini vette át, és megkezdődött a keret átalakítása, a fél csapat kicserélődött, a nagy öregek közül már csak Barthez, Thuram, Vieira, Henry Trezeguet és Zidane maradt hírmondónak, a csapat pedig egészen a döntőig jutott a 2006-os németországi vébén.

Sokak kedvence lett a szenegáli válogatott Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

De Szenegálról se feledkezzünk meg! Az afrikai csapat sokak kedvence lett a 2002-es tornán, miután az Uruguay elleni 3-3-mal (3-0-ról sikerült „kiharcolni" a döntetlent) a csoportból továbbjutva a nyolcaddöntőben aranygóllal 2-1-re legyőzték Svédországot, hogy aztán a negyeddöntőben ugyancsak aranygóllal 1-0-ra kikapjanak Törökországtól, és végül a 7. helyen zárják első vébéjüket.