Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt olyan Bajnokok Ligája-szezont láthattak a foci szerelmesei, amilyet korábban soha. Az UEFA az 1999-2000-es idényben 45. alkalommal írta ki a sorozatot, és nyolcadik alkalommal futott a Bajnokok Ligája név alatt a korábban Bajnokcsapatok Európa-kupájaként ismert versengés. Először  volt két csoportkörös a BL, először szerepelt három spanyol csapat a legjobb négy között, és először játszhatta a döntőt két azonos országból érkezett csapat, végül a Real Madrid ért fel a csúcsra.

Először szerepelhetett 32 csapat a BL-ben

Az UEFA érthetően meglátta a gazdasági lehetőséget a Bajnokok Ligájában, így az ezredfordulón 32 csapatosra bővítette a mezőnyt. Három selejtezőkör után alakult ki a 32-es főtábla.

A magyar csapatok közül az MTK próbálkozott a BL-ben, az izlandi ÍBV kiejtése után a Croatia Zágráb már túl nagy falatnak bizonyult, de álljunk meg egy pillanatra az aktuális magyar bajnoknál.

Idegenben egy 0-0-s döntetlent ért el Henk ten Cate csapata úgy, hogy 50 percig emberelőnyben szerepelt, de kockázatot nem vállalt, inkább egy gólnélküli döntetlennel tért haza a holland edző, aki később a Barcelonánál lett Frank Rijkaard segítője. A meccs hőse és legjobbja az a Lőrincz Emil volt, aki az előző idény végén visszavonult, két hónapig pályára sem lépett a BL-selejtező előtt.

Egy gyáva holland edző és egy majdnem-csoda az MTK-tól Prosineckiék ellen

A labdarúgó Bajnokok Ligája 1999-2000-es idényében a selejtező harmadik fordulójában a magyar bajnok MTK-t a horvát Croatia Zagreb (ma Dinamo Zagreb) együttesével sorsolták össze. A páros csata előtt egy fikarcnyi esélyt sem adtak az MTK-nak, hiszen Horvátország egy évvel korábban, az 1998-as világbajnokságon bronzérmes lett.

A visszavágó után az akkori sportsajtó gyávasággal vádolta a holland edzőt, aki végül elismerte, úgy küldte a pályára a játékosait a visszavágón, hogy 0-0-ra játszanak. A vége 0-2 lett, ezzel a horvátok jutottak be a csoportkörbe, de lapozzunk.

Magyarok a BL-ben

Az első csoportkörben tehát 32 csapat szerepelt, a szokásos négyes csoportokba sorsolták a csapatokat. Voltak igazi halálcsoportok, például egy négyesbe került a Barcelona, a Fiorentina és az Arsenal, de Király Gábor és Dárdai Pál csapata, a Hertha a Chelsea, a Milan és a Galatasaray ellen játszott.

A harmadik magyar játékos a sorozatban Korsós György volt. Az ő csapata, a Sturm Graz a címvédő Manchester United, a Marseille és a Croatia mellé került, de a sorsolásnak köszönhetően olyan négyest is sikerült összesorsolni, mint mondjuk a G-ben egy Sparta Praha, Bordeaux, Szpartak Moszkva, Willem II.

Korsós György többször is pályára léphetett a Manchester United ellen Forrás: AFP/Gerry Penny

Az első csoportkörből továbbjutott a Lazio, a Dinamo Kijev, a Barcelona, a Fiorentina, a nem is olyan régen még BL-győztes Dortmundot megelőző Rosenborg és Feyenoord, a címvédő Manchester United és Marseille, a Real Madrid, a Porto, a Valencia és a Bayern München, a Sparta és a Bordeaux, valamint a H-csoportból a Chelsea és a Hertha. De egy picit álljunk is meg ennél a csoportnál.

Berlini bombameglepetés

A berlini csapat 1999 szeptemberében mutatkozott be a BL-ben a Galatasaray vendégeként. A 2-2-es meccsen már kettővel vezetett a Hertha Preetz és Wosz góljaival, de a vége döntetlen lett. A 23 éves Dárdai Pál és Király Gábor is kezdő volt.

