Vágólapra másolva!
Miközben a koronavírus-járvány ellenére Németországban, a Bundesligában úgy tűnik, május elején újraindulhat a játék, a világ leggazdagabb focibajnokságában, a Premier League-ben egyelőre ettől nagyon messze vannak. 

Németországban már laposodik a járványgörbe, napok óta folyamatosan csökken az új megbetegedések száma, így a tervek szerint májusban, ha zárt kapuk mögött is, de folytatódhat a Bundesliga a csapatok és a tisztségviselők – úgy tűnik – egyre nagyobb egyetértése mellett.

A Bundesliga újraindulása életet lehelhet az európai futballba

Egyre többen hangoztatják, egyre több érv szól amellett, hogy május elején újrainduljon az élet a német futballbajnokságban. A Bundesliga ezzel egyrészt vállalja az állatorvosi ló szerepét, másrészt viszont Münchhausen báróként saját hajánál fogva húzhatja ki magát a bajból.

Ehhez képest az Egyesült Királyságban csak közelítenek a görbe csúcsához, az Egyesült Államok mögött kedden például a briteknél volt a legtöbb új megbetegedés. Miközben a németek már javában edzenek és a folytatásra készülnek, a Premier League játékosai csak álmodozhatnak a közös edzésekről.

Csak egy dolog biztos, szeretnék befejezni a bajnokságot

Legutóbb pénteken tartottak videokonferenciát a Premier League-ben szereplő klubok, aminek az lett volna a célja, hogy megvitassák a járvány miatt félbeszakított idény lehetséges befejezéseinek modelljeit, de nem tűztek ki időpontot a folytatásra.

Március 9-én rendezték az eddigi utolsó PL-meccset. A Leicester City-Aston Villa találkozón már felhívták a figyelmet a koronavírus veszélyeire Forrás: AFP/Paul Ellis

A húsz csapat képviselői továbbra is egyetértettek abban, hogy valamilyen módon fejezzék be a szezont, és ne kelljen azt törölni. A

brit kormány további három héttel meghosszabbította a kijárás korlátozására vonatkozó intézkedését, így a klubok még azt sem tudják, mikor kezdhetnek a játékosok edzeni.

A háttérben azon dolgoznak a klubok egészségügyi személyzetei, hogy kidolgozzanak egy olyan protokollt, amivel a későbbiekben visszatérhet majd az élet az edzőpályákra és a stadionokba. Ehhez elengedhetetlen a résztvevők, azaz a játékosok, a szakemberek, az egészségügyi személyzet, a játékvezetők, és a média képviselőinek tesztelése.

A Premier League klubjaihoz akkor térhet vissza az élet, amikor azt a brit kormány biztonságosnak ítéli meg és lehetőséget biztosít a tesztelésekre. A csapatok azért is a befejezés mellett vannak, mert egymilliárd font forog kockán, a szakértők szerint összesen ennyit bukhatnak, ha nem fejezik be a szezont.

A következő tanácskozásra május elsején kerül majd sor.

Zárt kapuk az év végéig?

Egy dátum kering az angol sajtóban, ez pedig június nyolcadika. Ekkor térhet vissza a Premier League az előrejelzések szerint leghamarabb, tehát ez a legoptimistább becslés, ennél csak rosszabb forgatókönyvek vannak.

A Liverpool tetemes előnnyel vezeti a bajnokságot Forrás: AFP/Oli Scarff

A kijárási korlátozások minimum május 7-ig érvényben maradnak, tehát csak ezután, a kormányzat engedélyével kezdhetnének újra közösen edzeni a játékosok.

A játékosoknak nagyjából háromhetes felkészülésre van szükségük, hogy visszanyerjék az erőnlétüket,

azaz június első felében lehetnének újra bevethetőek. De hangsúlyozzuk, ez a legoptimistább forgatókönyv.

A szezon befejezéséhez körülbelül öt hétre van szükség, ha hetente két meccset rendeznek, és ezek még csak a bajnoki meccsek. A Manchester City, a Sheffield United, az Arsenal és az Aston Villa csapatainak még tíz meccse maradt, a többieknek kilenc. A Liverpool tetemes előnnyel vezeti a bajnokságot, összesen hat pontra van szüksége, hogy bebiztosítsa a bajnoki címét.

Természetesen nem fejezték be az FA-kupa küzdelmeit sem,

ezt pedig szeretné bepótolni majd az angol szövetség, összesen nyolc csapat áll még a sorozatban, itt is hét meccset le kellene még játszani.

Nemcsak bajnoki és kupameccseket kellene lejátszani, hanem nemzetközi kupameccseket is Forrás: AFP/Javier Soriano

Angol csapatok még az európai kupákban is érdekeltek. Az UEFA álláspontja az, hogy előbb a nemzeti bajnokságok érjenek véget, majd jöhetnek a nemzetközi kupák is, a hírek szerint

augusztus 29-én rendeznék a Bajnokok Ligája döntőjét, ami újabb kérdéseket vett fel, ugyanis az átigazolási időszak hagyományosan hamarabb kezdődik, kérdés, változhatnak-e az érdekelt csapatok keretei.

