Vágólapra másolva!
A Ferencváros az Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában az Espanyolt fogadja. Azt az Espanyolt, amellyel idegenben 1-1-es döntetlent játszott a magyar bajnok, azt a csapatot, amely két fordulóval a csoportkör vége előtt már biztos továbbjutó úgy, hogy a bajnokságban hatalmas gödörben van az edzőváltáson is átesett barcelonai csapat. A kinti, szeptemberi döntetlen így is a fantasztikus kategóriába sorolható, az azóta lejátszott El-meccsek tekintetében még inkább. Az Espanyol biztosan tartalékolni fog a Fradi ellen, de a zöld-fehérek pontszerzése így is bravúr lenne, és egyben azt is jelentené, az utolsó fordulóban is lenne esély az FTC továbbjutására.
  • 2-0
  • 1-0
  • 6-0

Az Espanyol a Fradi elleni 1-1 óta három meccset nyert és gólt sem kapott az Európa-ligában. 2-0-ra nyert Moszkvában a CSZKA ellen, és oda-vissza verte a bolgár kirakatcsapatot, a Ludogorecet. A három győzelem és egy döntetlen már továbbjutást ért a barcelonaiaknak, már csak a csoportgyőzelem motiválhatja őket, és persze az, hogy önbizalmat merítsenek a bajnoki küzdelmekre.

Barcelonában egy pontnak örülhettek a Fradi-játékosok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A továbbjutás nem azt jelenti, hogy nem akarunk nyerni. Én mindig a győzelemért játszom, szeretnénk megnyerni a csoportot, és akkor már tényleg lehet csak a bajnokságra koncentrálni.

A presztízs mellett anyagi szempontból is fontos a siker, és az új játékosok önbizalma szempontjából is" – adta ki az ukázt Pablo Machín, jelezve, nem feltett kézzel érkezik az Espanyol.

Kétarcú Espanyol, az edzőváltás sem segített

A szeptemberi meccsen még David Gallegónak hívták az Espanyol trénerét, de novemberben már Pablo Machín kísérte el a csapatot Budapestre. Gallegónak nyolc bajnoki jutott ebben az idényben, ezeken egy győzelem és két döntetlen mellett hatszor kikapott a bajnokságban a csapata, a CSZKA elleni idegenbeli siker sem menthette meg.

Szeptemberben még David Gallego volt az Espanyol edzője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pablo Machín kinevezése sem tűnik tökéletes húzásnak, egy győzelem és egy döntetlen mellett négy vereség a mérlege a bajnokságban, miközben az Európa-ligában kétszer verte a Ludogorecet, egyszer 1-0-ra idegenben, majd otthon egy hatost lőttek a bolgároknak.

Machín egyébként fiatal edző, 44 éves, de már 2000-ben, mindössze 23 évesen a Numancia fiataljait edzette. 2014-ig volt a Numanciánál, a fiatalok után volt a nagyok vezetőedzője is, majd a Girona nevezte ki, fel is hozta a csapatot az élvonalba, majd 2018-ban a Sevilla nevezte ki, de 50 meccs után mennie kellett, miután a Slavia Praha kiütötte a csapatát az Európa-ligából.

Pablo Machin, az Espanyol vezetőedzője - az El-ben nagyon megy, a bajnokságban nagyon nem Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Ezzel a kerettel érkezett Budapestre az Espanyol:

Közülük kilencen még a meccskeretben sem voltak a hétvégi, Getafe elleni 1-1-es meccsen, de ha azt nézzük, hogy a spanyolok már továbbjutottak, és a La Ligában mindössze a 19., kieső helyen állnak, akkor ezen nem kell csodálkozni.

Az utolsó körben is lehet esély a továbbjutásra

Egyelőre feltételes a mód, de egy bravúrral igazi ki-ki meccset lehetne játszani a Ludogorec otthonában, ahol a tét már az El legjobb 32 csapata lenne. Ebből ugye volt már egy nyáron, akkor a Ferencváros bravúrral, a saját otthonában ejtette ki a Bajnokok Ligája selejtezőjéből a bolgárokat, akik azóta a csoportban ugyan visszavágtak, de ne menjünk ennyire előre.

