Vágólapra másolva!
Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőn Telkiben kihirdette keretét a november 15-i Uruguay elleni stadionavató mérkőzésre, valamint a november 19-i Wales elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőre. A kapitány 28 fős bő kerettel vág neki a két meccsnek, ami megfelelő mozgásteret ad neki. Bekerült a hétvége gólját szerző Gazdag Dániel, valamint visszatér Pátkai Máté, és ott lesz a sérülésből felépülő Nagy Ádám is.

A magyar válogatottra két egyaránt, de egészen másként fontos mérkőzés vár november közepén. A hónap közepén, november 15-én az új Puskás Ferenc Stadion avatóján a világranglistán ötödik helyen álló Uruguay emeli az est fényét, míg négy nappal később Cardiffban Wales ellen az Európa-bajnoki részvételért játszik Marco Rossi csapata. Mégpedig abban a tudatban, hogy szülessenek bármilyen eredmények is a csoport hátralévő mérkőzésein (Horvátország–Szlovákia, Szlovákia–Azerbajdzsán), egy győzelemmel biztos a részvételünk a tornán. Márpedig akkor két mérkőzést garantáltan az új arénában játszhatunk.

Így állunk most Forrás: Origo

Az már a kerethirdető sajtótájékoztató előtt kiderült, hogy visszatér a középpálya egyik alapembere, a MOL Fehérvár játékosa, Pátkai Máté, valamint újra a keret tagja az NB I hétvégi fordulójának legszebb góját szerző Gazdag Dániel is.

Csapattársa, Nagy Zsolt is ott lesz a két mérkőzésre készülő csapatban, ahogy az újpestiek - a hétvégén ugyancsak nagy gólt szerző - szélsője, Zsótér Donát is.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Kovácsik Ádám
Hátvédek: Baráth Botond, Bese Barnabás, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Zsolt, Pávkovics Bence, Willi Orbán
Középpályások: Gazdag Dániel, Holman Dávid, Kalmár Zsolt, Kovács István, Pátkai Máté, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Vida Máté
Támadók: Dzsudzsák Balázs, Feczesin Róbert, Holender Filip, Nagy Dominik, Sallai Roland, Szalai Ádám, Varga Roland, Zsótér Donát

A kapitány elmondta, folyamatosan kapcsolatban van valamennyi játékossal, különösen a sérültek miatt. Elmondta, nem tudja, hogy a sérültek, így Willi Orbán és Kádár Tamás, milyen állapotban lesz a selejtezőkre. "Ezért is ilyen szokatlanul bő, 25 fős most a válogatott keret" – mondta Marco Rossi. A sokak által esetleg hiányolt, remek formában lévő ferencvárosi Sigér Dávid egy kisebb izomsérülés miatt maradt ki a keretből, és nem akarta kockáztatni a játékát.

Marco Rossi a legkisebb kockázatot sem vállalja a sorsdöntő cardiffi mérkőzés előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Bristol City játékosa, Nagy Ádám a hétvégén talán már visszatérhet a pályára, az ő állapotának egyfajta tesztje lesz az Uruguay elleni mérkőzés.

A csapat rotációját is ez befolyásolja. "Nem szeretnék kísérletezni, még Uruguay ellen sem, elvégre egy világklasszis csapat lesz az ellenfél, számunkra pedig fontos, hogy jól szerepeljünk" – mondta Rossi.

A Horvátország elleni spliti mérkőzés során lecserélt és azt láthatóan nem könnyen viselő Dzsudzsák Balázzsal tisztázta a történeteket. "Úgy tűnik, Magyarországon ez állami ügy lett, de nincs ebben semmi rendkívüli. Balázzsal megbeszéltük a történeteket, ő is pontosan tudja, hogy milyen fontos szerepe van a csapatban a pályán és azon kívül is" – igyekezett minél gyorsabban lezárni a történteket a kapitány.

Gazdag Dánielt nem a hétvégi csodagól miatt hívta be a kapitány:

Eddig is tudtam, hogy milyen dolgokra képes, higgyék el, nem vagyok vak."

Kiderült az is, hogy Marco Rossi eredetileg Tamás Krisztiánt akartba behívni, de miután ő nem teljesen egészséges, ezért az eltiltott Korhut Mihály helyére egy gyors, erős, labdabiztos játékost kellett találnia, így került Nagy Zsolt a keretbe.

Rossi nem árult zsákbamacskát az Uruguay elleni meccset illetően: "Egészen biztos, hogy Dibusz Dénes fog kezdeni. Hetek óta nagyszerű formában véd, az utóbbi mérkőzéseken pedig egészen kiemelkedőt nyújtott. De Gulácsi Péter is remekel, aki még a Freiburg elleni vereség során is remekelt."

A kapitány szerint az, hogy a stadionavatóra néhány óra alatt elkapkodták a jegyeket, jól mutatja, hogy a szurkolók számára milyen fontos még mindig a labdarúgás Magyarországon. De személyesen Marco Rossinak is fontos, hiszen, mint mondta, ilyen sok ember előtt csak játékos karrierje során lépett pályára, edzőként még egyszer sem.