A két korábbi meccs most a Ludogorecet segítette

Budapest, 2019. október 3. Ferencvárosi játékosok a labdarúgó Európa-liga csoportkörében a bolgár Ludogorec ellen játszott mérkőzés végén a fővárosi Groupama Arénában 2019. október 3-án. Ferencváros - Ludogorec 0-3. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Ferencváros három hónapon belül harmadszor csaphatott össze a Ludogorec csapatával. A két júliusi - győztes - Bajnokok Ligája selejtezőt követően ezúttal az Európa-liga csoportkörében találkozott a két régi ismerős, és a bolgárok 3-0-ra nyertek. Így élték meg a hazai vereséget az este főszereplői.

A Ferencváros 15 év elteltével játszahtott újra hazai pályán nemzetközi kupás csoportmeccset, így érthetően nagy várakozások előzték meg a találkozót, pláne annak tükrében, hogy a Fradi pár hónapja kétszer is megverte ezt a csapatot, másrészt pedig bíztatóan kezdte a csoportkört, az Espanyol elleni idegenbeli 1-1-es döntetlennel.

A józanító pofon sajnos hamar érkezett, már a 40. másodpercben gólt kapott a Fradi, majd még az első félidőben rátett egyet a vendégcsapat, egy fantasztikus szabadrúgással. A Ludogorecet az sem zavarta különösebben, hogy a második félidőt emberhátrányban játszotta, még egyet rúgott tíz emberrel is, pontosabban Forster fejelte egy szögletet követően.

A második félidő elején ment a Fradi becsülettel, de a vége 0-3 lett, ezzel pedig lecsúszott a harmadik helyre a Ferencváros a csoportjában, miután az Espanyol 2-0-ra nyerni tudott Moszkvában.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V

„Azt mondtam a játékosoknak, hogy ez egy másik szint, minden egyes hibánkat megbosszulja az ellenfél. Gyors gólt kaptunk, amely teljesen megváltoztatta a meccset. Utána ugyan kialakítottunk helyzeteket, de ezeket nem tudtuk kihasználni. Hiába győztük le kétszer ezt a csapatot, ettől még egy rendkívül erős együttes. Van még négy meccsünk, azokon majd javítunk. Felesleges az Espanyol elleni meccsről beszélni, annak a meccsnek már vége. Annak kell örülni, hogy most ilyen csapatok ellen játszhatunk. Most a bajnokságra kell koncentrálnunk, hiszen fontos mérkőzés vár ránk a Honvéd ellen" – mondta a lefújás után Szergej Rebrov.

Szergej Rebrov, a Ferencváros ukrán vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga csoportkörében a bolgár Ludogorec ellen játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nagyon jól játszottunk, minden játékosunknak gratulálok. Jó dolog rögtön az első támadásból gólt szerezni, ez mindig pluszt ad a csapatnak, de sokkal rutinosabbak vagyunk, így azt gondolom, akkor is nyertünk volna, ha nem szerzünk ilyen korán gólt. Amennyiben a következő mérkőzésünket megnyerjük, biztosan továbbjutunk" - mondta a találkozót követően Sztanyiszlav Gencsev, a Ludogorec vezetőedzője, aki a júliusi BL-párharcban még csak segítőként ült a kispadon.

Igor Haratin, a Ferencváros és Anicet Abel, a bolgár Ludogorec játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Természetesen mindenki nagyon zaklatott a meccset követően, de át kell gondolnunk a történteket, és megkeresni a hibáinkat és kijavítani azokat. Minden meccset szeretnénk megnyerni, de ez sajnos nem mindig sikerül. Az első percben kapott gól természetesen nem tett jót a játékunknak, de próbálkoztunk, sajnos most nem jött össze a gólszerzés. A második félidőben próbáltunk hinni a fordítás lehetőségében, voltak helyzeteink a fordulás után, de semmi nem ment be.

Ilyen a futball, az első két meccsünkön talán nekik volt több helyzetük, mégis mi nyertünk, most a második félidőben hiába támadtunk többet, ők szereztek újabb gólt, de ez van, ilyen a foci" – mondta a Fradi ukrán középpályása, Igor Haratin.

Cicinho, a bolgár Ludogorec és Nguen Tokmac, a Ferencváros játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Három gólt kaptunk, három szép gólt sajnos. akkor lőttek gólt, amikor nekünk kellett volna, amikor az a legjobban fáj az ellenfélnek. Gólt kaptunk az első percben, aztán tíz ember ellen mi támadtunk, mégis ők lőtték be a harmadikat egy szöglet után.

Azt kaptuk vissza, amit mi tettünk velük júliusban.

Át kell gondolnunk, hol hibáztunk. Az első támadásból betaláltak, de ilyen sajnos előfordul, de újabb gólt kaptunk, majd betaláltak hátrányból egy pontrúgás után, ami nagyon fájdalmas volt. Az edző elmondta félidőben, hogy van esélyünk visszajönni, de nem támadhatunk ész nélkül, mert a Ludogorec remek játékosokkal kontrázhat. Voltak lehetőségeink, de a kapusuk nagyon jól védett a helyzeteinknél, jól ért le a lapos lövésekre. Mentálisan lesz igazán nehéz felállni a meccs után, nem is fizikailag, de mostantól csak a Honvéd elleni bajnokira koncentrálunk" – mondta Tokmac Nguen.

