Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó válogatott 1-0-ra vezetett Ecuador ellen, végül fordulatos mérkőzésen 3-2-es vereséget szenvedett, így Preisinger Sándor csapata egy ponttal zárta a brazíliai világbajnokság csoportküzdelmeit, és bár az utolsó pillanatig versenyben volt, nem tudta kiharcolni a továbbjutást.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

Ha létezik sorsdöntő meccs, akkor az Ecuador elleni találkozó egészen biztosan az volt Goianiában. Az U17-es labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának harmadik fordulójában az 1 ponttal rendelkező magyar válogatott a 3 pontos dél-amerikai együttessel nézet farkasszemet. A helyzet egyszerű volt.

A magyarok győzelmük esetén 4 ponttal továbbjutnak a 16 közé.

Vereség esetén biztosan kiesnek. A döntetlen is szinte biztosan a kiesést jelentette, a szinte szó azonban ott volt, ugyanis létezett egy olyan, négyismeretlenes egyenlet, amelynek megvalósulása esetén még a 2 pont is elég lett volna a továbblépéshez. Ez a következőképpen nézett ki:

  • Ha Magyarország döntetlent játszik Ecuadorral
  • és
  • ha Ausztrália nem veri meg Nigériát és nem játszik vele döntetlent
  • és
  • ha a Kanada-Új-Zéland meccs döntetlen lesz
  • és
  • ha az USA-Hollandia meccs döntetlen lesz (ezt szombaton rendezik)

akkor ebben az esetben a magyar csapatnak a 2 pont is elég lett volna a továbblépéshez. Maradjunk annyiban, hogy ez inkább csak elméleti lehtőség volt, a realitás nem emellett szólt.

Másfél órával a kezdés előtt Preisinger Sándor szövetségi kapitány kihirdette kezdőcsapatát.

Az ecuadori szövetségi kapitány nem változtatott - pontosan ugyanazt a kezdő tizengyet vezényelte pályára, amelyik az első két csoportmeccsen játszott.

Goianiában pénteken nagy hőség tombolt, a meccs előtt egy órával pedig zivatarfelhők jelentek meg az égen. Bár a nap nem sütött, de így is 29 fok volt, 38 százalékos páratartalommal.

Ez némileg kedvezőbb volt annál, amit tegnap jósoltak, akkor azt mondták, hogy 35 fok lesz a kezdés idejére.

Mivel Ecuadornak a döntetlen teljesen megfelelt a továbbjutáshoz, nem kezdett őrült iramban a dél-amerikai csapat - igaz, a magyar sem. Az első csendes negyedórában nem alakult ki nagy helyzet. A 15. percben viszont szépen megkomponált magyar akció futott végig a pályán. A bal szélen Ominger indult meg, a beadására középen Molnár érkezett, de tiszta helyzetben az ecuadori kapusba lőtte a labdát. Óriási magyar lehetőség maradt ki,

2 az 1 ellen támadhattunk,

kár volt az eltékozolt lehetőségért.

Angulo és Németh András párharca Forrás: FIFA

A 20. percben jött az ecuadori válasz. Pluas közel 40 méteres átadással szöktette Cabezast, utóbbi a teljes magyar védelmet maga mögött hagyta, szerencsére a kapuban Hegyi Krisztán menteni tudott, Majd következett a VAR-show.

A kínai bíró Mercado és Hegyi ütközése után - miközben a magyar kapus a lábával a labdát rúgta el - tizenegyest ítélt Ecuadornak.

Szerencsére a videószobában jobb szemű emberek ültek, így 3 perces közjátékot követően a bíró visszavonta a tizenegyest és azt a sárga lapot is, amelyet Hegyinek adott. Nem lélegezhettünk fel azonban, mert a 28. percben Mercado hevesen reklamálni kezdett, szerinte a magyar játékos kezezett a 16-oson belül. Megnézték, nem volt kezezés.

Angulo és Baráth csatája a magyar-ecudaori mérkőzésen Forrás: FIFA

Innentől kezdve sorozatos magyar helyzetek következtek. A 33. percben Németh lövését hárította a kapus. A 43. percben Ominger 23 méteres lövése ment mellé. A hosszabbításban Major cselezett szépen, majd Baráth elé tette a labdát, utóbbi játékos 14 méterről nem találta el a kaput, nagy helyzet volt ez is. Ezzel ért véget az első félidő.

Nem játszott rosszul a magyar csapat, csak a helyzeteit nem tudta gólra váltani.

