Vágólapra másolva!
A Nigériától elszenvedett 4-2-es vereség után lehajtott fejű, szomorú játékosok hagyták el Goianiában a stadiont, Preisinger Sándor szövetségi kapitány pedig iszonyatosan dühös volt. Nem csoda, hiszen a magyar csapat a 79. percig vezetett, majd két borzalmas hiba után összeomlott. A csoport másik találkozóján Ecuador 2-1-re nyert Ausztrália ellen. Kedden a két győztes és a két vesztes csapat egymás elleni meccsével folytatódik az U17-es világbajnokság a B-csoportban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

Nem véletlenül jutott már a meccs alatt eszembe az 1996-os atlantai olimpia Magyarország-Japán csoportmérkőzése. A magyar csapat Orlandóban 2-1-re vezetett, egy perc volt hátra, de ebben az egy percben és a hosszabbításban 2 gólt kapva 3-2-re elvesztette a meccset. Akkor mentális összeomlásról értekeztek, az a találkozó a továbbjutás szempontjából nem osztott, nem szorzott.

Goianiában nem volt mentális összeomlás, csak két olyan hiba (meg egy megpattanó szabadrúgás), amelyre épeszű ember nem számított.

Hamzat Ojediran és Major Sámuel harca a labdáért Forrás: FIFA

És valljuk meg, az sem volt benne az előzetes tervezésben, hogy a nigériai játékosok a 80. percben is úgy futnak, mintha most cseréltek volna a hátukon lévő akkumulátorban elemet. Tudtuk, ezt a magyar szövetségi kapitány is elmondta, hogy dinamikusak, de elfáradni nem akartak.

Minket teljesen szétszedett a második félidő szüntelen hátrajátéka és a folyamatos védekezés.

A meccsben benne volt az, hogy 2-1 után Nigéria egyenlít, de az nem volt benne, hogy 2 perc alatt két gólt kap a magyar csapat.

Mivel Ecuador 2-1-re legyőzte Ausztráliát, a következő fordulóban a magyar és az ausztrál csapat (a két pont nélküli együttes) egymás elleni meccse után

a vesztes minden bizonnyal lemondhat a továbbjutásról.

Tehát, Magyarországnak létkérdés, hogy nyerje meg a második csoportmeccsét. Mivel minden csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik is továbbjut, további elemzésekbe felesleges lenne belemenni. Az biztos, hogy ezzel a vereséggel semmi jóvátehetetlen nem történt még a magyar csapattal.

Peter Agba és Orosz Donát harcol Forrás: FIFA

A világbajnokság előtt több szó esett arról, hogy Nigéria (és másik pár afrikai ország) előszeretettel próbál meg a megengedettnél idősebb játékosokkal megjelenni egy-egy korosztályos világversenyen. A vegyes zónában előttem halad el a teljes nigériai csapat. Bár nem állítom, hogy szakértője lennék a tippeld meg, hány éves a kapitány játékban, de

ezek a srácok tényleg gyerekeknek néztek ki.

Nigéria jelenleg az egész világbajnokság legfiatalabb átlagéletkorú csapatával áll ki. Nigéria az U17-es világbajnokságon történetében 5 aranyérmet nyert már. Ez az ő területük. Ezek a gyerekek atlétikusak, gyorsak, az ember simán el tudná képzelni őket egy atlétikai versenyen, ahol gond nélkül futnák le a 10 ezer métert. Ezen a mérkőzésen sem a futballtudás, hanem a fizikum és a dinamizmus kerekedett felül a magyar válogatotton.

Ugyanakkor azt se feledjük el, hogy a pályán a magyar válogatottban sem feltétlenül kiforrott, kész játékosok szerepelnek.

Hegyi Krisztián, a West Ham United együttesében edz.

Profi körülmények között, egy Premier League-ben szereplő együttes utánpótláscsapatában. Ettől még ő is melléüthet egy szögletnek.

Hányan emlékeznek még az NSZK szuperkapusának, Toni Schumachernek a borzalmas kijövetelére az 1986-os Argentína-NSZK vb-döntőben, Mexikóvárosban?

Argentína szögletet rúgott, Schumacher kiment a rokonok elé, majd Brown gólt fejelt.

Majdnem úgy történt minden Goianiában, mint az Azték Stadionban. Ezzel nem felmenteni szeretném a magyar kapust, csak leszögezni: egy 17 éves gyerek is hibázhat. Akkor is, ha ez nem volt benne a teljesítményében.

Nigériai gólöröm Forrás: FIFA

A vasárnapi napon a magyar játékosok a szállodai regenerációra fektették a hangsúlyt, majd magyar idő szerint 20 órakor tart edzést Preisinger Sándor azoknak a játékosoknak, akik nem, vagy keveset játszottak. Hétfőn újabb szünnap lesz, kedden helyi idő szerint 20.00-kor, otthon szerda éjfélkor kezdődik majd az ausztrálok elleni meccs.