Vágólapra másolva!
2009. április 21-én, napra pontosan 11 évvel ezelőtt egy aprótermetű orosz támadó, Andrej Arsavin varázsolt az Anfield Roadon, amikor az Arsenal színeiben mesternégyest lőtt a Liverpool csapatának.

Az orosz karmesternek fantasztikusan sikerült a 2008-as éve, ugyanis kulcsszerepet vállalt a Zenit első bajnoki címének megnyerésében, mellette csapatával elhódította az UEFA-kupát is – utána pedig megválasztották a Rangers elleni finálé legjobbjának. Nyáron az orosz válogatottal az elődöntőig jutott az Európa-bajnokságon, így nem csoda, hogy Európa legnagyobb klubjai sorban álltak érte. Azonban a Zenit túlárazta a 172 centis játékost, és nem tudta értékesíteni 2008 nyarán.

A távozására 2009 januárjáig kellett várni, 24 millió eurót fizetett érte az Arsenal, ami 11 év távlatából aprópénznek tűnik.

Arsavin nem kezdett rosszul az Arsenalban, az első öt bajnoki mérkőzésén négy gólpasszt adott, márciusban a Blackburn Rovers ellen pedig meglőtte első gólját az észak-londoni csapatban, nem is akármilyet.

Április 11-én a Wigan ellen aratott 4-1-es győzelemből góllal és gólpasszal vette ki a részét, majd tíz nappal később, egy felejthetetlen kedd estén mesternégyest lőtt a Liverpoolnak.

Minden idők egyik legjobb Premier League-mérkőzése 4-4-es döntetlenre végződött, ennek ellenére a meccs nem ígérkezett gólzáporosra. A találkozó orosz főhőse a 36. percben Cesc Fabregas passza után, egy könnyű góllal szerezte meg a vezetést az Arsenalnak. A fordulás után szinte azonnal egyenlített a Liverpool, Dirk Kuyt beadása után Fernando Torres fejelt a bal alsó sarokba. Az 56. percben már a Mersey-parti csapat vezetett, Kuyt jobbról benyesett labdájából az izraeli Yossi Benayoun fejelt gólt.

Ekkor úgy tűnt, a tartalékos Arsenalnak esélye sincs a folytatásban, azonban Arsavin ismét megrázta magát.

A 67. percben egy labdaszerzés után 18 méterről, elképesztő erővel lőtt a kapu bal oldalába, három perc múlva pedig Fábio Aurélio hibáját kihasználva megfordította a meccset.

Andrej Arsavin 11 évvel ezelőtt játszotta pályafutása legjobb mérkőzését Forrás: Twitter

Csavarokból azonban nem volt hiány. Az Ágyúsok alig tudták megünnepelni a fordítást, mert a 72. percben Torres egy újabb szenzációs góllal egalizált. A hajrában mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, Nicklas Bendtner lőtt egy gólt, de a játékvezető les miatt nem adta meg, míg liverpooli oldalon Torres fejesét Kieran Gibbs fejelte ki a bal felső sarokból. Úgy tűnt, marad a 3-3-as végeredmény, azonban a 90. percben egy liverpooli szöglet után kontrázott az Arsenal, Theo Walcott átadásából pedig Arsavin tört kapura, és 11 méterről a kapu jobb oldalába bombázott. Az orosz támadó minden idők egyik legemlékezetesebb mesternégyesét lőhette volna, azonban a hosszabbításban Benayoun érkezett egy lecsorgó labdára, és a kapuba pofozta a Liverpool egyenlítő gólját, így kialakult a végeredmény.

Premier League, 33. forduló
2009. április. 21.
Liverpool-Arsenal 4-4 (0-1)
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Agger, Fábio Aurélio - Xabi Alonso, Mascherano - Kuyt (El Zhar, 84.), Benayoun, Riera (Babel, 74.) - Torres.
Arsenal: Fabianski - Sagna, Touré, Silvestre, Gibbs - Denilson (Walcott, 65.), Song - Arsavin, Fabregas, Nasri - Bendtner (Diaby, 90+1.)
Gólszerzők: Torres (49. 72.), Benayoun (56., 90+3.), ill. Arshavin (36., 67., 70., 90.)

Ezt követően Arsavin már nem lőtt több gólt az idényben, így az első félszezonját 6 góllal és 11 gólpasszal zárta, és úgy tűnt, Thierry Henry távozása után Arséne Wenger megtalálta azt a sztárt, akire a legnagyobb szüksége volt.

Arsavin pályafutásának talán a liverpooli mesternégyes volt a csúcspontja, mert annak ellenére, hogy született zseni volt, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Három szezont futballozott Angliában, 145 meccsen 31 gólt lőtt és 45 gólpasszt adott, ami statisztikailag nem rossz, de sokkal több volt benne. 2012-ben visszatért Oroszországba, mert boldogtalan volt az Arsenalnál. Nem szerette a londoni életet, ráadásul Arséne Wengerrel is folyamatosan harcban állt, mert a francia mester balszélsőként játszatta, míg Arsavin középről akarta szervezni a játékot.

A 2008-as Aranylabda 6. helyezettje a Zenit után még futballozott Krasznodarban, majd 2016 tavaszán Kazahsztánba, a Kairat Almaty csapatához szerződött. 2018 decemberében lóháton távozott egy sztriptízbárból, nem sokkal később pedig bejelentette visszavonulását.