Zárt kapuk mögött térne vissza a Serie A májusban

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST JOY
(From L) Juventus' Italian goalkeeper Gianluigi Buffon, Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo and Juventus' Argentinian forward Gonzalo Higuain acknowledge the public at the end of the Italian Cup (Coppa Italia) round of 8 football match Juventus vs AS Roma on January 22, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány Olaszországot rendkívül súlyosan érintette, az első hivatalos adatok szerint már január végén volt fertőzött az országban. A Serie A küzdelmei előbb zárt kapuk mögött folytatódtak a betegség miatt, majd óriási viták után végül félbeszakadtak. A klubok játékosai sorra beteget jelentettek, miközben a liga illetékesei azon dolgoztak, hogy kitalálják mikor és hogyan folytatódhatna a bajnokság. Jelen állás szerint május végén már játszanának a csapatok és optimális esetben július közepén bajnokot avatnának Olaszországban.

Az olasz foci volt az egyik első fertőzött

A koronavírus terjedése miatt február 25-én az olasz sportminiszter erősítette meg, hogy a február végi – március eleji tíz Serie A párosításból hat nézők nélkül megy majd, köztük a Juventus rangadója az Inter ellen.

Ekkor még mindenki abban bízott, hogy meg lehet állítani a vírust Észak-Olaszországban és így az nem lesz hatással a többi régió sportrendezvényeire.

A körülmények azonban sokkal gyorsabban változtak a vártnál, már a február 29-re tervezett öt bajnoki párharc küzdelmeit is elhalasztották, ezért a Juventus sem tudta Torinóban fogadni a nagy riválist.

A helyzet kezdett egyre komolyabbra fordulni, az olasz kormány március 8-ig teljes megállást rendelt el minden sporteseményre az erősen fertőzött régiókra vonatkozóan.

A kötelező érvényű intézkedés mellett a Serie A elnöke, Paolo Dal Pino és csapata úgy döntöttek, hogy valószínűleg március 9-én, hétfőn tartanák meg az elhalasztott Juventus-Inter rangadót.

A többi elmaradt mérkőzés pótlása miatt felborult bajnoki menetrend kisimítására úgy gondolták, elég lesz, ha majd közbeiktatnak egy hétközi fordulót május 12. és 14. között.

Paolo Dal Pino a járvány terjedése ellenére is optimista volt még márciusban. Forrás: Imagoeconomica

Az Inter elnöke, Steven Zhang a fenti döntés után keményen nekiment az 57 éves vezetőnek, és

egész egyszerűen idióta bohócnak nevezte Dal Pinót.

A kínai üzletember saját Instagram-oldalán még azt is hozzátette: „Szégyelld magad. Itt az ideje, hogy felállj és felelősséget vállalj! Ezt csináljuk 2020-ban!" Az egyéni akciónak meg is lett a következménye, a liga még a bejegyzés napján, március 3-án fegyelmi eljárást indított az Inter első embere ellen.

Az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokságban végül március 9-én léptek utoljára pályára a csapatok, akkor a Sassuolo zárt kapuk mögött 3-0-ra verte a Brescia együttesét (a Juventus 8-án játszott az Interrel).

Még aznap késő este aztán jött az olasz miniszterelnök bejelentése, hogy a Serie A küzdelmeit a járvány miatt felfüggesztik.

A Serie A 2019/2020-as kiírása a megszakításig mind a felső-, mind az alsóházban izgalmasan alakult. A tabellát vezető Juventusnak mindössze egy pont az előnye a Lazióval szemben. A még Bajnokok Ligája indulást érő negyedik és az Európa-liga főtáblát jelentő ötödik pozíció között is csak három pont a különbség (igaz, a 4. Atalanta egy meccsel kevesebbet játszott).

Az Atalanta mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában jól szerepelt a megállásig. Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A 18., azaz még kieső helyen álló Lecce pedig egy győzelemmel akár a 15. is lehetne, így ott sem dőlt még el semmi.

A pontvadászatból 12 teljes forduló van hátra, és négy mérkőzést pótolni kellene a 26. fordulóból is, így a bajnokságnak több mint 30%-át még nem játszották le a csapatok.

Fizetéscsökkentések

A becslések szerint

a Serie A nagyjából 700 millió eurót veszítene abban az esetben, ha a bajnokság nem fejeződne be.

Ennek az összegnek a nagy részét a TV közvetítések elmaradása miatt kieső 450 millió euró tenné ki. Ezzel kapcsolatban a Juventus volt az első klub, amely a fennálló körülményekre való tekintettel a játékosokkal és a stábbal egyetértve drasztikusan csökkentette a fizetéseket március végén.

A torinói egyesület focistái és edzői stábja belementek abba, hogy a márciustól-júniusig tartó időszakra, azaz négy hónapra nem kapnak fizetést, így az éves járandóságuk harmadáról lemondtak.

