Vágólapra másolva!
Alex Song, az Arsenal korábbi középpályása őszintén vallott arról, hogy 2012-ben miért igazolt az FC Barcelona csapatához. A kameruni játékos tisztában volt azzal, hogy esélye sincs bekerülni a kezdőcsapatba, de ez egyáltalán nem zavarta, mert kárpótolta a busás fizetés, amit a katalán klubnál kapott.

Patrick Vieira és Gilberto Silva távozása után az Arsenalnak évekig nem volt stabil védekező középpályása, míg 2008-ban fel nem tűnt Alex Song. A kameruni focista rengeteget robotolt, belement minden párharcba, ráadásul a labdával is remekül bánt. Az utolsó arsenalos szezonjában 14 gólpasszt adott, ami remek mutató egy védekező középpályástól. Amikor a sajtóban elterjedt, hogy a Barcelona szemet vetett rá, akkor a katalán csapat játékosai elkezdtek neki üzengetni, hogy várják szeretettel, mert benne van a Barca-DNS.

Song 2012 nyarán örömmel igazolt Barcelonába. Azonban a kezdőbe kerülésre nem sok esélye volt, ugyanis Pep Guardiola kedvencét, a sajátnevelésű Sergio Busquetset és az argentin Javier Mascheranót kellett volna kiszorítania a csapatból. A jelenleg klub nélküli kameruni játékos elmondta, nem trófeákért vagy játékpercekért ment Barcelonába, hanem azért, hogy végre milliomos lehessen.

Song Angliában alapember volt, a Barcában sokszor a keretbe sem került be Forrás: AFP/Lluis Gene

„Nyolc évig voltam az Arsenalnál, de csak a második négy évre mondhatom azt, hogy jól éltem. Amikor a Barcelona megkeresett, és láttam, mennyi fizetést ajánlanak, egy pillanatig sem gondolkodtam. Úgy éreztem, a családomnak kényelmes életet akarok biztosítani, ha majd véget ér a karrierem.

– idézi a The Sun a 32 éves középpályást, aki két kispadon töltött szezon után visszatért Angliába a West Ham United csapatához.

Song azért is vágyott még több pénzre, mert az Arsenalnál nem érezte úgy, hogy a "nagyfiúk" közé tartozna.

„Az Arsenalnál töltött éveim alatt még százezer fontot sem tudtam megtakarítani, miközben az emberek azt hitték, milliomos vagyok. Amikor odaigazoltam, tizenötezer fontot kerestem hetente, de fiatal voltam és könnyelmű. Bármit megvásárolhattam és őrült éjszakákat tölthettem a városban.

Aztán a következő napon Henry megkérdezte tőlem, hol van az autóm, én pedig őszintén azt feleltem neki, hogy az túl drága nekem. A legtöbb játékos az anyagi lehetőségein túl költekezik" – idézett fel egy régi történetet a kameruni játékos, aki jelenleg azért tengődik csapat nélkül, mert márciusban a koronavírus-járvány kirobbanása után nem volt hajlandó belemenni a fizetéscsökkentésbe a svájci Sion csapatánál.

Alex Song túl sok nyomott nem hagyott a Barca-szurkolókban Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Song legemlékezetesebb barcelonai megmozdulása a bajnoki cím megünnepléséhez köthető. Miután a Barca megnyerte a La Ligát, a trófeát a csapatkapitány Carles Puyolnak kellett volna a magasba emelnie, ám ő kihívta a rákkal kezelt vezetőedzőt, a 2014 áprilisában elhunyt Tito Vilanovát és a májátültetésen átesett Eric Abidalt, hogy ők mutassák meg először a közönségnek a kupát. Alex Song viszont azt hitte, őt hívja ki Puyol, nem Abidalt, de gyorsan lefagyott a mosolya, amikor rájött, hogy nincs rá szükség.