Vágólapra másolva!
A Zalaegerszegi TE egykori válogatott focistája, Péter Zoltán és a magyar csapat szovjetek elleni fájdalmas irapuatói veresége áll a Guardian című brit lap egyik szerdai cikkének középpontjában.

Paul Doyle szubjektív írása az angol lap Kedvenc mérkőzésem (My favourite game) című sorozatában jelent meg, ahol foci mellett számos sportág legemlékezetesebb meccsei helyet kapnak. A főszereplő Péter Zoltán, a ZTE történetének egyik emblematikus alakja, aki 1977 és 1987 között 276 bajnoki mérkőzésen 37 gólt szerzett a kék-fehérek színeibeni. Péter bekerült a válogatottba is, az 1986-os mexikói vb-re Európából elsőként kijutó magyar csapat tagjai pedig bekerültek a Panini matricás könyv gyűjtögethető focistakártyái közé.

A Panini-csapból is Péter Zoltán folyt Forrás: Origo

Doyle visszaemlékezése szerint

A szerző szerint a selejtezőcsoportban a hollandokat megelőző magyarok a torna titkos favoritjai voltak, akik különösen elszántan készülhettek a szovjetek ellen az 1956-os forradalom leverése után kereken 30 évvel. A mieink első vb-meccsén Péter kezdett a magyar védelem bal oldalán, és már a 2. percben bajba került, "úgy mozgott, mint, akinek először van a lábán görkorcsolya", csak szabálytalanul tudta megállítani Nyikolaj Larionovot, a megítélt szabadrúgásból pedig megszületett a szovjetek első gólja, amit aztán, ugye, újabbak és újabbak követtek.

Péter Zoltánt a 62. percben lecserélte Mezey György, Doyle és testvére pedig, mint "két kis bohóc a kanapén, több ezer mérföldre a helyszíntől, mindenféléket mutogattunk az irányába, és minél nagyobb verést kívántunk a magyaroknak."

A gyerekek vágya teljesült, Doyle pedig teljes joggal megdicséri a korszak szovjet sztárcsapatára, a Dinamo Kijevre épülő szovjet válogatott játékát. Ahogy írják, Péter Zoltán nem lépett pályára a másik két, a franciák és a kanadaiak elleni csoportmeccsen. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az irapuatói rettenet után még hat mérkőzésen (öt Eb-selejtezőn és egy barátságos meccsen) húzhatta magára a válogatott mezét. A nemzeti csapatban összesen 28 alkalommal szerepelt és négy gólt szerzett, melyek közül a legemlékezetesebb minden bizonnyal az NSZK elleni 1985-ös hamburgi meccsen rúgott győztes gólja.