A Juventus ezzel a lépéssel a 2019/2020-as üzleti évében mintegy 90 millió eurót tud majd megtakarítani.

Az egyezség nyitva hagyta a folytatás lehetőségét, ezért az is belekerült a szerződésekbe, hogy ha továbbmenne a szezon és rendesen be is fejeződne, akkor természetesen több pénz járna a labdarúgóknak.

A Juventus az élen járt a fizetéscsökkentés terén. Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Április első hétfőjén a Serie A-ban szereplő klubok, a Juventuson kívül, egyhangúlag megszavazták a játékosok bérének 33,3%-os csökkentését arra az esetre, ha nem folytatódna a küzdelem.

A megegyezés négyhavi fizetésről szól, ugyanakkor, ha a járványhelyzet enyhülése mellett sikerülne befejezni a szezont, ez két hónapra, azaz 16,6%-ra csökkenne.

A dolog neheze ezzel nem lett letudva, mert az egyesületeknek még a saját focistáikkal is meg kell egyezni erről.

A megállapodás után először a hónap közepén a tabella 9. helyén álló Parma jelentette be hivatalos oldalán, hogy sikeresen tárgyaltak az első számú csapattal és a stábbal a csökkentésről. A ligában harmadikként az AS Roma közölte április harmadik vasárnapján, hogy akárcsak a Juventusnál, náluk is négyhavi fizetésről mondtak le a labdarúgók és a stáb.

A fővárosi klub ezzel a lépéssel majdnem 30 millió eurót takarított meg ebben a nehéz helyzetben.

Éles vita a folytatástól

A bajnokság befejezhetősége kapcsán kezdetben finoman fogalmazva sem volt egységes álláspont a klubok, a liga és az Olasz Labdarúgó-szövetség között.

Gabriele Gravina, a szövetség első embere szerint igazságtalan lenne a mostani idényt idő előtt bajnokavatás nélkül befejezni.

Április elején ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha a 2019/2020-as szezon lezárása bármilyen módon befolyásolná a következő bajnoki idény kezdetét.

Gabriele Gravina a rendes befejezés pártján áll. Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A csapatok közül többen nem voltak biztosak a folytatásban a vírus tombolása miatt. A Fiorentina és a Torino tulajdonosai biztosra vették április első napjaiban, hogy a mostani idényt már nem tudják befejezni.

A Brescia elnöke pedig odáig ment ez ügyben, hogy egy esetleges zárt kapus újraindulás esetén is inkább 3-0-val odaadja az aktuális ellenfeleknek majd a találkozókat és befizeti az ezzel járó pénzbüntetéseket,

de akkor sem kockáztatná a focisták és vele együtt a város lakóinak az egészségét.

A klubok egy részének pesszimista hozzáállásához nagymértékben hozzájárult, hogy egyre többen kapták el a futballisták közül is a betegséget. Elsőként a Juventus egyik védőjéről derült ki, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, majd Blaise Matuidi is elkapta a kórt, később pedig a csapat egyik sztárja, Paulo Dybala közölte a közösségi médiában, hogy ő is és a kedvese is fertőzöttek lettek.

A torinói együttes ötszörös aranylabdás játékosa, Cristiano Ronaldo nem kapta el a betegséget, de engedélyt kapott arra, hogy otthon, Madeirán vonuljon önkéntes karanténba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Workout to improve mind and body #stayactive

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által megosztott bejegyzés,

A Sampdoria csapatából hatan lettek fertőzöttek, a Fiorentinából hárman, és az Atalanta kapusa is pozitív tesztet produkált.

Az AC Milán legendája, Paolo Maldini és a fia, az U19-es együttest erősítő Daniel is elkapta a kórt.

Ehhez kapcsolódóan az Inter belga csatára, Romelu Lukaku adott április második felében egy interjút, amelyben elmondta, hogy a csapatból majdnem mindenkin átment egy betegség a decemberi pihenő után január elején.

„Mindenki köhögött és lázas volt. Amikor melegítettem, éreztem, hogy melegebb vagyok, mint általában, lázam akkor már évek óta nem volt. A meccs után lett volna egy közös vacsora, de én azonnal lefeküdtem. Egyelőre nem teszteltek minket, így nem tudjuk pontosan, mi történhetett akkor"

– mondta a 26 éves támadó. Később ezért a koronavírusra irányuló célzásáért elnézést kért Lukaku.

A bajnokság folytatásának támogatása a fentiek miatt is napról napra változik. A hónap közepén még nyolc egyesület azt nyilatkozta, hogy ellene van a befejezésnek. Aztán egy 21-i online szavazáson a Serie A húsz klubja egyhangúlag támogatta, hogy fejezzék be a szezont, ha erre az olasz kormány engedélyt ad.

Mindenki vissza szeretne térni a pályára a bajnokságban. Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Tesztelések, izoláció és zárt kapu

Az Olasz Labdarúgó-szövetség elkötelezett a rendes lezárás mellett, így kidolgoztak egy javaslatcsomagot a Serie A számára.

