Vágólapra másolva!
A spanyol Marca értesülése szerint a koronavírus-járvány miatt elmarad a FIFA-gála, ahol az idény legjobb futballistáit díjazzák. Ennek értelmében nem kerül kiosztásra a 2009-ben alapított Puskás-díj sem, amit tavaly Zsóri Dániel nyert meg első magyarként.

A spanyol lap értesülése szerint a nemzetközi szövetség a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, idén nem tartja meg a milánói gálaestet, ahol az idény legjobbjait díjazzák, és a Puskás Ferencről elnevezett legszebb gól lövőjének járó versenyben sem hirdet győztest, amelyet tavaly a debreceni Zsóri Dániel érdemelt ki.

A spanyol lap beszámolója szerint mivel a legtöbb bajnokságban hosszú kényszerszünet van a világjárvány miatt, számos helyen a futballidény befejezésére sem feltétlenül van mód, ráadásul a betegség rengeteg áldozata miatt sem tartja megfelelőnek az időt az ünneplésre az elnök Gianni Infantino.

Zsóri Dániel a Puskás-díjjal Forrás: AFP/Marco Bertorello

A spanyol lap úgy közölte a hír, hogy Messi és Ronaldo idén biztosan a legjobb játékos díja nélkül marad. A két korszakos zseni minden bizonnyal jó eséllyel indult volna a trófeáért. A 32 éves argentin támadó az idei szezonban 31 meccsen 24 gólt lőtt, mellette kiosztott 16 gólpasszt is. Jószerivel egyedül vitte a hátán a bukdácsoló Barcelonát, amely így is vezeti a spanyol bajnokságot. A 35 éves portugál az idei szezonban 32 meccsen 25 gólt lőtt, nem mellesleg január és február között sorozatban 11. mérkőzésén lőtt gólt, amivel beállította az olasz bajnoki rekordot.

A Marca szerint az idő előtt lezárt bajnokságok nyomán az esztendő többi nagy elismerése közül kétséges lehet a legeredményesebb európai bajnoki góllövőnek járó Aranycipő odaítélése, míg a France Football magazin díja, az Aranylabda átadásával kapcsolatban még nincs döntés.

Ronaldo és Messi idén is harcban lettek volna a legjobbnak járó díjért Forrás: AFP/Ben Stansall

A FIFA az idei szezonra szinte az összes nagy versenyét elhalasztotta. Az U20-as és az U17-es női világbajnokságot is csak jövőre rendezik meg, akárcsak a férfi futsalosok vb-jét.

Ugyancsak veszélybe került a hagyományosan a naptári év utolsó nemzetközi trófeájáért zajló klubvilágbajnokság, amelynek idén Katar adna otthont. A FIFA-hoz közel álló forrás szerint napokon belül határozat születhet arról, hogy 2021-re tolják a viadalt.