Ahogy az is, hogy hogy fognak tudni utazni a csapatok a nemzetközi meccsekre, ha lesznek országok, ahol addig is maradnak utazási korlátozások, de ez egy másik téma.

Az edzések megtartásában is a német példát lehet követni, a játékosok a megfelelő távolságtartással, kis csoportokban kezdhetnek tréningezni, úgy, hogy már szerelésben érkeznek, így az öltözőt sem kell közösen használni.

Arra, hogy a meccsek nézők előtt menjenek majd, gyakorlatilag nulla az esély.

A legszükségesebb szereplőkkel számolva minden meccsen nagyjából 200 főre van szükség,

őket pedig minden meccs előtt várhatóan tesztelni kell, ez pedig csak akkor lehetséges, ha erre minden stadionnál fel is vannak készülve.

Az utolsó meccset március 9-én játszották a Premier League-ben, de ember nincs, aki meg tudná mondani, mikor lesz a következő. Szinte kizárt, hogy nézők lehessenek a meccseken, amikor újraindul az angol bajnokság, de az egyik PL-klub tulaja szerint 2020-ban nem lesz már nem zárt kapus bajnoki. Ameddig nem lesz védőoltás, maszkos és távolságtartásra kötelezett szurkolókat lehet csak elképzelni a stadionokban.

Vége a hatalmas költekezésnek

Damien Comolli, a Liverpool és a Tottenham korábbi átigazolásokért felelős vezetője szerint hatalmas visszaesés várható nyáron, ami az átigazolásokat illeti. Comolli szerint inkább a csereüzletek és a kölcsönszerződések kerülnek majd előtérbe.

Comolli a Skynak arról beszélt, hogy

több játékosügynök szerint is nagyjából csak három olyan klub lesz, amelyik komoly összegeket lesz képes költeni az átigazolási piacon, ami azzal jár majd, hogy az összegek is alaposan visszaesnek majd a korábban megszokottakhoz képest.

Az egyik ilyen klub lehet a Manchester United, amelynek menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer többször is elmondta, erősítést terveznek a nyáron, ráadásul több helyen is már kész tényként közlik, hogy a fiatal Jadon Sancho rekordösszegért érkezhet Dortmundból Manchesterbe. De világszerte sincs talán még egy anyagilag ennyire stabil klub, mint a Manchester United, amely kis túlzással meg sem érez pár hónapnyi leállást. Jelzésértékű, hogy a klub ideiglenes, csak meccsnapokon dolgozó munkatársait is fizeti a bajnokság szüneteletetése óta.

A Manchester United azon kevés klubok egyike lehet, amely megerősödve tér vissza a válság után Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

„Minél tovább tart a válság, annál nehezebb helyzetbe kerülnek majd a klubok.

Nem lennék meglepődve, ha 2020 úgy érne véget, hogy nem lehetnek nézők a stadionokban. Sokak szerint nem lehetne nézők nélkül befejezni a mostani idényt sem, de erre nem látok esélyt" – mondta Comolli.

Fizetéscsökkenések, lejáró szerződések

Egyelőre minden jel arra mutat, hogy az angol klubidény nem ér majd véget június 30-ig, amikor pedig nagyon sok játékos szerződése lejár majd. A Sky Sportsnak nyilatkozó sportjogász, Nick De Marco szerint

a FIFA ajánlása ellenére, a játékosok nyugodtan távozhatnak a klubjaiktól június végén, amikor lejár a szerződésük.

A FIFA automatikusan a szerződések meghosszabbítását javasolta, de De Marco szerint a játékosoknak ezt nem kötelező követniük, ugyanis senki nem kötelezheti őket arra, hogy a szerződésük lejárta után is az adott klubnak dolgozzanak, sem a FIFA, sem az FA, sem senki más.
Egy idősebb játékos, akinek esetleg egy komolyabb megállapodás maradt hátra a pályafutásából, kétszer is meggondolja majd, hogy aktuális csapatához aláírjon még pár hétre, ezzel egy esetleges sérülést kockáztatva.

De nézhetjük a másik oldalról is. Egy anyagilag nehéz helyzetbe került klub minden bizonnyal nem szeretné majd a kelleténél tovább fizetni a lejáró szerződésű játékosokat.

Egy dolog biztos: minél tovább szünetel a bajnokság, annál nagyobb gazdasági nehézségeknek vannak kitéve a Premier League csapatai. És hiába a PL a gazdaságilag talán legerősebb bajnokság, már több csapatnál is fizetéscsökkentéseket vezettek be, és nemcsak a kisebb kluboknál, hanem például az Arsenalnál is.

Egyelőre tehát annyit tudunk, hogy a klubvezetők szeretnék a pályán befejezni a bajnokságot, különben hatalmas összegektől esnek el a csapatok. Azt, hogy erre mikor és milyen lebonyolítás mellett kerülhet sor, és hogy ez mennyire érinti majd akár a következő idényt is, még senki nem tud válaszolni. Egy biztos, ameddig nő a megbetegedések mértéke az Egyesült Királyságban, a Premier League visszatérésének dátuma is egyre távolodik.