Vágólapra másolva!
Óriási lehetőséget szalasztott el a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, amely 2-0-ra vezetett Ausztrália ellen a Goianiában zajló U17-es labdarúgó-világbajnokságon. A második félidőben azonban az ellenfél nagyobb sebességre kapcsolt, és kiegyenlített. A döntetlennel távolabb kerültünk attól, hogy a csoportból továbbjussunk, bár még nem veszett el minden remény. A magyar csapat utolsó csoportmeccsét pénteken játssza Ecuador ellen, ha ott győz, egészen biztosan továbbjut a legjobb tizenhat közé.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

A versenyben maradás volt a tétje Goianiában, az U17-es labdarúgó-világbajnokságon a Magyarország-Ausztrália összecsapásnak. A két együttes az első fordulóban egyaránt vereséget szenvedett. A magyarok 4-2-re kaptak ki Nigériától, az ausztrálok 2-1-re Ecuadortól.

A magyar öltöző a mérkőzés előtt Forrás: FIFA

A két pont nélküli csapat csatája előtt rendezték meg a Nigéria-Ecuador összecsapást, amelyet az afrikai csapat 3-2-re nyert meg. Ezzel Nigéria két győztes meccsel már bejutott a legjobb 16 közé. Ecuador pedig pontosan úgy járt, mint a magyar csapat. A dél-amerikai együttes a 85. percig vezetett 2-1-re, de akkor Nigéria megint más sebességi fokozatba kapcsolt. Said mesterhármasával és az utolsó öt percben lőtt két góljával 3-2-re nyertek, ezzel Ecuador 1 győzelemmel és 1 vereséggel 3 pontos maradt a csoportban.

Ami a magyar csapatot illeti, Preisinger Sándor szövetségi kapitány öt helyen változtatott a Nigéria elleni kezdőhöz képest.

A magyar csapat az elmúlt két napban igyekezett minél gyorsabban feldolgozni a Nigéria elleni 4-2-es vereséget. A keddi edzésen már nyoma nem volt a letörtségnek, nem is lehetett, mert egy világbajnokságon ilyenre nincs lehetőség. Az ausztrálok öt védővel, három középpályással és két csatárral készültek a magyarok ellen.

Nem egészen úgy indult a mérkőzés, ahogyan vártuk. A lelkes ausztrál csapat az első percekben beszorította a magyar válogatottat a saját kapuja elé. A 10. percben egy ide-oda pattogó labdából Peupion majdnem gólt lőtt, de a védelem - ha nehezen is - felszabadított.

Igazából kontrára játszott a csapat, de aztán a 14. percben áttörtük a gátat. Szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Zuigéber ívelt be balról, a beadásra a jól mozduló Baráth érkezett, aki a labdát a földre fejelte, ebből született meg a magyar csapat vezetése. 1-0.

Hegyi Krisztián örül a magyar csapat vezető góljának Forrás: FIFA

Nem kellett sokat várni az újabb magyar gólra, de ennek már videobírós előzménye volt. Egy magyar támadásnál a tizenhatoson belül Courtney-Perkins kezére pattant a labda. A játék megállt, az egyiptomi bíró mozizni kezdett, és milyen jól tette ezt. Addig nézte a videobírós felvételt, amíg megadta az amúgy jogos tizenegyest a magyaroknak. A büntetőt Zuigéber értékesítette. 2-0-ra vezetett a magyar válogatott, a béklyók lekerültek rólunk.

A 24. és 25. percben két nagy ausztrál lehetőség maradt ki. Előbb Botic fejese a lécre esett, majd Teague újabb fejese után az ausztrálok már gólnak örültek. Korán. A labdát a gólvonal előtt fogta meg Hegyi Krisztián, és a gömb nem csúszott át a gólvonalon. A 27. percben Zuigéber megsérült, le kellett cserélni, Major állt be a helyére. Az egyik legjobb játékosát vesztette el a magyar csapat, hiszen ezen a meccsen Zuigéber gólt szerzett, és gólpasszt is adott.

Magyar gólöröm Goianiában Forrás: FIFA

2-0-s vezetése birtokában a magyar csapat megnyugodott, de az ausztrálok játéka magában hordozta a veszélyt, szóval, oda kellett figyelni a meccsre rendesen. A szakadó esőben élénk volt az iram, sokat futottak a játékosok. A 45. percben úgy tűnt, hogy meglesz a sárga mezesek szépítő gólja, de hosszas videobírózás után, les miatt nem adták meg Botic gólját. Pedig az ausztrál szép mozdulattal pörgette el a magyar kapus mellett a labdát. A hosszas videózás miatt félő volt, hogy másképp döntenek, de szerencsére nekünk kedvező ítélet született.

A félidőben tehát 2-0 volt az állás Magyarország javára.

A les miatt visszavont ausztrál gól előtti pillanat Forrás: Origo

A második félidő elején az ausztrál csapat lemásolta saját, első félidei kezdését. A 2-0-s hátrányban lévő együttes nagyon aktívan indította a meccset, megint voltak olyan percek, amikor a mi tizenhatosunk környékén ment a játék.

A 61. percben megint izgalmas videózás következett, most viszont azt nézték meg, hogy a magyar csapat ellen kell-e büntetőt ítélni. Watts ugyan elesett a tizenhatoson belül, de teljesen komolytalan volt a történet, a bíró tehát továbbot intett. Sok minden nem történt ebben a szakaszban, a sárga mezesek folyamatosan próbáltak támadni, mi pedig arra vigyáztunk, hogy semmiképpen se kapjunk gólt. Mégsem tudtuk ezt elkerülni, de ahhoz, hogy az ausztrálok tizenegyesből szépítsenek, megint igénybe kellett venni a videobírót.

A 69. percben egy ausztrál szöglet után Buna kezén pattant meg a labda, bár a dolog nem volt annyira látványos, mint az első félidőben. A VAR ezt is megadta.

A tizenegyest Botic végezte el, és nem is hibázott. 2-1, izgalmas utolsó 20 perc várt tehát a magyar csapatra.

A két csapat nagy küzdelmet vívott egymással a második félidőben Forrás: FIFA

A kapott góltól teljesen megzavarodott a magyar válogatott, és a 71. percben Ausztrália kiegyenlített. Watts lépett ki egy kontratámadással, mögötte ott volt Buna, de nem tudta megállítani. A lövésbe Hegyi ugyan még beleért, de a labda így is bejutott a magyar kapuba. 2-2, döbbenetes fordulat a meccsen. Játékosaink többsége teljesen elkészült az erejével.

Ellentétben az ausztrálokkal, aki sokkal aktívabbnak tűntek. A hajrában az ausztrálok beszorították a mieinket, Hegyi több nagy bravúrt is bemutatott, egyet például a 91. percben egy 22 méteres szabadrúgás után. A négyperces hosszabbítás alatt a mieink próbálkoztak, de a támadásainkban már nem volt elég átütőerő, így maradt a 2-2-es döntetlen.

A magyar U17-es válogatott két lejátszott meccs után egy ponttal a csoport negyedik helyén áll, de megvan az esélye a továbbjutásra, mert az utolsó fordulóban a második helyen álló, hárompontos Ecuadorral találkozik.

Ha Preisinger Sándor csapata az utolsó csoportmeccsén legyőzi Ecuadort, és az Ausztrálok nem nyernek a továbbjutást már kiharcoló Nigéria ellen, akkor a magyar csapat a csoport második helyén végez. A hat négyes csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, így még semmi sincs veszve, ami a továbbjutást illeti.

Eredmény, B csoport: Ausztrália-Magyarország 2-2 (0-2)
gólszerzők: Botic (69.-11-esből), Watts (74.), ill. Baráth (14.), Zuigéber (20.-11-esből)
A magyar csapat összeállítása: Hegyi K. - Buna G., Balogh B., Horváth M., László D. - Posztobányi P. (Kosznovszky M., 79.), Kata M., Baráth P. - Zuigéber Á. (Major S., 29.), Mester Cs. (Ominger G., 73.), Németh A.

A magyar válogatott legközelebb pénteken, magyar idő szerint este kilenckor lép pályára Ecuador ellen.