Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatottban 108 szereplésével holtversenyben rekorder Király Gábor 1997 és 2004 között közel kétszáz Bundesliga mérkőzésen védte a Hertha BSC kapuját. Összesen 252 találkozón szerepelt a berlini együttesben. Ami a németországi karrierjét illeti, egy kis leverkuseni kitérőt követően öt évig volt az 1860 München kapusa a másodosztályban, így ha valaki, akkor az egykori klasszis játékos ismeri az ottani körülményeket. Szerinte Németország példa lehet a többi ország számára, amelyek most azt figyelik, hogy működnek majd az új, járványügyi szabályok a német pályákon.

Két hónapos szünet után, szombaton a Bundesligában folytatódnak a küzdelmek. Nézők Németországban sem nem mehetnek be a találkozókra, a kluboknak pedig szigorú higiéniai és biztonsági előírásokat kell betartaniuk. A 44 éves magyar válogatottsági rekorder kapus, Király Gábor szerint minden klubot nagy feladat elé állít majd a teljesen ismeretlen szituáció.

Király Gábor, a Herthában legendává vált Forrás: DPA/AFP/Bernd Settnik

Jó döntésnek tartja, hogy a jelenlegi járványhelyzetben újraindul a Bundesliga?
Most erre még nehéz válaszolni. A döntés akkor lesz minősíthető akár pozitív, akár negatív jelzővel, ha már látja az ember, hogy működik.

A Bundesliga vezetőinek valamilyen döntést kellett hozniuk, ők úgy látták, eljött az idő az újraindulásra.

A jövő majd megmutatja, hogy a rendszer működőképes lesz-e a jelenlegi formában, vagy esetleg korrigálásra szorul.

A játékosok többsége áprilisban kezdte újra az edzéseket. A teljes létszámú tréningek csak nemrég kezdődtek. Elég lehet ennyi idő arra, hogy a csapatok újra formába lendüljenek?
Mivel már nem vagyok benne a labdarúgás napi körforgásában, így nem látom át, hogy például a karantén alatt hogyan edzettek a játékosok. Az viszont tény, hogy a közös edzések teljesen mások. A labdarúgóknak meg kell szokniuk egymás mozgását, az irányváltoztatásokat, ezek berögzüléséhez azért hosszabb időre van szükség.

Úgy kell felfogniuk a focistáknak, mintha egy hosszabb nyári szünet után, egy-két hónap után tértek volna vissza az alapozásra.

Igazából a jelenlegi helyzetet tényleg csak ehhez tudnám hasonlítani, bár mindenkinek új a szituáció.

A Bundesliga-csapatoknak nem sok idejük volt a közös edzésekre Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A nemzetközi labdarúgásban a legtöbb csapat megszokta a szerda-szombat ritmust. Lehet most baj abból, hogy nagyon sűrű program vár a csapatokra?
Azzal nehéz vitatkozni, hogy a meccsek feltorlódtak. Eddig 12 hónapból 11 aktív futballal telt, most viszont két hónap ebből teljesen kiesett.

Ráadásul nem úgy, hogy csak mérkőzések nem voltak, hanem edzések sem. A játékosok ki sem mehettek az otthonaikból.

De nemcsak a Bundesligában, hanem a nemzetközi kupákban is sűrű a program. Most mindenki ezt az új helyzetet szeretné megoldani. Ilyen még soha nem volt, de biztos vagyok benne, hogy a liga szervezői, a csapatok, a szurkolók, egyszóval mindenki a maximumot hozza majd ki ebből.

Király Gábor szerint a játékosoknak a lehető legjobb tudásukat kell hozniuk a körülmények ellenére Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha már szóba kerültek a szurkolók. Milyen hatással lehet a játékosokra, a meccsek színvonalára, hogy nézők nélkül folytatódik a bajnokság?

A szurkolók természetesen bele tudják hajszolni a csapatot a sikerbe, olyan hangulatot tudnak teremteni, amely befolyásolhatja a találkozók végeredményeit. Viszont a játékosoknak ugyanúgy százszázalékosan fel kell készülniük, mert csak úgy lehetnek eredményesek. A labdát akkor is meg kell fogni, ha nincs senki a lelátón. Persze a foci igazi ízét az emocionális dolgok adják, legyen szó önfeledt gólörömről, vagy a szurkolók énekléséről. Ezek most nem lesznek, de mivel sorsok dőlnek el a hátralévő fordulókban – bajnoki cím, nemzetközi kupaindulók, kiesők –, így a játékosoknak csak az eredményességre szabad koncentrálniuk.

