Vágólapra másolva!
Nehéz körülmények között készül a magyar labdarúgó-válogatott a szombati, Nigéria elleni első mérkőzésre Gojas állam fővárosában, Goianiában. Pénteken helyi idő szerint 10 órakor kezdődött el az edzés, amely előtt többen magas faktorszámú naptejjel kenték be magukat. Preisinger Sándor csapata bizakodva várja a vb-nyitányt Nigéria ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

A pénteki nap első nagy sikere az volt, hogy minden bolt kinyitott és

élet költözött Goianiába.

Október 24-én, a város alapításának napján sem pénzhez, sem máshoz nem lehetett jutni a másfél milliós városban. Most azonban már megjelentek a taxisok is, egyszóval nem volt akadálya annak, hogy a külvárosi edzőpálya felé vegyem az irányt, ahová helyi idő szerint délelőtt 10 órakor érkezett meg a magyar csapat.

"Nehéz levegőt venni, ezzel küzdünk talán a leginkább" - mondta az Origo kérdésére Ominger Gergő, a magyar csapat egyik játékosa. A Puskás Akadémia játékosa a pénteki edzés előtt adott rövid interjút.

Mennyire van önökben drukk egy nappal a nyitómeccs előtt?

A csapat nagyon együtt van. Hat napja indultunk el otthonról, nagyon várjuk az első meccset. Meleg van, de erre felkészültünk, szóval ez nem lehet kifogás.

Sikerült megnézni videón Nigériát?
Igen, csütörtökön este két meccsüket is megmutatták a szakvezetők nekünk.

Hogyan?
A széleken lehet megbontani őket, úgy mögéjük kerülni. Felkészülünk belőlük, remélem, hogy sikeresek leszünk.

Goianiában edz az U17-es magyar labdarúgó-válogatott Forrás: Origo

Ha összehasonlítja a csapat mostani állapotát azzal, amikor májusban, Írországban az első Eb-meccsre készültek a portugálok ellen, van bármiféle hasonlóság?
Az akkori csapatból nagyon sokan itt vannak a világbajnokságon, az összeszokottsággal nem lehet probléma. Nagyon oda kell figyelnünk az első perctől kezdve, csak így lehetünk sikeresek.

Az edzés előtt Preisinger Sándor szövetségi kapitány magas faktorszámú naptejjel kente be magát. Csak így lehetett elviselni a tűző napot, amely a kora délelőtti órákban is megviselte az embert. Róth Antal, az 1986-os mexikói világbajnokságon járt futballista most edzőként van jelen. "Ez nem annyira nekem való ez a klíma" - mondta a Pécs és a Feyenoord egykori játékosa.

A naptej is előkerült az U17-es válogatott edzésén Forrás: Origo

Preisinger Sándor szövetségi kapitány három mondatban foglalta össze a tapasztalatait az Origónak.

A szálloda rendben van, a srácok is egyre inkább várják az első meccset. Nagyon kíváncsi leszek arra, mit hozunk ki a szombati meccsből."

A brazil szervezőlk halálosan komolyan veszik a FIFA intelmeit. Bár ez egy U17-es világbajnokság, de a szigor pontosan olyan, mint egy felnőtt vb-n. Az egyik helyi szervező a külvárosi edzőpálya három pálmafája alól is ki akart tessékelni - ott vártam a csapatot, hogy megérkezzen. Igaz, ez valóban nem volt a média részére fenntartott hely, de csak itt lehetett árnyékot találni az egész létesítményben. Különös, de a magyar csapat továbbra sem edzhetett ott, ahol a szombati meccset játssza majd. Ez is FIFA szabály.

Angolul továbbra is csak egy ember beszél egy helyen, ha őt sikerül felkutatni, nyert ügye van a tudósítónak.

Az edzőpályára kirendelt jóember azonban naprakész volt a magyar labdarúgás jelenkorából is. Dzsudzsák Balázs, Gulácsi Péter - csak úgy vágta a neveket. Kiderült, hogy lelkes FIFA-játékos, legalábbis a számítógép előtt. De Puskás Ferenc nevét is tudta, persze.

Magyar idő szerint pénteken este 20.40-kor tartja meg az első hivatalos sajtótájékoztatóját a magyar válogatott. Ezt már a szombati meccs színhelyén rendezik, tolmáccsal, miegymással. Preisinger Sándor tehát ekkor léphet be először az Estadio de Olimpicóba. A FIFA tehát komolyan veszi a vb-t, más kérdés, hogy a helyiek szerint a Magyarország-Nigéria meccsen nem fognak tolongani a nézők. Goianiában most máshol nagy a tülekedés, mert

október 31-én Gojas-Flamengo meccset rendeznek a brazil bajnokságban, 45 ezer néző előtt.

Jegy állítólag már nincs, de még pénteken is egymás sarkát taposták azok, akik be szeretnének jutni erre a mérkőzésre.

A magyar idő szerint péntek esti hivatalos sajtótájékoztatóról is beszámolunk majd Goianiából.