Vágólapra másolva!
Az első félidőben jól játszó magyar U17-es labdarúgó-válogatott nem bírta ki a második félidőben ránehezedő nyomást, és 4-2-es vereséget szenvedett a brazíliai U17-es világbajnokság nyitómeccsén Nigéria ellen Goianiában. Az egész vb első gólját Magyarország szerezte, ez azonban kevés volt a sikerhez.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

A Dél-Amerikában töltött hatnapos edzőtábor után végre mérkőzésen léphetett pályára a magyar U17-es labdarúgó-válogatott Gojas állam fővárosában, Goianiában, Brazíliában. Az ellenfél az ötszörös korosztályos világbajnok Nigéria volt, amelynek az elmúlt napokban kissé átalakult a kerete.

A nigériai szövetségi kapitány 10 játékost hazaküldött, helyette 10 olyan érkezett, aki 2003-ban született, miközben ez a vb a 2002-es születésűek tornája volt.

Természetesen azt mindenki tudta, hogy az afrikai csapatok szeretnek játszani az útlevelekkel és a születési dátumokkal, azt azonban senki sem gondolta volna, hogy Nigériáé lesz a torna legfiatalabb átlagéletkorú csapata.

Kezdés előtt Goianiában Forrás: FIFA

Preisinger Sándor szövetségi kapitány egy órával a kezdés előtt tette közzé a magyar kezdő tizenegyet.

A FIFA perui bírót küldött az összecsapásra, amely nagy melegben, helyi idő szerint szombaton délután 17 órakor kezdődött. A kezdésre nem gyűltek össze sokan a stadionban, 200 néző tekintette meg a mérkőzést.

A kezdés előtt a magyar csapat Goianiában Forrás: FIFA

Kevesen gondolták volna, de ezen a világbajnokságon a magyar csapat szerezte a torna első gólját. Három perc telt el a találkozóból, amikor a tetszetősen támadó és a mérkőzést nagy lendülettel kezdő magyar válogatott 1-0-ra vezetett. László Dávid lépett ki a bal oldalon, beadását pedig Komáromi György közelről Jindau kapujába helyezte.

1-0 Magyarország javára. Ha az volt a taktika, hogy az elején rohanjuk le őket, akkor ezt tökéletesen végrehajtotta a magyar válogatott.

A kapott gól felrázta az afrikai csapatot, amely a 7. percben szabadrúgáshoz jutott. Ubani állt a labda mögé, élesen a kapura lőtt, érkezett is Said, de a labda már elhagyta a játékteret. Veszélyes megoldás volt ez.

Orosz Donát és Kosznovszky György összjátéka Forrás: FIFA

Az első negyedóra elteltével valamelyest csökkent az iram. Hangulatról nem lehetett nagyon beszélni, de legalább Preisinger kapitány taktikai utasításait mindenki hallhatta. A középpályán olykor eladta a labdát a magyar csapat, ezek veszélyes megoldások voltak. A nigériai csapat szervezettebbé vált, nehéz volt ellenük támadást építeni,

a 20. percben pedig csak szabálytalanul tudtuk őket megállítani, s mivel az eset a büntetőterületen belül történt, a perui bíró tizenegyest adott.

Ubanit lökte el Orosz, nem volt vita, a tizenegyest a nigériai csapatkapitány, Tijani magabiztosan lőtte a hálóba. 1-1.

Nem rogyott össze a magyar csapat, és a 28. percben Major Sámuel 15 méterről lövés engedett el, amelyből hatalmas gól született.

Gólöröm magyar módra a brazíliai világbajnokságon Forrás: FIFA

A jobbról érkező labdát a Salzburg játékosa nagy erővel küldte a tehetetlen nigériai kapus mellett a hálóba.

Szép támadás és még szebb támadás-befejezés volt ez,

újra vezetett a magyar csapat.

