Vágólapra másolva!
Botrányos NB I-es fordulót játszottak le 20 évvel ezelőtt Magyarországon. A DVTK-Haladás meccsen a feldühödött miskolci szurkolók egy része megkergette Bede Ferenc bírót, akit a biztonsági őrök mentettek meg. Az Újpest-Kispest meccs után - miközben a rendőrség a Szőnyi úti stadion előtt várta a drukkereket - a két csapat szurkolótábora a gyepen esett egymásnak.

Rájár a rúd a kővel megdobált Bede Ferencre - írta a Nemzeti Sport 2000. április 23-i számában az 1-1-re végződött DVTK-Haladás meccs után. Miskolcon Bede Ferenc bíráskodott, de a kődobálás nem itt történt meg, az ugyanebben az idényben, 2000. március 23-án Újpesten esett meg, amikor a Dunaferr elleni mérkőzést kődobálás miatt fújta le Bede. Azon a meccsen Bede Ferenc előbb kezezés miatt befújt egy tizenegyest az Újpest ellen, majd második sárga lappal kiállította Szlezák Zoltánt. Nem sokkal később Tamási kíméletlenül belerúgott Komódiba, ez volt a második piros lap. A harmadikat Kovács Balázs kapta. A negyediket Várhidi Péter vezetőedző, akit elzavart a kispadtól Bede. A hatalmas botrányban a szurkolók követ dobtak Ring János partjelzőre és Bedére, utóbbi lefújta a meccset.

A DVTK-Haladás mérkőzés - bár mind a két együttes a kiesés ellen küzdött - nem ígérkezett rázósnak. Jellemző, hogy mindössze 3000 néző ment ki erre az összecsapásra. Az 1-1-es döntetlen senkinek sem volt jó, de a hazai nézők elég nehezen viselték, hogy szerintük Bede Ferenc a Haladásnak kedvezett. Tény, hogy Frunza kiállításánál Baloghot is ki lehetett volna küldeni.

Arra azonban tényleg senki sem számított, hogy néhány szurkolóból ez olyan érzelmeket vált ki, hogy már a gyepen szerették volna megbeszélni a történteket Bedével.

Amúgy nem ez volt ennek a fordulónak a legnagyobb botránya. Az a Szőnyi úton lejátszott Újpest-Kispest találkozó után tört ki, amikor a két csapat szurkolótábora a gyepen egymásnak esett. A rendőrség itt óriási hibát követett el. (Az Újpest ekkor a BVSC pályán játszotta hazai meccseit, mert a Megyeri úti stadiont a kődobálás miatt betiltották.)

Az történt ugyanis, hogy a hatóságok nem sokkal a lefújás előtt kimentek a stadionból, hogy az utcán biztosítsák a rendet. Arra senki sem számított, hogy a drukkerek a stadionban verekednek össze, már csak azért sem, mert hermetikusan megpróbálták őket elválasztani. Mire a rendőrség visszaért, már egymást csépelték a drukkerek. A verekedés 3 percig tartott, majd összesen 2 embert állítottak elő rendzavarás miatt. Egy fiatal sérült meg súlyosan.

Az akkor PNB-nek (Professzionális Nemzeti Bajnokság) nevezett bajnokságot a Dunaferr csapata nyerte meg. Az Újpest a 10., a Kispest a 12. helyen végzett. A Haladás a 13. helyen zárt, a DVTK kiesett.