Hansi Flick és a Bayern számára is új a jelnlegi helyzet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője szerint minden csapat nulláról indul majd. Tényleg olyan, mintha egy szinte új bajnokság indulna a hátralévő kilenc fordulóban?
Minden csapat meg fogja tenni azokat az apró lépéseket, amelyekkel előnyt tud szerezni a folytatásra.

Az első pár mérkőzés megadhatja a klubok számára azokat a visszajelzéseket, hogy jól edzettek-e, milyen úton járnak.

Biztos vagyok benne, hogy a csapatok a háttérben elképesztő munkát fektetnek a labdarúgás tudományos részébe is, legyen szó a regenerációról, terhelésről. Fontos lesz, hogy

Szigorú szabályok a Bundesligában

A játékosokat is több új szabály köti: nem futhatnak be együtt a pályára, térfélválasztásnál tilos a kézfogás, a gólt pedig nem ünnepelhetik csoportosan, pacsival, illetve öleléssel. Csak egy rövid könyök- vagy lábösszeérintés engedélyezett. A szabálykönyvben a köpködésre is vonatkozik egy javaslat, mely szerint lehetőleg ezt el kell kerülni. A kispadon ülőknek maszkot kell viselniük és megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól. A vezetőedző az utasítások bekiabálásakor leveheti arcáról a védőfelszerelést, amennyiben legalább másfél méterre áll a többiektől.

A bajnoki címért harcban van Gulácsi Péteré és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig. Hogy látja a lipcsei együttes esélyeit?
Visszatérnék a korábban mondottakhoz, miszerint döntő lehet a rajt, amely persze minden csapatra érvényes.

A jelenlegi helyzetben lehetnek körbeverések, így nehéz eredményekről beszélni. Korábban sem nagyon szerettem jósolgatni, a munkában hiszek, az a legjobb értékmérő. Nüanszok dönthetnek a bajnoki címet illetően is, hogy melyik együttes lesz a frissebb, felkészültebb. Döntő lesz, hogy ki tud majd hamarabb formába lendülni.

Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig is harcban van a bajnoki címért Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Korábbi klubja, a Hertha BSC Dárdai Pál távozása óta nem igazán talál vissza a megfelelő útra. Az élet bizonyította, hogy rossz döntés volt leváltani a magyar edzőt. Ön hogy látja?

Mivel nem ismerem a klub belső helyzetét, így erre nehéz válaszolni.

Pali 4,5 éven át volt a Hertha edzője, fiatal, ambiciózus szakemberként kihozta a maximumot az akkori keretből.

A klub viszont úgy döntött, hogy váltani szeretne. A Hertha értékét jól mutatja, hogy a klub megbecsüli a szakembereit, és ha nem a felnőtt csapatnál, akkor az utánpótlásában kamatoztatja a tudásukat. Aki a Herthának szurkol, annak az a legfontosabb, hogy a klub most bennmaradjon az élvonalban, esetleg kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést.

Dárdai Pál kihozta a maximumot a Hertha keretéből Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Az egyik korábbi edzője, Bruno Labbadia vette át a Hertha irányítását, aki a szezonban már a negyedik edző a klubnál. Mit gondol, lesznek kiesési gondjai a berlini csapatnak az új trénerrel?

Jürgen Klinsmannál is feltették ezt a kérdést, akkor is csak azt tudtam mondani, hogy az eredmények fogják eldönteni, hogy jó döntés volt-e a kinevezése. Egyelőre nem lehet megítélni a munkáját, mivel még nem ült meccsen a csapat kispadján, csak edzésre voltak lehetőségei.

de akár még a középmezőnybe is felkapaszkodhat.

A Hertha új edzője, Bruno Labbadia nem ismeretlen Király Gábor számára Forrás: AFP/John Macdougall

Mennyire befolyásolhatja majd a többi európai topbajnokság jövőjét a német példa?
Ebben a soha nem látott szituációban fontos lehet, hogy ki kezdi meg elsőként a bajnokságot, és az milyen módszereket követ. Biztos vagyok benne, hogy

más országok klubvezetői is figyelemmel kísérik majd a Bundesligát. Kőkemény háttérmunka folyik az egész világon,

hogy a labdarúgásban is minél hamarabb visszaálljon minden a rendes kerékvágásba. Ez közös munka. Látni fogják a különböző bajnokságok vezetői, mi működik, miket kell esetleg korrigálni, így mások ennek függvényében dönthetnek majd a folytatásról, vagy éppen a lezárásról. A cél, hogy mindenki a legjobbat hozza ki ebből a helyzetből.

A Bundesliga küzdelmeit március 13-án függesztették fel a világjárvány miatt, a bajnokság szombaton folytatódik, zárt kapuk mögött, amelyből még kilenc forduló van hátra.