Vágólapra másolva!
Szombaton 18.30-kor kerül sor a Liverpool-Flamengo döntőre a dohai labdarúgó-klubvilágbajnokságon. Az angol sztárcsapat először, míg a brazil együttes második alkalommal lehet a világ legjobb klubcsapata, ráadásul a Liverpoolt a visszavágási vágy is fűtheti.

A Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool és a Libertadores Kupa-címvédő brazil Flamengo kiemeltként csak az elődöntőben lépett pályára a tornán, amelyet először rendeznek Katarban. Elsőként a Flamengo jutott be a dohai fináléba, miután a keddi a négy között 3-1-re legyőzte a szaúdi al-Hilal együttesét. A Liverpool a másik elődöntőben küzdelmes mérkőzésen, a ráadásban szerzett találattal 2-1-re győzte le a mexikói Monterreyt.

A liverpooliak még soha nem hódították el a trófeát,

amelyre eddig három lehetőségük volt, de 1981-ben, 1984-ben, majd 2005-ben is alulmaradtak.

A brazil klub is csupán egyszer diadalmaskodott, méghozzá éppen 1981-ben, amikor a Liverpoolt verte 3-0-ra.

„A játékosok most beírhatják magukat a klub történelemkönyvébe. Mindent megteszünk majd azért, hogy győztesen hagyjuk el a pályát. Persze

mint a klub-vb-re. Ez elég nagy különbség. De ha már itt vagyunk, nyerni akarunk" – mondta Jürgen Klopp.

A Flamengo portugál edzője, Jorge Jesus szerint az edzőket elsősorban a trófeák alapján ítélik meg,

így a döntő tétje az is lesz, hogy ő, vagy a német riválisa a jobb edző,

mivel mindketten megnyertek szinte mindent. Jesus szerint jelenleg kicsit előrébb áll, mint a kollégája, mert ő bajnokságot nem tudott nyerni.

„Mindig is az volt a filozófiám, hogy ha a világ legjobb edzői közé akarsz tartozni, akkor trófeákat kell nyerned. Ráadásul a legfontosabbakat egy klub életében" – mondta Jesus.

Visszavágásra készül a Flamengo ellen a Liverpool Forrás: Liverpool/Twitter

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb együttese csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel. A megváltozott rendszer ellenére továbbra is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes, olyan is csak négyszer - 2010-ben, 2013-ban, 2016-ban és tavaly - fordult elő a kongói Mazembe, a marokkói Raja Casablanca, a japán Kashima Antlers és az egyesült arab emírségekbeli al-Ain révén, hogy más kontinenst képviselő csapat került fináléba.

A jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 57 kiírásból 32-szer európai, 25-ször dél-amerikai diadal született.

A bronzmérkőzést és a döntőt is szombaton rendezik.

Klubvilágbajnokság, Doha
bronzmérkőzés:
15.30: al-Hilal (szaúdi) - Monterrey (mexikói)
döntő:
18.30: Flamengo (brazil)-FC Liverpool (angol)