Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid az évezred elején még a másodosztályba is visszaesett. Innen csak felfelé vezetett az út a 117. születésnapját ünneplő klubnak.

Az Atlético Madridot 1903. április 26-án alapították. Tíz bajnoki címével a La Liga történetének harmadik legeredményesebb csapata a Real Madrid (33) és a Barcelona (26) mögött.

A madridiak voltak az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború utáni első két spanyol bajnoki szezon aranyérmesei.

A címvédés további egy alkalommal jött össze a kisebbik fővárosi együttesnek: 1950 után 1951-ben is első helyen tudtak zárni, ahogyan 1966-ban, 1970-ben, 1973-ban és 1977-ben is. Ennek a csapatnak volt az emblematikus figurája Luis Aragonés, aki a spanyol válogatott szövetségi kapitányaként 2008-ban Európa-bajnoki címig vezette együttesét.

Az 1987 és 2003 közötti időszakban az Atlético megjárta a mennyet és a poklot is. Hogy ezt az időszakot jobban megértsük, az HBO GO-n megnézhető Az úttörő című sorozatot ajánljuk, ami az elmúlt évtizedek egyik legmegosztóbb közszereplőjéről, a spanyol politikusról, futballmogulról és ingatlanmágnásról, Jesús Gilről szól.

Gil volt a madridiak elnöke azokban az években, amikor 1996-ban hatalmas bravúrral megnyerték kilencedik bajnoki trófeájukat, hogy aztán az 1999-2000-es idény után a másodosztályban találják magukat.

A visszajutás nem is sikerült csak második kísérletre. Azóta a klub folyamatos felfelé ívelő tendenciát mutat. Költségvetése és profizmusa alapján egyre közelebb jár ahhoz a szinthez, amit a Real és a Barca képvisel Spanyolországban.

A 2017-ben átadott madridi Wanda Metropolitano 2019-ben már BL-döntőnek is otthont adhatott Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ha csak a klub új otthonát, az azóta elbontott, korábbi elnök nevét viselő Vicente Calderón Stadiont leváltó, Madrid egyik külső kerületében felépített Wanda Metropolitanót nézzük, ebben a két nagy előtt jár.

Mióta ismét stabil lábakon áll a klub, olyan támadók fordultak meg az Atlétiben, mint Fernando Torres, Sergio Agüero, Diego Forlán, Radamel Falcao, Diego Costa vagy Antoine Griezmann.

Mégis Diego Simeone az, akit a 2014-es La Liga-győzelem és a két Bajnokok Ligája-döntő kapcsán elsőként meg kell említenünk: az argentin mester egy olyan filozófiát rakott össze, amiben a játékosok képesek meghalni egymásért a győzelemért.

A játék, amivel a sikereket eléri a Simeone-csapat, nem a leginkább szemet gyönyörködtető, az elért eredmények alapján mégis azt lehet mondani, hogy a világ legerősebb csapatai közé emelte az Atlético Madridot.