Csak abban bízhattunk, hogy a második félidőben lesz egy olyan helyzete a magyaroknak, amelyet képesek berúgni. Ecuador nem volt félelmetes csapat, de az nagyon látszott, hogy ők egy döntetlennel is célba érnek.

Nagyszerűen indult a második félidő. A 46. percben Németh Molnárnak adta a labdát, de ez még kimaradt. Nem úgy az 50. percben, amikor Németh remekül, combbal vett át egy átadást, majd 14 méterről óriási gólt lőtt. 1-0 ide és ebben a pillanatban Magyarország csoportmásodikként továbbjutásra állt.

Baráth Péter próbálkozik lövéssel Forrás: FIFA

A harmadik meccsen is megszerezte tehát a vezetést a magyar csapat, sőt, az 54. percben akár 2-0 is lehetett volna az állás, de Molnár lövése 1 méterrel tévesztett célt.

Aztán minden úgy alakult, ahogy az előző két meccsen és ezt rettenetes volt megélni.

Két perc alatt két gólt lőtt Ecuador, porrá zúzva a magyar csapat reményeit.

A 66. percben Baloghnak semmi más dolga nem lett volna, mint simán kirúgnia a labdát Mina elől. Helyette odaadta az ecuadorinak, aki Vite elé tálalt. Vite 14 méteres bombájára már nem volt ellenszer, Hegyi nem tudta védeni. 1-1. Majd két perc múlva már Ecuador vezetett: Horváth a saját térfelünkön adta el a labdát, Vite lecsapott rá, majd jött Mercado és belőtte a dél-amerikai csapat vezető gólját.

Két perc, két kapott gól, két borzalmas hiba, de ezek után nem omlottunk össze teljesen.

A 73. percben egy magyar szöglet után Németh elé került a labda, a Genk játékosa pedig 2-2-re változtatta a meccs állását. Mivel a másik meccsen Ausztrália 2-1-re vezetett, ezzel a döntetlennel is kieső, utolsó helyen állt a csapat.

A 77. percben Omingert taszította meg az egyik védő a tizenhatoson belül. Ez tizenegyes volt, de hiába nézte hosszan a kínai bíró a videót, végül nem adta meg a büntetőt. Ez elég vaskos bírói tévedés volt.

Pluas és Kata Mihály küzdelme Forrás: FIFA

Tíz perce maradt a magyar válogatottnak, hogy valahogy szerezzen egy gólt és kivívja a továbbjutást, de a 87. percben az Ecuador eldöntötte a meccset. Egy baloldali beadás után Horváth rossz helyre szabadított fel, az érkező Mina pedig kapásból, 16 méterről a jobb felső sarokba lőtt.

Az ötperces hosszabbításban a magyar csapat mindent megtett az egyenlítésért, de nem tudott újabb gólt szerezni, ráadásul egy eladott labda után Valencia telibe lőtte a keresztlécet a 92. percben. A folytatásban a dél-amerikaiak a mienink térfelén tartották a labdát, és taktikusan lepörgették az órát.

Ezzel a vereséggel Preisinger Sándor csapata az utolsó helyen végzett a B-csoportban, és kiesett.

Nyilatkozatok

A két gólt szerző Németh András a következőket mondta: "Borzalmas volt ezt az egészet megélni. A kezünkben volt a sorsunk, erre így elengedjük. Borzalom. Szerintem a vezető gólók után ezen a vb-n kiengedtünk, nem tudtunk koncentrálni. Tovább akartunk jutni ezen a vb-n, sajánlom, hogy nem sikerült. Az Eb teljesen más volt, ilyen csapatok ellen nem játszott még ez a csapat. Tanulunk ebből."

Preisinger Sándor szövetségi kapitány: "1-0-ig kézben volt a meccs, ami utána történt, az tényleg vicc. Kontrolláltuk a meccset, gyakorlatilag alig jöttek el a kapunkig. Utána három labdát odaadunk nekik a saját tizenhatosunkon belül, hogy nesztek, rúgjátok be.

Erőben is Ecuador felett voltunk bőven. De azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az ellenfélnek adjuk a labdát. Erre nem tudok taktikát kitalálni. Koncentrációs hibák ezek, sosem játszunk ilyen meccseket."

Eredmény, B csoport: Magyarország-Ecuador 2-3 (0-0)
gólszerzők: Németh A. (50., 73.), ill. Vite (66.), Mercado (68.), Mina (87.)

A magyar csapat összeállítása: Hegyi K. - Posztobányi P., Balogh B., Horváth M., Komáromi Gy. - Kata M. - Németh A., Ominger G. (László D., 85.), Baráth P., Major S. (Kosznovszky M., 65.) - Molnár R. (Mester Cs., 54.)