A második körben Ali Daei duplájával nyert 2-1-re a Hertha a Chelsea ellen, amelyben olyan játékosok szerepeltek, mint Frank Leboeuf, Marcel Desailly, Didier Deschamps vagy éppen Gianfranco Zola.

Jöhetett a két, Milan elleni meccs, előbb egy 1-1-es döntetlen a San Siróban, majd a hazai 1-0. A két magyar ezúttal is kezdő volt természetesen, miközben az AC Milanban olyan legendák szerepeltek, mint Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Demetrio Albertini, Leonardo, Andrij Sevcsenko és Oliver Bierhoff.

A Hertha hazai sikere a Milan ellen:

A németeknek még két vereség belefért a csoportkör végén, a Chelsea mögött így is második helyen továbbjutott, a Milan csak csoportutolsó lett.

A történelmi második csoportkör

Az első csoportkörben megfeleződött a mezőny, egy újabb sorsolással pedig négy négyes csoportot alakítottak ki. Ennek a játékosokon kívül mindenki örülhetett, elképesztő terhelést jelentett, hogy a bajnokságok és a kupameccsek mellett 12 meccsen kellett csak azért pályára lépni, hogy a negyeddöntőket elérje az adott csapat, ehhez ma már elég nyolc meccs is.

A sorsolásnak köszönhetően az is előfordult, hogy két csapat négyszer meccselt egymással 2000 tavaszán a BL-ben, a Real Madrid és a Bayern München előbb a második csoportkörben, majd az elődöntőben is összefutott.

Nicolas Anelka és Mehmet Scholl - négyszer találkozott egymással 2000 tavaszán a BL-ben a Real és a Bayern Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A Hertha a második csoportkört már nem élte túl, a Barcelona, a Porto és a Sparta Praha is megelőzte Királyékat. Továbbjutott a második csoportkörből a Manchester United a Valenciával, a Bayern a Real Madriddal és a Lazio a Chelsea-vel

Az UEFA egyébként összesen négy alkalommal írt ki második csoportkört is, majd visszatértek az egy csoportkörös és az egyenes kieséses megoldáshoz. Az izgalmak nem lettek sokkal nagyobbak a második csoportkörök során, az esélyesebb csapatok fölénye a hat csoportmeccs alatt jobban is kijött, mint egy oda-visszavágós párharcban és a naptárak sűrűsége miatt is ésszerűbb volt visszaállni.

Klasszikusok a negyeddöntőben

A legjobb nyolc között a mai napig emlékezetes párharcokra került sor. Ezek közül is kiemelkedik a Chelsea és a Barcelona párharca. Az angolok az első meccsen 3-1-re nyertek a Stamford Bridge-en, Tore André Flo duplázott, Zola egy gólt szerzett, amire csak Lius Figo tudott válaszolni.

A visszavágón Louis van Gaal csapata az első félidő végére ledolgozta a hátrányát Rivaldo és Figo góljaival. A fordulás után Flo talált be, majd Dani a 83. percben hosszabbításra mentette a meccset. A centenáriumát ünneplő Barca a hosszabbításban két gólt szerzett, Rivaldo és Patrick Kluivert is eredményes volt, így 6-4-es összesítéssel ment tovább a Barcelona.

Ami a többi párharcot illeti, az egyik újkori aranykorát élő Bayern München egy idegenben elért 1-1 után, hazai pályán 2-1-re verte a Portót. A portugálok a Deco, Mario Jardel, Capucho trióval rohamoztak, Jardel meg is lőtte a maga egy-egy gólját mindkét meccsen, de ez kevés volt Ottmar Hitzfeld csapata ellen.

A címvédő Manchester United a Real Madriddal került össze. Vicente del Bosque személyében új edzője volt a madridiaknak, de az első meccs után a United örülhetett a gólnélküli eredménynek.
Az Old Traffordon aztán olyat látott a közönség, ami akkoriban ritkán fordult elő. A madridiak már 3-0-ra vezettek, Fernando Redondo ihletett formában játszott, hihetetlen sarkazós csel után adott gólpasszt Raúlnak, aki két gólt is szerzett. Később Beckham és Scholes is betalált, de a 3-2-es sikerrel a Real jutott tovább.

