A Chelsea BL-győztes játékosának menekülnie kellett új csapatától

Football. Friendly match between Argentina and Nigeria landscape HORIZONTAL
3235147 11/14/2017 Nigeria's John Obi Mikel during a friendly match between Argentina and Nigeria. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
A török labdarúgó-bajnokság felfüggesztésének pillanatában az a Trabzonspor állt a tabella első helyén, amely 1984 óta arra vár, hogy megnyerje a bajnokságot. Ahmet Agaoglu, a klub elnöke szinte transzban élt meg minden egyes napot, számára igazi tragédia volt a török szövetség döntése a bajnoki küzdelmek felfüggesztéséről. A Chelsea volt középpályása, a klubbal Bajnokok Ligáját is nyert nigériai válogatott, John Obi Mikel viszont fellélegezhetett - a felfüggesztés után szinte elmenekült Trabzonból a családjával. Az ő története következik.

Európában utolsóként a török bajnokság állt le a koronavírus miatt. Szinte az utolsó pillanatban, csütörtökön döntöttek úgy, hogy véget vetnek a küzdelmeknek. (A fehérorosz bajnokság viszont éppen csütörtökön indult el, jelenleg ez az egyetlen pontvadászat, amely Európában zajlik - a szerk.)

"A labdarúgás szinte az egyetlen dolog Törökországban, ahol az emberek a lelátón levezethetik a feszültségüket" - mondta John Obi Mikel.

A Trabzonspor elnöke, Ahmet Agaoglu, aki megfenyegette a nigériai futballistát Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az ő szeme előtt egyetlen dolog lebegett: meg kell nyerni valahogy a bajnokságot. Én pont ezért igazoltam egy évvel ezelőtt ebben a csapatba. Minden meccsen a maximumot nyújtottam.

A nigériai labdarúgónak 2021 nyaráig volt szerződése a Trabzonsporral.

Ennek ellenére kedden szinte elmenekült a török városból, magával vitte a barátnőjét, a négy éves ikerlányait.

Tudja, hogy ezzel szerződést szegett, de ez már nem érdekli. Londonban nagyobb biztonságban érzi magát. A Trabzonspor elnöke szerint a középpályás azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy az Instagramon elhelyezett egy posztot. Ebben az írta, hogy a dolog egy perc alatt 180 fokot fordulhatnak.

Agaoglu elnök nagyon bedühödött. A személyi titkárával hívatta fel a labdarúgót, hogy az azonnal törölje ezt a bejegyzést.

Lionel Messi és John Obi Mikel csatája a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a Nigéria-Argentína mérkőzésen Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

John Obi Mikel ezt visszautasította. "Nem szabad azt hangoztatni, hogy csak a bajnoki cím a legfontosabb. Most le kell állni, járvány van. Nem veszem le a posztomat, ez a véleményem. A világ nagyon viharos időszakot él" - ezt válaszoltam.

A dühös török sportvezető ekkor magához rendelte a nigériai futballistát. "Ott már nyíltan megfenyegettek, azt mondták, ha nem veszem le a posztomat, a szezon végéig nem játszhatok. Ez be is következett. Egy héttel ezelőtt, vasárnap az Isztambul Basaksehir elleni meccsen a cserepadon találtam magam.

Kedden már arról jött a hír, hogy a török szövetség fontolgatja a bajnokság leállítását. "A Trabzonspor közölte, bármi lesz is a döntés, a külföldi játékosok nem utazhatnak el. Maradni kell. Azt mondták, szerintük most Törökország a legbiztonségosabb hely a világon.

John Obi Mikel (a labdával) a Kasimpasa-Trabzonspor török bajnoki mérkőzésen Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Ekkor én már tudtam, hogy ez nem igaz. Láttam magam előtt a jövőt, hogy utazási korlátozásokat vezetnek be, hogy heteken-hónapokon keresztül itt ragadhatok. Tudtam, hogy azonnal lépnem kell. Az elnök ekkor azt mondta, ha lelépek, soha nem térhetek vissza ide. Szerintem azt hitték, hogy ezzel megfélemlítenek.

mondta a futballista.

John Obi Mikel ikerlányai:

"Törökországban mindenki fél, senki sem meri elmondani a véleményét, mert a nagyhatalmú klubelnökök egy perc alatt az ember ellen fordulnak, a szurkolókat pedig fellázítják" - folytatta. "Úgy éreztem, nem maradhatok, el kell onnan jönnöm. A török csapattársaim annyit üzentek, hogy jól tettem, amit csináltam. Számomra ez a történet nem rólam, hanem a családomról szólt. Én ezzel a lépéssel akartam segíteni nekik és üzenni a világnak, hogy ebben a pillanatban tényleg az a legfontosabb, hogy otthon maradjunk. Nem pedig a labdarúgás."

Guardian