A feröeri futballbajnokság is elrajtol május 9-én

Färöer - Deutschland Fußballstadion stadion häuser Zeremonie HORIZONTAL
Opening ceremony during the FIFA World Cup 2014 qualification group C soccer match between Faroe and Germany at the Torsvollur stadium in Torshavn, Faroe, 10 September 2013. Photo: Thomas Eisenhuth/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Vágólapra másolva!
A Feröer-szigeteken május 9-én elrajtol a futballbajnokság, ami nem talált osztatlan lelkesedésre az apró szigetországban.

Az eredetileg március 8-ra kiírt első forduló tehát éppen két hónappal később kerül sor, természetesen a koronavírus-járvány miatt, ami a dán korona alá tartozó, de önálló kormányzattal rendelkező Feröert sem kerülte el.

Végül április 21-én született meg a döntés, miszerint, amennyiben a helyzet nem változik, május 9-én elindulhat a bajnokság. Vasárnap pedig az Origo helyszíni forrásból úgy értesült, hogy jövő hét szombaton valóban meg is rendezik a 10 csapatos bajnokság első fordulóját. A mérkőzések egyelőre zárt kapuk mögött zajlanak majd, viszont tévén mindenki követheti a találkozókat, miután a norvég TV2 megvette az első 12 forduló közvetítési jogait.

A Feröer News című lap cikkéből azonban kiderül, hogy nem mindenki egyformán boldog a foci újraindulásától. Amíg ugyanis a labdarúgók pályára léphetnek, addig a teremsportok – kézi-, kosár- és röplabda, torna – továbbra sem űzhetőek. A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy a nemzeti sportnak számító evezést sem engedélyezték, amiből végül akkora botrány kerekedett, hogy a kormányzat kénytelen volt engedni, így május 4-én az evezősök is elkezdhetik az edzéseket.

(Címlapi kép: Feröer-szigetek–Németország vb-selejtező 2013-ban a tórshavni stadionban, fotó: Thomas Eisenhuth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)