Pontosan hét éve semmisítette meg Lewandowski a Real Madridot - videó

166893124 Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE FULL-LENGTH RAISED FINGER
Dortmund's Polish striker Robert Lewandowski (C) celebrates after scoring the 1-0 during the UEFA Champions League semi final first leg football match between Borussia Dortmund and Real Madrid on April 24, 2013 in Dortmund, western Germany. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Aki addig nem, az pontosan hét évvel ezelőtt, 2013. április 24-én biztosan megismerte Robert Lewandowski nevét. A lengyel csatár a 2012-13-as Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén négy gólt rúgott a Real Madridnak, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Dortmund bejusson a BL-döntőbe.

A két együttes már a csoportkörben is találkozott, méghozzá a D jelű halálcsoportban, ahol mellettük még a Manchester City és az Ajax szerepelt. Akkor a Borussia 2-2-t ért el a Bernabéuban, otthon pedig 2-1-re nyerni tudott a madridiak ellen, ezen a meccsen Lewandowski is betalált.

A BVB veretlenül ment tovább a csoportból, majd a Sahtar Donyeck és a Málaga kiejtésével jutott be az elődöntőbe. A Real útja kicsit rögösebb volt, a nyolcaddöntőben a Manchester Uniteden, egy körrel később pedig a Galatasarayon kellett magát átverekednie.

Az elődöntő első meccsére április 24-én került sor, a Dortmund pedig az első pillanattól kezdve komoly nyomás alá helyezte a Realt.

Az első gólra nem is kellett sokat várni, a 8. percben Lewandowski szerezte meg közelről a vezetést.

Akár növelhette is volna az előnyét a német csapat, helyette azonban a Real egyenlített a félidő vége előtt nem sokkal, Ronaldo fejezett be tökéletesen egy kontrát.

A fordulás után nem sokkal aztán beindult a Lewandowski-henger. A lengyel támadó előbb egy igencsak lesgyanús helyzetből duplázott az 50. percben, öt perccel később pedig egy lepattanó labdát összegyűjtve bombázott 10 méterről a léc alá.

A 65. percben Xabi Alonso buktatta Marco Reust a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőhöz pedig Lewandowski állt oda, és erőből küldte a háló közepébe a labdát. Mesternégyes alig több, mint egy óra alatt, a Realnak pedig már nem volt válasza.

A visszavágót ugyan megnyerte otthon José Mourinho csapata, de csak 2-0-ra, ami nem volt elég a továbbjutáshoz. Érdekesség, hogy a másik ágon szintén német-spanyol párharcot rendeztek, a Bayern München viszont irgalmatlanul elpáholta a Barcelonát és 7-0-s gólkülönbséggel masírozott a fináléba

A Wembley-ben aztán a bajorok 2-1-re megnyerték a házidöntőt, Jürgen Kloppék a bajnoki címmel vigasztalódhattak.

Lewandowski 2014-ben a Bayernhez igazolt, amellyel azóta sorozatban ötször nyerte meg a Bundesligát, BL-t viszont sem sikerült nyernie, akárcsak a Dortmundnak. Nem úgy a Realnak, amely egy évvel később, valamint 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is csúcsra ért. Ahogy Klopp is 2019-ben a Liverpool kispadján.