Minden egyes klub játékosait és stábját tesztelni kell a koronavírusra, majd negatív eredmény esetén a külvilágtól elzárt edzőtáborokban készülhetnének a csapatok a folytatásra.

Május 3-ig van érvényben a kormány által meghosszabbított korlátozó intézkedéscsomag a járvány miatt, a tervek szerint az együttesek már 4-én kezdenék is a foglalkozásokat.

A mérkőzéseket zárt kapuk mögött tartanák,

május utolsó hetében startolnának a csapatok vagy június elején és július közepére befejeznék a pontvadászatot.

Adott esetben, ha egészségügyileg kockázatos lenne, az első osztályban szereplő észak-olasz együttesek városainak stadionjaiban nem lenne találkozó, de ez a megoldási lehetőség még tárgyalás alatt áll. Csütörtökön este arról is döntöttek a labdarúgás illetékesei, hogy adott esetben augusztus 2-ig is eltarthat a 2019/2020-as bajnoki szezon a biztos befejezés érdekében.

A folytatásban egyelőre nézők nélkül játszanának a csapatok. Forrás: AFP/Andreas Solaro

A liga illetékesei a lehető legszigorúbb orvosi előírásoknak megfelelően játszatnák a klubokat.

A labdarúgókat az előzetes negatív eredmények mellett is rendszeresen tesztelnék kétféleképpen is a koronavírusra (vértesztekkel és torokból vett kenetek alapján).

Emellett az edzések alatt kisebb csoportokban készülnének a meccsekre a futballisták, és a foglalkozások után is figyelniük kellene a társas távolságtartási szabályokra az étkezések, megbeszélések és edzőtermi tréningek alatt is.

A Serie A folytatására kidolgozott elképzelés már az olasz sportminiszter és egészségügyi miniszter asztalán vár a jóváhagyásra. Ezzel kapcsolatban az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke, Giovanni Malago kritikus hangot megütve azt mondta:

„Amit hiányolok, az a precíz, tiszta, gyakorlatias és meggyőző terv, amely figyelembe veszi a logisztikát, szállítást és a létesítményeket is".

Giovanni Malago nem volt megelégedve a tervvel. Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A bajnokaspiráns a szünetben sem pihen

A Juventus volt az első csapat, ahol sikerült a fizetéscsökkentésről megegyezni. A konszenzus mellett az együttes legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo kereken egymillió eurós felajánlást tett a koronavírus elleni harcra.

A klub maga is elindította a gyűjtését a járvány megállítására, eddig már 450 000 eurót sikerült összeszedni. A Juventus TV pedig a különleges helyzetben elindította saját gyártású, szigorúan a négy fal között készült műsorát, a „A Casa Con Juve" show-t, amelyet Otthon a Juventusszal-ra lehetne fordítani.

Az eddigi 14 adás elég jó népszerűségnek örvend, az egyik epizódban például a csapat kapusa, Wojciech Szczesny mutatott be kártyatrükköt a résztvevőknek saját szobájából.

A tabella második helyén álló Lazio úgy döntött, hogy az ősi rivális AS Roma csapatával összefogva egészen különleges módon rendezik meg az április 26-i derbit a két együttes között.

Az online platformon ezúttal nem a játékosok irányítják majd a figurákat, hanem a szurkolók, méghozzá pénzadományokkal.

Az elképzelés szerint mindkét tábor adakozhat a saját csapata nevében, és attól függően ki, mennyit ajánl fel, a labda egyre közelebb kerül a másik gólvonalához. Egy bizonyos összeghatár felett pedig gólt ünnepelhetnek a szimpatizánsok.

Az egyedi gyűjtés után a pénzt a koronavírus elleni harcra fordítják a felek.

Az eseményt élőben kommentálják majd a két együttes játékosai és mellettük még több sztárvendég is megszólal majd.

Ha sikeres lesz a vasárnapi derbi, akkor más klubokat is bevonnának az akcióba.

Az AS Roma sem volt tétlen, még március végén egy egyedi meglepetésben részesítette a 75 év feletti bérleteseit. Az idősödő szurkolók meglepetéscsomagjában tészta, keksz, egy üveg sör, tíz sebészeti maszk, tíz pár védőkesztyű, öt üveg kézfertőtlenítő és egy friss Gazzetta dello Sport újság volt található.

A klub a legidősebb bérletesének, a 97 éves Eliseo Lorenzettinek az előbbieken kívül még egy Eden Dzeko által dedikált mezt is adott orvosi ellátmánnyal együtt.

Összegzés

Koronavírus szempontból Európa egyik legsúlyosabban érintett térsége Olaszország lett, amely a számok alapján lassan, de kifelé jön a járványból. Ha május 3-a után a kormány nem hosszabbítja meg a rendkívüli helyzetre vonatkozó határidőt, akkor

jó esély mutatkozik arra, hogy a tavasz utolsó napjaiban folytatódjon az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság.