Visszatérnek a szurkolók az NBI-be, mutatjuk, milyen szabályokat vezetnek be a csapatok

Fradi
Budapest, 2019. december 8. Tokmac Nguen, a Ferencvárosi TC (b) és Thomas Meissner, a Puskás Akadémia játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott mérkőzésen Groupama Arénában 2019. december 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent az a rendelet, amely szerint a szabadtéri rendezvények helyszínén tartózkodás megengedett, amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket. A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek és köztük legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani. Az Origo megkereste a labdarúgó NB I-es klubokat, hogy megkérdezze: hogyan készülnek a csapatok a nézők beengedésére, milyen speciális szabályokat vezetnek be.

Először nézzük meg, melyek lesznek az első, újra szurkolók előtt megrendezett meccsek:

26. forduló:

  • Kaposvár-Zalaegerszeg - május 29. 20.00
  • Kisvárda-Újpest - május 30. 16.55
  • Diósgyőr-Mezőkövesd - május 30. 19.00
  • Paks-MOL Fehérvár - május 30. 21.05
  • Honvéd-Debrecen - május 31. 18.55
  • Puskás Akadémia-FTC - május 31. 21.05

A Ferencvárosnál még egyeztetnek a nézők beengedésének szabályairól

A listavezető Ferencváros idegenben kezd, a következő forduló előtt kell meghozniuk a döntést a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező magyar csapatnál. A klubnál arról tájékoztattak bennünket, hogy az ügyben jelenleg is folynak az egyeztetések. Amint az Üllői útról információkat kapunk, közöljük, erre valószínűleg a következő napokban kerül sor. A mostani fordulóban a Puskás Akadémia elleni idegenbeli meccsre a csapat korlátozott számban kapott jegyeket, ezeket a Ferencváros értékesíti.

A MOL Fehérvár is később dönt, a paksi jegyeket már árusítják

A bajnokságban második helyen álló és a listavezető MOL Fehérvár most idegenben játszik. Gressó Gergely sajtófőnök a következőket nyilatkozta lapunknak: "Mivel a következő fordulóban idegenben játszunk, lesz ideje átbeszélni a részleteket a klubvezetőségnek. Ezek után természetesen a honlapunkon tájékoztatjuk a szurkolókat a beengedés menetéről és a biztonsági előírásokról - ez a napokban várható. A paksiak viszont már jelezték, hogy a szombati meccsre korlátozott számban, de biztosítanak vendégbelépőket, amelyeket majd online lehet megvásárolni.

Lázat mérnek a Honvéd meccse előtt a Hungária körúton

A Budapest Honvéd csapata a Bozsik Stadion átépítése és felújítása miatt egyelőre albérletben játszik, azonban az Új Hideghúti Nándor Stadionba a Honvéd szurkolói beléphetnek. "A szabályok betartása mellett a bérleteseink ott lehetnek a vasárnapi bajnokin.

Budapest, 2018. december 8. A debreceni Albion Avdijaj és a kispesti David N'Gog a labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójában játszott Debreceni VSC - Budapest Honvéd mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2018. december 8-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormány és a Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint a nézők csak minden negyedik széken foglalhatnak helyet és nem ülhetnek közvetlenül egymás mögött, ily módon biztosítva egymástól a legalább 1.5 méteres, úgynevezett védőtávolságot. Ezt a távolságot a büféknél, a pénztáraknál, a stadion egész területén be kell tartani.

szólt a Honvéd közleménye.

Diósgyőrben 3000 néző is lehet

A vidéki csapatok közül a legnagyobb szurkolótáborral a DVTK rendelkezik. Sántha Gergely, a klub elnöke a következőket mondta: "A DVTK klubvezetése úgy döntött, hogy nézők előtt rendezi meg a DVTK - Mezőkövesd mérkőzést szombaton 19 órától a DVTK Stadionban. A bérletesek természetesen a helyszínen szurkolhatnak, a fennmaradó értékesíthető helyeket pedig online lehet megvásárolni péntektől.

Budu Zivzivadze, a Mezőkövesd Zsóry FC és Orosz Donát Benedek, a Diósgyőri VTK játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában a mezőkövesdi stadionban 2019. december 7-én Forrás: MTI/Vajda János

A szabályok betartásával több, mint háromezer néző szoríthat a helyszínen, így biztosak lehetünk abban, hogy ilyen körülmények között is Diósgyőrben lesz a legjobb hangulat. A szurkolóinkat folyamatosan tájékoztatjuk a DVTK hivatalos honlapján, a DVTK.eu-n. A bérletek természetesen érvényesek lesznek.

A kötelező távolságtartás miatt nem mindenki szurkolhat a megszokott helyéről, ám azt garantáljuk, hogy a Napos oldali bérletesek a középső (L, M, N, O) szektorokból nézhessék a mérkőzést.

A jegyvásárlással, a belépéssel, az ülőhelyek elfoglalásával, és minden más speciális szabállyal és hasznos információval kapcsolatban később tájékoztatjuk a szurkolóinkat."