A kör legnagyobb meglepetését a Valencia okozta, amely meglepően simán ejtette ki a későbbi olasz bajnok Laziót. A Hector Cúper vezette Valencia elképesztő játékkal, 5-2-re verte a Laziót. A fiatal Gerard mesterhármast szerzett, de betalált Angulo és Claudio López is.

Gerard mesterhármast szerzett a Lazio elleni negyeddöntőben Forrás: AFP/Christophe Simon

Abban a Lazióban akkor olyan játékosok szerepeltek, mint Alessandro Nesta, Sinisa Mihajlovic, Diego Simeone, Pavel Nedved, Dejan Stankovic, Juan Sebastián Verón, Matías Almeyda, Sérgio Conceicao, Alen Boksic, Roberto Mancini vagy éppen Marcelo Salas.

Sven Göran Eriksson csapata a visszavágót 1-0-ra nyerte, de ez semmire nem volt elég. A svéd csapata a bajnoki címmel vigasztalódhatott a drámai utolsó fordulót követően.

A spanyol hullám elsodort mindenkit

A Bajnokok Ligája történetében először három spanyol csapat szerepelt a legjobb négy között, a Valencia a Barcelonával, a Real Madrid a Bayern Münchennel találkozott.

Az első meccsen a Real Madrid hazai pályán 2-0-ra verte a Bayernt. A szezon elején igazolt Nicolas Anelka már a 4. percben gólt lőtt, és Jeremies lőtt még egy öngólt.

A visszavágón 2-1-re nyert a Bayern, Nicolas Anelka lőtte a sorsdöntő gólt. A Bayern kétszer is vezetett, Carsten Jancker és Giovane Elber szerzett gólt, de az újonc Del Bosque vitte döntőbe a csapatát.

A show-t ezúttal is a Valencia lopta el, amely az elődöntőben a Barcelonát végezte ki. Az első meccsen hazai pályán nyert Cúper csapata 4-1-re.

Miguel Angel Angulo két gólt szerzett, a csapatkapitány, Gaizka Mendieta tizenegyesből lőtt gólt, majd Claudio Lopez is gólt szerzett.

A Valencia gyakorlatilag miszlikre szedte a Barcát, ahogy azt ebben a szezonban már megtette a bajnokságban és a spanyol Szuperkupában is.

A döntőig tartott a Valencia csodája

2000. május 24-én, Párizsban rendezték a Bajnokok Ligája döntőjét. 80 000 néző előtt

a Real Madrid az Iker Casillas - Míchel Salgado (Hierro, 85.), Karanka, Iván Helgu era, Iván Campo, Roberto Carlos - McManaman, Redondo, Raúl - Anelka (Sanchís, 81.), Morientes (Sávio, 72.), míg a Valencia a Canizares - Angloma, Pellegrino, Djukics, Gerardo (Ilie, 69.) - Mendieta, Farinós, Gerard, Kily González - Angulo, Claudio López összeállításban kezdett.

A döntőig fantasztikus teljesítményt nyújtó Valencia rossz napot fogott ki, a meccs sem volt igazán élvezetes, leszámítva nyilván a Real-drukkereknek. Fernando Morientes az első félidő végén gólt szerzett, majd a második félidőben könnyedén lezárta a meccset a madridi csapat.

A Real Madrid nagyon simán nyerte a 2000-es BL-döntőt Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A 67. percben Steve McManaman szerezte meg első BL-gólját egy karate-mozdulattal, majd Raúl kontrázta le a kitámadó Valenciát és döntötte el a trófea sorsát.

A Real Madrid története során nyolcadik alkalommal hódította el a legértékesebb európai klubtrófeát, ami akkor és még ma is rekordot jelentene, de közben már jóval előrébb jár a Real, pontosan 13 BEK/BL-serlegnél.

Azóta egyébként többször is volt spanyol házidöntő, 2014-ben és a 2016-os döntőben is az Atlético Madridot verte a Real, de már a két azonos nemzetből érkezett döntős sem ritka. 2003-ban a Milan a Juventust verte, 2008-ban a Manchester United a szintén angol Chelsea-t győzte le, 2013-ban a Bayern München a Borussia Dortmundot verte, de a legutóbbi kiírásban is két angol csapat döntőzött, amikor a Liverpool a Tottenhamet győzte le.