Itt az UEFA legújabb torzszülöttje, az Európa-konferencialiga

A 2021-22-es szezontól jön az Európai konferencialiga
Vágólapra másolva!
2021-ben indul útjára az UEFA harmadik számú kupasorozata, az Európai konferencialiga (European Conference League). Az európai szövetség csütörtökön közzétette a sorozat lebonyolítási rendjét.

Az Európa-konferencialiga a 2021–2022-es idényben veszi kezdetét, és a Bajnokok Ligájával, valamint az Európa-ligával ellentétben egyetlen csapat sem lesz automatikusan főtáblás. A főtáblán nyolc négyes csoportba osztják a 32 csapatot, közülük öt a selejtező bajnoki ágáról, 17 a selejtező nem bajnoki ágáról, tíz pedig az Európa-liga selejtezőjének playoff-köréből érkezik.

A 2021-22-es szezontól jön az Európai konferencialiga Forrás:

A nyolc csoport győztesei egyaránt bejutnak a nyolcaddöntőbe, míg a csoportmásodikok az Európa-ligából érkező csoportharmadikokkal vívnak rájátszást a legjobb 16 közé kerülésért. Hasonlóan alakul át a 32 csapatosra csökkenő Európa-liga játékrendje is. Ott a csoportmásodikok a BL-ből érkező csoportharmadikokkal küzdenek meg a nyolcaddöntőbe jutásért.

Az Európa-konferencialigában 15 hét alatt 141 mérkőzést bonyolítanak le, pontosan úgy, ahogy az Európa-ligában. A meccsek kezdési időpontja – a másik két sorozathoz hasonlóan itt is 18.45 és 21.00 lesznek. Az Európa-konferencialiga győztese a következő szezonban főtáblás lesz az EL-ben, amelynek nyertese a - hagyománynak megfelelően - a BL-ben lesz csoportkörös.

A teljes versenykiírást, és azt, hogy melyik ország hány csapatot indíthat a selejtezőkben, egyelőre nem közölte az UEFA.