Kaposvárott el tudják helyezni a szurkolókat

Illés János, a Kaposvári Rákóczi FC sportigazgatója az Origónak elmondta, a létszámkorlátozással valószínűleg nem lesz gondja a klubnak.

A kormányrendeletben leírt szabályok betartása mellett meg tudjuk nyitni a nézőteret, és azoknak megfelelően helyezzük el a szurkolókat. A jegyek egynegyed részét tudjuk majd eladni, így megmarad majd a távolságtartás.

A vendégszurkolók részére kizárólag online-jegyértékesítés lesz.

A rendszer is úgy lesz kialakítva, hogy a szurkolók csak minden negyedik helyre tudnak jegyet venni. A hazai szurkolóknak nyitva lesz a jegypénztár, így ők az online-vásárlás mellett a helyszínen is tudnak majd jegyet venni, de számukra is csak minden negyedik helyre jut jegy, vagyis két ember között mindig lesz három üres szék. Ezzel együtt a másfél méteres védőtávolságot nem egyszerű betarttatni."

Kisvárdán a bérletesek lesznek előnyben

Kisvárdán a kormány döntésének értelmében már hétvégén megnyitják a stadiont a szurkolók előtt. A Kisvárda az Újpestet fogadja majd szombat délután. A klubnál kérdésünkre elmondták, hogy első körben a bérletesek helyzetét próbálják megoldani.

Az újpesti Kovács Lóránt és a kisvárdai Grozav Gheorghe –Teodor a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Újpest FC mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2019. augusztus 24-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előírt helykihagyások értelmében körülbelül 6-700 szurkoló lehet majd a helyszínen, így a bérleteseken kívül nem túl sokan juthatnak be a stadionba" – mondták el a klub részéről.

Az előírásoknak megfelelően, aki nem tartja be az óvintézkedéseket, azt el lehet távolítani a stadionokból, ezt pedig Kisvárdán is nagyon komolyan veszik majd a rendezők.

A Kisvárda a vendégszurkolókkal kapcsolatban még egyeztet az Újpesttel, de körülbelül 60 ember tud biztonságosan helyet foglalni a vendégszektorban. Kisvárdán kézfertőtlenítők kihelyezésével is próbálják biztosítani a résztvevők biztonságát.

Újpesten pénteken döntenek

Az Újpest csapata ezen a hétvégén Kisvárdán játszik, így a Megyeri úton egyelőre még nem döntöttek arról, hogy a soron következő hazai mérkőzésükön milyen szabályokat alkalmaznak. Kérdésünkre a következő választ küldték:

Felcsúton nem lehet a helyszínen jegyet venni

A Puskás Akadémia vasárnap este a Ferencvárost fogadja. A felcsúti klub a következő közleményt küldte el lapunknak: "Egyesületünk döntése értelmében az éves bérlettel, illetve a 15+1 alkalmas bérletettel, valamint a felcsúti lakcímkártyával rendelkező szurkolóink jöhetnek be a Pancho Arénába.

2019. december 8-án még nézők előtt játszott egymással a Ferencváros és a Puskás Akadémia Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A belépőkhöz bérletük, illetve lakcímkártyájuk felmutatásával juthatnak hozzá a helyszínen az 1-es és 2-es szektoroknál felállított belépési pontokon, és kizárólag a jegyen feltüntetett ülőhelyet foglalhatják el. A belépési pontoknál a kötelező másfél méteres védőtávolságot padlómatricákkal jelezzük – a Pancho Aréna kapuit a mérkőzés második félidejében sem nyitjuk ki a nagyközönség számára.

Pakson is szigorúan ellenőriznek

Az Origo megkereste a Paksot is, amely szombaton a MOL Fehérvárt fogadja. A klub sajtófőnöke, Méhes Tamás elmondta, nem volt kérdés, hogy beengedik a drukkereket a mérkőzésre.

A kormányrendelet ugyanakkor maradéktalanul felhívja a figyelmet arra, hogy a szurkolóknak másfél méterre kell ülniük egymástól. Ez gyakorlatban három egymás melletti szék kihagyását jelenti, valamint az egymás mögötti ülőhelyeket is szabadon kell hagyni.

Fehérvárott a Paks győzött Forrás: MOL Fehérvár FC

A távolságtartást a beléptetőpontoknál, a büféknél és a mellékhelyiségek közelében is szigorúan kérik betartatni. Klubunk ezeken felül maximálisan figyelembe veszi a Magyar Labdarúgó Szövetség jegyértékesítésre vonatkozó ajánlásait is, mely értelmében szurkolóink csak online és csak PAKSI FC-s szurkolói kártyával vásárolhatnak belépőket ebben az időszakban.

Fontos tehát, hogy helyszíni jegyvásárlásra nem lesz lehetőség, még meccsnapon sem.

Bérleteseinknek az eredetileg fenntartott szektorokat továbbiakkal kibővítjük, hogy az egészségügyi óvintézkedések ellenére is garantáltan szabad székhez juthassanak."

Ebben a fordulóban idegenben játszik a Debrecen, a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg, nekik is jövő hétre kell meghozniuk a döntést.