Vágólapra másolva!
2006. május 7-én, napra pontosan 14 évvel ezelőtt játszották az utolsó mérkőzést az észak-londoni Highbury Stadionban, amikor az Arsenal a mesterhármast lövő Thierry Henry vezérletével 4-2-re legyőzte a Wigan Athletic csapatát.

Az FC Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntőre készülő Arsenal számára nem csak a szép búcsú miatt volt kötelező a győzelem a Wigan Athletic ellen, hanem azért is, mert egy meccsel a vége előtt a gyűlölt észak-londoni rivális, a Tottenham Hotspur állt a BL-szereplést érő negyedik helyen – egy ponttal megelőzve Wenger csapatát.

Dennis Bergkamp utolsó tétmérkőzésére készült Forrás: arsenal.com

A délután négykor kezdődő mérkőzés előtt egy gombostűt sem lehetett leejteni, a szurkolók elözönlötték Észak-London utcáit, a Home of Footballnak becézett stadion pedig piros-fehér koreográfiában pompázott. A találkozó is remekül alakult, ugyanis a 8. percben a világ- és Európa-bajnok Robert Pirès belőtte az Arsenal vezetőgólját, míg Kelet-Londonban a West Ham United is előnybe került a Spurs ellen. Sokáig azonban nem tartott a fieszta hangulat, mert két perc múlva egy oldalszabadrúgás után egyenlített a Wigan, majd a 33. percben Jens Lehmann nézte be David Thompson cseles szabadrúgását. Ezzel egy időben még a Tottenham is egyenlített a Boleyn Groundon, ekkor a következő szezonbeli BL-szereplés és a Highburytől való szép búcsú is veszélybe került. Azonban a 35. percben Aleksandr Hleb szerzett labdát, Pirès remek ütempasszal kiugratta Thierry Henryt, aki rá jellemző higgadtsággal, a hosszú sarokba belsőzött.

Az Arsenal másodszori egyenlítése után a Wigan teljesen összezuhant, és az 56. percben egy eladott labda után Henry lépett ki ziccerben, és Mike Pollitt kapust kicselezve az üres kapuba lőtt. A 76. percben eldőlt a találkozó. A csereként beálló Freddie Ljungberget rántották le a tizenhatoson belül, amiért tizenegyest kapott az Arsenal. Az ítélet végrehajtását Henry vállalta magára, és nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt. A francia legenda ezt követően letérdelt, és megcsókolta a Highbury Stadion gyepszőnyegét.

Thierry Henry legendás gólöröme a Highbury Stadion utolsó mérkőzésén Forrás: arsenal.com

A hajrára beindult az örömünnep Észak-Londonban, ugyanis a másik pályán a West Ham ismét előnybe került, így eldőlt, hogy az Arsenal indulhat a BL-ben, a Tottenham pedig ismét hoppon marad. A meccs végére Arséne Wenger a spanyol válogatott – tavaly júniusban autóbalesetben elhunyt – José Antonio Reyes helyére még pályára küldte a klublegenda Dennis Bergkampot, aki így győzelemmel búcsúzott pályafutása utolsó tétmérkőzésén.

Premier League, 38. forduló
Arsenal-Wigan Athletic 4-2 (2-2)
Highbury, 38 359 néző
Játékvezető: Uriah Rennie
Arsenal: Lehmann - Eboué, Campbell, Touré, Cole - Pirés (Ljungberg, 74.), Fabregas, Gilberto Silva, Hleb (Van Persie, 79.) - Henry, Reyes (Bergkamp, 79.). Menedzser: Arséne Wenger
Wigan: Pollitt - McCulloch, Ziegler (Francis, 66.), Scharner, Jackson, Chimbonda - Baines, Kavanagh, Thompson (Johansson, 73.) - Camara (Connolly, 82.), Roberts. Menedzser: Paul Jewell.
Gólszerzők: Pirés (8.), Henry (35., 56., 76.-11-esből), ill. Scharner (10.), Thompson (33.)

Ezt követően az észak-londoni Hollowayben, az Ashburton Grove-on átadták az Arsenal új otthonát, a 60 355 férőhelyes Emirates Stadiont, amely a manchesteri Old Trafford után a második legnagyobb létesítmény lett a Premier League-ben. Az Arsenal új stadionjába közel kétszer annyian férnek be, mint korábban a Highbury Stadionba, azonban a hangulat már közel sem olyan fergeteges, mint egykoron.

Arséne Wenger, az Arsenalt több mint 22 évig irányító legendás menedzser nemrég azt mondta, a klub számára az 1903-tól 2006-ig használt Highbury olyan volt, mint a Liverpoolnak az Anfield.

„Egy csodálatos stadionba költöztünk, de a lelkünket nem találtuk meg benne. Az a Highburyben maradt örökre."