Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Preisinger Sándor, valamint a Puskás Akadémia védője, Posztobányi Patrik volt a főszereplője a FIFA által szervezett nemzetközi sajtótájékoztatónak egy nappal a brazíliai korosztályos világbajnokság rajtja előtt. A magyar csapat mindhárom ellenfelét (Nigéria, Ausztrália, Ecuador) tiszteli, de le akarja győzni őket. Elsőként az életkorral csaló Nigéria lesz az ellenfél szombaton.

Kiküldött munkatársunk jelenti Goianiából, Brazíliából.

A korosztályos világbajnokságokon fellépő afrikai csapatoknál mindig az a legnagyobb kérdés, hogy valójában hány éves játékosokkal érkeznek ezek az együttesek a világversenyekre. A FIFA igyekszik résen lenni, erre az egyik bizonyság, hogy

bár Guinea kijutott a vb-re, a nemzetközi szövetség kizárta a csapatot, mert több játékosának dupla útlevele volt.

A nigériai együttes benevezett keretében 13 olyan játékos van, aki 2003-ban született, miközben ez a vb a 2002-es korosztály világbajnoksága. A korábbi nigériai keretből tíz játékos "véletlenül" kimaradt, illetve hazautazott.

Tudnillik az afrikai csapat már hetekkel korábban megérkezett Dél-Amerikába.

Ők a felkészülés utolsó részét itt töltötték. A japánokkal, Dél-Koreával és Sao Paulo U17-es válogatottjával játszottak meccseket. Dél-Koreát 4-2-re verték, a másik két találkozón egy góllal kikaptak. De ami a lényeg, hogy az ide hetekkel korábban megérkező nigériai csapat már nem az, mint amit a végleges nevezési listán olvashatunk.

Mindez nem jelenti azt, hogy könnyebb dolga lesz a magyar csapatnak, mert az afrikai utánpótlás-futball rendkívül erős és mert senki sem tudja, hogy ezek a nigériaiak tényleg 2003-ban születtek-e.

Mindenesetre most az az érdekes helyzet állt elő, hogy Nigéria csapata az egész világbajnokság legfiatalabb válogatottja lett.

A világbajnokság labdája Forrás: Origo

Ámbátor a FIFA most szintet lépett ebben a kérdésben. A vb-re érkező összes csapat keretéből négy-négy játékost sorsoltak ki, akiket megvizsgáltak.

A csuklónál nézik meg a csontok összenövését és a porcok lágyságát -

18 éves kor alatt ez másképpen fest, mint azoknál, akik betöltötték a tizennyolcat. Ezzel az intézkedéssel próbálja a nemzetközi szövetség elejét venni a csalásoknak.

"Mondjuk néhány ecuadori játékos is úgy néz ki, mintha saját öregapja lenne" -

ez a malíciózus megjegyzés Preisinger Sándortól származik. Az ecuadori csapattal majd csak a harmadik csoportmeccsen játszunk, most inkább Nigériával kell foglalkozni. A hírek szerint az afrikai csapat elég nagyképűre veszi a figurát. Ők abszolút sztárként kezelik magukat, ha késnek valahonnan, az természetes, hiába vár rájuk másik három csapat és a FIFA delegátusa.

Preisinger Sándor szövetségi kapitány és Posztobányi Patrik, a Puskás Akadémia játékosa Forrás: Origo

Helyi idő szerint pénteken délután még sikerült bejutnom az Estadio de Olimpicóba Goianiában. Szombaton már aligha lesz erre lehetőség, de most még engedékenyebben voltak az ajtónállók. Meg is mutatom, hogy hol játszik majd szombaton este, magyar idő szerint 22 órakor a magyar csapat Nigéria ellen.

Ami a nemzetközi sajtótájékoztatót illeti, az annyiban volt nemzetközi, hogy rajtam kívül egy angol kolléga tette tiszteletét, ő majd a FIFA TV-ben kommentálja a meccseket. Az idős úr teljesen képben volt a magyar csapatot illetően. Bár csak ő, illetve az Origo munkatársa kérdezett, mindent 3 nyelvre fordítottak a tolmácsok.

Angolra, spanyolra és portugálra. Megadták a módját.

Az Origo két kérdést tett fel a sajtótájékoztatón. Az első arról szólt, hogyan tudja a magyar csapat kezelni a lelátón ülő játékos-megfigyelőket, menedzsereket. Preisinger Sándor szövetségi kapitány azt mondta, hogy a magyar válogatottnál nagyon szigorú házirend szerint működnek a dolgok.

mondta a kapitány, aki annyit tett hozzá: nem véletlenül korlátozza a csapatvezetés a telefonok használatát.

mondta Preisinger.

Manu Garba, a nigériaiak szövetségi kapitánya (balra) Forrás: Origo

A másik kérdés arra vonatkozott, hogy hol van a határa a felnőtt és az utánpótlás futball között, azaz ez az esemény melyik táborba tartozik? "Már a májusi írországi Európa-bajnokság is a felnőtt futball egyik tornája volt" - mondta Posztobányi Patrik. Preisinger azt mondta, hogy a magyar csapatban nem véletlen vannak olyan játékosok, akik a klubjaikban szerepeltek már felnőtt meccseken,

ez a világbajnokság már a felnőtt labdarúgás első, de nagyon jelentős eseménye lesz.

Az angol kolléga arról érdeklődött, minek köszönhető, hogy 1985 után 34 évvel ismét eljutott Magyarország az U17-es vb-re. A szövetségi kapitány szerint a csillagok jó együttállása mellett egy nagyszerű közösség vívta ki ezt a lehetőséget magának, ezzel pedig élni szeretnének.

mondta a szövetségi kapitány.

Az U17-es világbajnokságon tehát szombaton este magyar idő szerint 22.00-kor kezdődik a Magyarország-Nigéria összecsapás.