Vágólapra másolva!
A Marca madridi sportlap cikke szerint az FC Barcelona elnöke, Josep María Bartomeu külön céget bérelt fel, hogy a klubon belüli vélt és valós ellenfeleit besározó posztokkal szórják teli a közösségi médiát.

A lap információi szerint a katalán klub vezetősége a 13 Ventures nevű kommunikációs céget bízta meg a feladattal, hogy hozzanak létre hamis felhasználókat - ezek ugyanúgy lehettek magánszemélyek, mint híroldalaknak látszó valójában álhír oldalak - és ezekkel támadják a klub vezetés házon belüli ellenzékét.

A katalán Cadena SER rádióra hivatkozva a lap azt írja, hogy a felbérelt cég mintegy száz különböző Facebook- és Twitter-profilt hozott létre, és ezeken kerüsztül indítottak támadást olyan, a klubnál komoly befolyással bíró jelenlegi és egykori játékos, mint Lionel Messi, Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavi, vagy éppen a korábbi sikeredző, Pep Guardiola ellen. De Joan Laporta korábbi klubelnök, sőt még a katalán függetlenségi törekvések irányítója, Carles Puigdemont is célkeresztbe került – ami a tartomány jelképének számító klub szurkolói között óriási csalódást kelthet.

Piquét a Davis-kupában vállalt szerepe miatt érték támadások:

Messit pedig azért találták meg, mert késlekedett szerződése meghosszabbításával. Ekkor még a hatszoros aranylabdás argentin klasszis felesége, Antonella és a gyerekei is előkerültek.

A támadásokkal egy időben pedig a "felhasználóknak" Bartomeu elnököt és az igazgatóság többi tagját kellett minél jobb színben feltüntetni, megerősítve pozícióikat a 2021. június 30-án esedékes következő elnökválasztásig. Az FC Barcelona mindezért hat különböző számlaszámra összesen egymillió eurót utalt át a 13 Venture nevű cégnek.

Josep Maria Bartomeu elnök nem félt új eszközöket bevetni, hogy megtarthassa az elnöki széket Forrás: AFP/Lluis Gene

Az egyik lehetséges elnökjelölt, Victor Font, a Sí Al Futur (Igen a jövőre) nevű mozgalom vezetője máris közleményben szólította fel a Bartomeut és a klubvezetést az azonnali távozásra.

"A bizonyított tények értelmében az igazgatótanács a klub tagjai, köztük az első csapat játékosai, a katalán társadalom és média elleni támadásra használta az FC Barcelona pénzét. A lejárató kampány nyilvánosságra kerülése hitelteleníti a Barcát, bennünket, mint tagokat, és súlyosbítja a klub erkölcsi válságát, megfejelve a klub egyébként sem könnyű sportszakmai és gazdasági helyzetet" – áll a közleményben.