Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az Újpest 25 éves csatára szerint mindenkinek át kell érezni a helyzet komolyságát, és a csapatnak minél előbb annyi pontot kell gyűjteni, hogy a bajnokság végén a kiesés kapcsán már ne kelljen se számolgatni, se a közvetlen riválisok teljesítményét nézni. A fiatal támadó úgy érzi, hogy a szurkolói bojkott és a zalaegerszegi „hazai pálya" sajnos már felkészítette őket az üres lelátókra, ugyanakkor a Ferencváros elleni derbi a várható síri csendben még így is nagyon furcsa lesz. A koronavírusteszteket jól viseli, de az új köszönési formákat még szoknia kell.

Az Újpest március 14-én, Zalaegerszegen lépett legutóbb pályára a Paks ellen a bajnokságban. Mikor és hogy történt a teljes leállás az együttesnél?
Emlékszem a rettenetesen rossz hangulatra, ami az öltözőben uralkodott, mert a paksiak a 94. percben egyenlítettek ki a mérkőzésen.

Az a két pont sokat lökött volna a csapaton, még úgy is, hogy utána jött a megállás.

Ha jól emlékszem, én még el is mentem haza Veszprémbe a hétvégére, majd amikor utaztam vissza Budapestre, akkor jött az üzenet, hogy felfüggesztik a bajnokságot, és mi sem fogunk közösen edzeni.

Utána összepakoltam a dolgaimat, majd a kedvesemmel, Rellával először Jászberénybe mentünk, az ő szüleihez.

Ott voltak végig a karantén alatt?
Kéthetente cseréltünk, a párom szüleinél is voltunk, meg az én családomnál is. Közben nem mentünk sehova, szigorúan betartottuk az előírásokat, hogy vigyázzunk a szülőkre, nagyszülőkre.

Ez az időszak abból a szempontból jó volt, hogy kicsit a szeretteinkkel lehettünk, mert előtte a dél-koreai bajnokságban játszottam, és nem láthattam őket.

Novothny Soma (jobb oldalon) a Paks elleni, 1-1-re végződött bajnokin végig a pályán volt Forrás: ujpestfc.hu

Mit szólt az új helyzethez, a járványhoz?
Az első napokban próbáltam minél jobban tájékozódni, mindennek utána olvastam, követtem az élő sajtótájékoztatókat. Aztán már inkább arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a saját dolgaimmal foglalkozzak.

Hogy ment az otthoni edzés?
Létrehoztak egy közös Viber-csoportot, ahova a csapatból és az edzői stábból beletettek mindenkit. Ebbe kaptuk meg a videóanyagokat, hogy miképp erősítsünk, mobilizáljunk. A futással kapcsolatos tennivalók pedig írásban jöttek.

Minden hétre megvolt a program, és az erőnléti edzőknek a saját gyakorlatainkról készült felvételeket vissza kellett küldeni, hogy kielemezhessék őket.

Felállított magának valamilyen napirendet?
A felkelés után mindig kávéval kezdtem, majd jöhetett a reggeli, végül az edzés, ezt a sorrendet megtartottam.

Ez időben is elég változatos hosszúságú elfoglaltságot jelentett, mert a másfél órás edzések mellett volt, hogy három és fél órás tréninggel ment el az egész délelőtt.

Novothny Soma (jobb oldalon) 2018-ban Magyar Kupát nyert az Újpesttel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel kapcsolódott ki?
Kártyázással, társasjátékozással, dartsozással, amiben egész sokat fejlődtem, így

gondolkodtam is rajta, hogyha kapok egy szabadkártyát, elindulnék a decemberi világbajnokságon (nevet – a szerk.).

Ezenkívül, amikor bent voltunk, akkor Playstationnel játszottunk vagy sorozatokat néztünk. Kintre pedig sikerült szereznem egy teqball asztalt, így ott aktívan tölthettem el az időt.

Ami mindezek mellett igazán érdekes program volt: ültettünk hetven darab facsemetét kedvesem testvérének a tanyáján, ami egy elég fárasztó nap volt összességében.

A sorozatokkal kapcsolatban meg kell, kérdezzem, ön is nézte a The Last Dance című sorozatot Michael Jordanről?
Igen, és nagyon tetszett, de mellette is voltak jó műsorok, mint például A nagy pénzrablás, Az elit, vagy a labdarúgás mellett maradva a Sunderlandről szóló sorozat, ami rendkívül jó volt.

Utóbbival kapcsolatban személyes élményem is van, mert még

16 évesen voltam náluk próbajátékon kétszer két hetet. Az áldott emlékű Fülöp Marcinál laktam ez idő alatt, így ahol játszódik a sztori, azok a helyszínek ismerősek nekem is.

Novothny Soma a 2019/2020-as idényben a bajnokságban nyolc mérkőzésen négy gólt szerzett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A csapattársakkal tartotta a kapcsolatot?
A korábban említett Viber-csoporton keresztül üzentünk egymásnak, azon kívül Simon Krisztiánnal és Litauszki Róberttel beszéltem naponta vagy kétnaponta. Az elején inkább a koronavírusról ment a társalgás, aztán már másról is beszéltünk.