Az első félidő utolsó negyedórájában nem alakult ki nagy helyzet, a magyar csapat őrizte előnyét. Az afrikai csapat többet birtokolta a labdát (58-42), de a lényeg, hogy Németh Andrásék vezettek.

A szünetben cserélt a magyar csapat, Ominger helyett Posztobányi lépett a pályára.

Az afrikai csapat óriási lendülettel kezdett, veszélyes pillanatokat éltünk át a magyar kapu előtt, de a védelem jól dolgozott.

Olykor könnyen jött át a nigériai csapat a középpályán, de ha kellett, hét magyar játékos is a védekezéssel volt elfoglalva. Az 53. percben az egyik szórványos magyar ellentámadás majdnem gólt hozott, de Komáromi lövésébe az utolsó pillanatban beleértek, így nem lőtt újabb gólt a magyar csapat.

Az 59. percben villámgyors nigériai támadást követően Balogh az utolsó pillanatban mentett szögletre. Ólomlábakon az idő járt, nem a nigériai válogatott, amely teljesen átette magát a magyar tizenhatos környékére.

Alig jöttünk át a felezővonalon, szinte csak védekeztünk, de azt jól tettük.

Mindenki emlékezhetett a magyar szövetségi kapitány meccs előtti szavaira. Akkor Preisinger Sándor szinte megjósolta, hogy lesznek a mérkőzésnek olyan szakaszai, amikor nem mi fogunk dominálni. Aamo cselsorozatánál sem, de legalább belehaltak a szépségbe.

Preisinger Sándor szövetségi kapitány a Nigéria elleni meccsen Forrás: FIFA

Ezzel együtt hatalmas nyomás nehezedett a magyar védelemre. Ekkor már tíz emberrel is csak védekeztünk, amikor pedig kontrára nyílt lehetőség, kevesen voltunk elöl a támadás-befejezéshez. Nagy izgalmak közepette zajlott a játék, az igazi kérdés az volt, hogy kibírja-e csapatunk a hatalmas nyomást.

A West Ham kapusa, Hegyi Krisztián a 77. percben óriásit védett. De ezt a nyomást már nem lehetett kibírni.

Arra viszont senki sem számított, hogy két perc alatt két gólt lőnek a nigériaiak.

A 79. percben szögletet végzett el az afrikai csapat, Said beadása után Ibrahim úgy fejelt a hálóba, hogy a magyar kapus melléütött.

Az egyenlítés után nem álltak le az afrikaiak, a 81. percben Adeniyi fejesével már 3-2 volt Nigéria javára.

A meccs az 1996-os atlantai olimpiát idézte, ott a japánok elleni utolsó csoporttalálkozón 2-1-es vezetésnél kapott a magyar csapat két perc alatt két gólt.

A 84. percben pedig egy megpattanó nigériai szabadrúgás után már 4-2 volt oda.

Tijani szerezte a gólt, aki az egész mezőny legjobbja volt a mérkőzésen.

A tökéletes fizikai állapotban lévő afrikaiak a meccs utolsó szakaszában is könnyedén futottak át bennünket. A négyperces hosszabbításban már nem történt említésre méltó esemény, így

a magyar U17-es válogatott 4-2-es vereséggel rajtolt a brazíliai világbajnokságon.

Eredmény, B csoport: Nigéria-Magyarország 4-2 (1-2)
gólszerzők: Tijani (20., 85., az elsőt 11-esből), Ibrahim (79.), Adeniyi (81.), illetve Komáromi (3.), Major (28.)
A magyar csapat összeállítása: Hegyi - Orosz, Balogh, Horváth, László - Kata - Komáromi, Ominger (Posztobányi, a szünetben), Kosznovszky (Zuigéber, 84.), Major (Baráth, 77.) - Németh

A magyar válogatott legközelebb kedden, helyi idő szerint 20.00-kor, magyar idő szerint szerda éjfélkor lép pályára Ausztrália ellen.