A helyzet most úgy áll, hogy a Fradinak 5, a Ludogorecnek 6 pontja van.

Ha a bolgárok nem tudnak nyerni a CSZKA otthonában,

akkor az Espanyoltól akár ki is kaphat a Ferencváros, egy razgradi győzelem továbbjutást érhet, ugyanez a helyzet, ha egy pontot szerez a Fradi, győzelem esetén viszont már egy döntetlen is Szergej Rebrov csapatának kedvezne.

Ha a Ludogorec nyer Moszkvában,

akkor a Fradinak is nyernie kell az Espanyol ellen, majd Razgradban is. Csak ebben az esetben juthat tovább. Ha a Fradi egy pontot szerez, miközben a Ludogorec hármat, akkor a hazai 3-0-s vereségnél nagyobb különbséggel kéne nyerni Bulgáriában, amire kicsi az esély, vereség esetén pedig a lényegi kérdések eldőlnek.

Matías Varga Sigér Dávid és Botka Endre szorításában Forrás: AFP/Josep Lago

Tudja ezt Szergej Rebrov is, aki szerdán azt ígérte, győzelemre tör majd a csapata, de azt senki ne felejtse el, hogy az ellenfél egy topligás csapat lesz, akármilyen összeállításban is lép pályára.

"A helyzeteink minden eddigi Európa-liga meccsen megvoltak, igaz nem lőttünk sok gólt, de a helyzetekig mindig eljutottunk. A játékosok értik, mennyire fontos a csütörtöki meccs. Az Espanyol továbbjutóként és új edzővel érkezik.

– mondta Rebrov a szerdai sajtótájékoztatón.

„Szeretném, ha a játékosok élveznék a helyzetet. Tele lesz a stadion, jó csapatot fogadhatunk. Ez egy fontos meccs nekünk és a szurkolóknak is, ráadásul esélyünk is van arra, hogy még továbbjussunk, mindenki száz százalékot fog nyújtani. A tervünk az, hogy támadólag lépünk fel, természetesen próbálunk gólokat szerezni, de

ne felejtsük el, egy topligás csapatot fogadunk, úgy, hogy mi még a csoportkörben sem jártunk az elmúlt 15 évben.

Az egy pont lehet, hogy nem elég nekünk, a győzelemért fogunk küzdeni, két meccsel a vége előtt még van esélyünk továbbjutni, ami nem rossz" – tette hozzá az ukrán tréner.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Espanyol elleni első meccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar bajnok egyébként remek formában van, ugyanis október 3. óta nem kapott ki, azóta kilenc tétmérkőzésen hat győzelem és három döntetlen a mérlege, ráadásul a bajnokságban rangadók sorozata is - Honvéd, Újpest, Fehérvár és Mezőkövesd - benne volt a nagy menetelésben, ahogy a CSZKA Moszkva elleni két meccs is. A remek védekezés mellett az utóbbi meccseken a gólszerzéssel is kevesebb gondja van a csapatnak, Debrecenben 6-1-re, hazai pályán a Zalaegerszeg ellen pedig 3-2-re nyert a Fradi, aminek köszönhetően az NB I-ben is átvette a vezetést.

Ami tény, a Ferencváros több mint méltón képviseli a magyar focit a nemzetközi porondon: négy kétmeccses párharc és négy Európa-liga csoportmeccs után is versenyben van a tavaszi folytatásért, és könnyen lehet, hogy ezt két hét múlva is le tudjuk írni, akkor pedig már a tavaszi folytatás lenne a tét, amire 16 éve nem volt példa magyar klubcsapat esetében.

A Ferencváros-Espanyol találkozó 18.55-kor kezdődik a Groupama Arénában, ahol a magyar bajnoknak legalább döntetlent kell elérnie ahhoz, hogy biztosan versenyben maradjon a továbbjutásért. Ugyanakkor győzelemmel meg is előzheti a jelenleg előtte második helyen álló bolgár Ludogorecet, azaz akár továbbjutást érő pozícióból is várhatja a két hét múlva esedékes zárókört.

Európa-liga, csoportkör, H csoport, 5. forduló:
Ferencváros-Espanyol (spanyol) 18.55
CSZKA Moszkva (orosz)-Ludogorec (bolgár) 18.55

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V