Május 4-én visszatérhetett az élet a sportban, jöhettek a közös edzések. Milyen volt először visszamenni, hogy nézett ki a dolog?
Rendkívül furcsa volt, már ahogy megérkeztünk.

Először is edzőruhába kellett menni, csak a cipőt vettük át a tréningekhez. Aztán nem kézfogással, hanem lázméréssel folytatódott a történet, kétféleképpen teszteltek minket a koronavírusra.

Vért vettek, plusz a torkunkból is vettek mintát, ami nem volt túl kellemes, mert kissé hányingerkeltő volt, de nagyjából öt másodperc alatt lement a dolog. Ez nem túl jó, de ez kell ahhoz, hogy játszhassunk, így természetesen megcsináljuk.

Egyébként ez utóbbi tesztelést minden kedden és pénteken megismétlik a csapatnál.

Amint ezeken túlestünk, 1,5-2 méterre helyeztek el egymástól minket, folyamatosan fertőtlenítünk kellett, az sem volt mindegy, hova és hogyan tesszük le a vizünket a foglalkozásokon.

Miután kiderült, hogy mindenkinek negatív az eredménye, utána a kis csoportos edzéseket felváltotta a teljes csapatos tréning. Ezzel kapcsolatban

a foglalkozások végén sincs átöltözés, hanem egyből cipő vissza, illetve az átizzadt póló cseréje, és akkor otthon még nyújtás, akinek még kell, erősítés, és jöhet a tisztálkodás.

Novothny Somának (középen) szoknia kellett az új rendet Forrás: ujpestfc.hu

Nem lehet sem kézfogás, sem pacsi. Mi lett helyette?
Maradt az ököl összeérintés vagy a könyökkel köszönés, de összességében ez így elég furcsa.

Az MTK elleni május 16-i, 2-2-es edzőmeccsen nem lépett pályára. Mi történt?
Még május 12-én, edzés közben sérült meg a combizmom, de szerencsére nem nagy a baj.

Az első napon még menni is fájt vele, de egy hét után már komolyabb terhelést is bírt, és már fájdalommentes vagyok.

Az orvosi stáb úgy döntött, hogy még ne hamarkodjuk el a visszatérésemet, de az FTC elleni derbire már biztosan készen állok majd.

Ha már szóba került, május 27-én, bő két hónap után az első tétmeccs rögtön a derbi lesz a Ferencváros ellen. Az Újpest-szurkolók korábban bojkottot hirdettek, ezért nagyon kevesen jártak ki a mérkőzésekre, de most teljesen üres lelátók előtt játszanak majd. Mennyire lesz ez más?
Sajnos az ismert tények miatt

Zalaegerszegen már gyakorlatilag zárt kapuk mögött játszottuk az utolsó meccseinket „hazai pályán",

így ezek az előzmények felkészítettek minket erre az új helyzetre.

Ugyanakkor

egy Újpest-Ferencváros mérkőzést üres lelátók előtt játszani, síri csöndben, az nagyon furcsa lesz nekem is, pláne egy Simon Krisztiánnak, aki már a 6-0-s meccsen is ott volt.

De az ellenfél is így lesz ezzel, alkalmazkodnunk kell ehhez.

A nézőtér üres lesz, de legalább a Szusza Ferenc Stadionban léphetnek pályára.
Végre tényleg otthon lehetünk, ami sokat számít, ráadásul, ahogy a fiúk is mondták az MTK elleni barátságos találkozó után, tökéletes gyepen játszhatunk majd.

Novothny Soma (középen) először lép majd teljesen üres stadionban pályára a Ferencváros ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

31 nap alatt 9 mérkőzésük lesz a bajnokságban úgy, hogy a kispadjuk nem túl hosszú, és a csapat jelenleg egy pontra van a kiesőzónától. Milyen hónap áll Önök előtt?
Rendkívül kemény és idegőrlő egy hónapra számítok, de bízom benne, hogy egy Újpestnek nem kell majd számolni a pontokat a végén, és nagyon hamar biztosítjuk majd a bennmaradást. Úgy érzem, mindenki így gondolkodik,

nem a félelem van bennünk, hanem az, hogy megmutassuk, ez egy rossz széria volt, ami miatt ide kerültünk.

Annyiban talán előnyben vagyunk a többiekhez képest, hogy a kilenc bajnokink alatt mindössze kétszer kell messzebbre utaznunk, egyszer Kisvárdára, egyszer pedig Székesfehérvárra, a többi meccsen vagy itthon, vagy Budapesten lépünk pályára.

A kispadunk valóban nem túl nagy, így mindenkinek oda kell majd tennie magát, 100%-on pörögni, átérezni azt a helyzetet, amiben vagyunk.

Az most a legfontosabb, hogy minél hamarabb elmozduljunk a tabellán, hogy se számolgatni, se a többieket nézni ne kelljen.

Mindent egy helyen az Eb-ről