Dibusz Dénesnek nem sok esélye volt a kapott góloknál Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Nagyon csalódottak vagyunk, kicsit hasonló az érzés, mint a Dinamo Zagreb elleni hazai Bajnokok Ligája-selejtező után, hiszen akkor is szerettünk volna jó eredményt elérni, örömöt okozni a szurkolóinknak és akkor is egy csúnya vereség lett a vége. Voltak lehetőségeink, de a végjátékba mindig valami hiba csúszott. Nem voltunk elég pontosak, voltak olyan szituációk, amikor centimétereken múlott egy-egy beadás vagy lövés, melyből gól születhetett volna, ami igazán beindíthatta volna a csapatot. A második félidőben, kétgólos hátrányban lett volna fontos, hogy be tudjunk találni, mert akkor a szurkolóink is fellelkesültek volna, a csapat pedig új erőre kapott volna. Sajnos nem sikerült, megkaptuk a harmadik gólt, ami lezárta a kérdéseket.

A gyorsan kapott góllal nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, meg kell nézni, ott mi csúszott el. A későbbiekben kiegyenlítettebb volt a játék, a kiállítás új esélyt adott, de sajnálom, hogy nem tudtunk gólt szerezni, már csak a szurkolók miatt is. Köszönjük, hogy újra velünk voltak, jó lenne ezt majd meghálálni a későbbiekben. Nagyon jó százalékban használták ki a lehetőségeiket, gratulálnunk kell, jobbak voltak, de megkönnyítettük a helyzetüket az elején. Ez nekünk még tanulóidőszak, most vagyunk itt először, de persze nem mondunk le a továbbjutás lehetőségéről. Tanulnunk kell a jobb csapatoktól, és

előrébb kell lépnünk csapatként és egyénileg is, hogy ne kelljen újra tizenöt évet várni a következő csoportkörig.

Tudjuk, hol helyezkedünk el a futballtérképen, itt nekünk minden lőtt gól, vagy pont ajándék, de bízom benne, hogy lesz még pontunk és győzelmünk is a csoportban" – mondta Dibusz Dénes.

A ferencvárosi Sigér Dávid a bolgár Ludogorec gólja után a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Szeretném azt hinni, hogy nincs ekkora különbség a két csapat között. kicsit az történt, mint az első két meccsen, csak akkor nekünk volt szerencsénk a helyzeteinkkel, most pedig az ellenfélnek. Azt nem mondhatjuk, hogy a szerencse ma velünk volt. Fontos tapasztalatot szerezhetünk ezeken a meccseken, és boldogok lehetünk, hogy ilyen ellenfelekkel szemben léphetünk pályára. A hármas terhelésről pedig csak annyit tudok mondani, hogy a focisták játszani szeretnek, és a legjobb edzés maga a meccs. Ezúttal védekezőbb felfogású szerepköröm volt, mint az első meccsen, össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Tudtuk, hogy sokkal jobb a Ludogorec, mint nyáron volt, nagy önbizalommal jöttek, miután ötöt rúgtak a CSZKA-nak, és nekünk is rúgtak hármat.

A két előző meccs talán minket altatott el legkevésbé. A közvélemény ezt nagyon túlértékelte, de mi tudtuk, hogy nagyon kemény lesz ez a meccs, és az is lett" – mondta Sigér Dávid.

„Sok dolog változott, új edzőnk van, jobb csapat vagyunk, de a Fradi is nagyon jó csapat. Ha valaki azt gondolja, könnyű meccs volt, nem volt az. Keményen meg kellett küzdenünk ezért a három pontért" - mondta a két gólt szerző Rafael Forster.

Rafael Forster ünnepli a fantasztikus szabadrúgásgólját Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Ferencváros a vereséget követően egy pontjával harmadik helyen áll a négyesben, az október 24-i harmadik fordulóban pedig a pont nélkül sereghajtó CSZKA Moszkva vendége lesz.

Európa-liga, H csoport, 2. forduló:
Ferencváros-Ludogorec (bolgár) 0-3 (0-2)
Groupama Aréna, 16 163 néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel)
gólszerzők: Lukoki (1.), Rafael Forster (40., 64.)
piros lap: Grigore (43.)
sárga lap: Heister (26.), illetve Grigore (28., 43.), Lukoki (43.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Frimpong, Heister - Sigér (Szihnyevics, 73.), Haratyin - Zubkov (Varga R., 79.), Nguen, Isael - Boli (Skvarka, 73.)

Ludogorec: Iliev - Cicinho (Ikoko, 69.), Grigore, Rafael Forster, Nedjalkov - Lukoki (Goralski, 57.), Anicet Abel, Badji, Wanderson - Keserü, Marcelinho (Moti, a szünetben)