Az olaszok kijutottak az Eb-re, a spanyoloknak egy percen múlt ugyanez

fbl Horizontal
Italy's midfielder Jorginho (L) celebrates with Italy's midfielder Marco Verratti after scoring his team's first goal during the UEFA Euro 2020 Group J qualifier football match between Italy and Greece at the Stadio Olimpico stadium in Rome, on October 12, 2019. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Belgium után másodikként Olaszország is kijutott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra, miután a selejtezők 7. fordulójában hazai pályán 2-0-ra legyőzte Görögországot. Ugyanígy tehetett volna Spanyolország is, ha Oslóban megverte volna Norvégiát.

Az olaszok egy győzelemmel bebiztosíthatták a helyüket a jövő évi tornán – melynek társrendezői –, míg a görögök már csak a becsületükért harcoltak. Hazai oldalon a hagyományos kék helyett felöltött sötétzöld mez okozott csak felfordulást: az olasz csapat eddig csupán egyszer, 1954 decemberében játszott zöldben, most, állítólag, a reneszánsz és az olasz futball ifjú tehetségei előtti tisztelgés hívta elő a színt. A mez egyébként szép lett...

Nyomasztó olasz mezőnyfölény ellenére a görögöké volt az első helyzet, amelyet nem is követett több egyik oldalon sem az első félidőben. Nem úgy a másodikban, amelyiknek a közepén Bukalakisz stoppolt le kézzel egy olasz lövést a saját 11-es pontján, az ezért megítélt büntetőt pedig Jorginho értékesítette a 63. percben.

A 78. percben az első félidő végén a megsérülő Federico Chiesa helyére beálló Filippo Bernardeschi zárta le a még nyitott kérdéseket – a sikerrel Olaszország kijutott a jövő nyári Eb-re, amelyen hazai közönség előtt játszhatják Rómában a torna nyitó mérkőzését.

A csoport másik mérkőzésén Örményország idegenben döntetlent játszott Liechtensteinnel.

A spanyol válogatott az egyik legfontosabb ünnepen, a nemzeti napon (Fiesta Nacional de Espana) lépett pályára Oslóban, és egy sikerrel gyakorlatilag ők is biztossá tehették az Eb-részvételt (Bilbao révén ugyancsak társrendezők). A spanyol kezdő így nézett ki:

De igazán érdekes attól volt, hogy 99 év és 699 mérkőzés után először állt úgy fel a csapat, hogy a kezdő mind a tizenegy játékosa más-más klubból érkezett.

Volt egy külön ünnepelt is: a 168. alkalommal pályára lépő Sergio Ramos megelőzte Iker Casillast, így már ő a válogatottsági rekorder.

Az első félidőben igazán nagy helyzet egyik csapat előtt sem adódott, bezzeg a második félidőben: alig egy perc elteltével Saúl Niguez lövésével megszerezték a vezetést a spanyolok.

A norvégok nem adták föl, többször is beszorították a spanyolokat, egy alkalommal éppen Saúl blokkolt egy gólba tartó hazai lövést. A ráadás percei meghozták a norvég erőfeszítések gyümölcsét, Joshua King berúgta a büntetőt, amit az Ellabdellaouit letaroló Kepa hozott össze.

A csoport másik mérkőzésén a svédek erőlködés nélkül győzték le Máltát, és vették vissza a második helyet a kora este Feröeren nyerő románoktól.

Eredmények:
J csoport:
Olaszország–Görögország 2-0 (0-0)
gól:
Jorgingho 63. (11-esből), Bernardeschi 78.
Liechtenstein–Örményország 1-1 (0-1)
gól: Y. Frick 72., ill. Barszegjan 19.
A csoport állása 7 forduló után: 1. (és már biztos Eb-résztvevő) Olaszország 21 pont, 2. Finnország 12 pont, 3. Bosznia-Hercegovina 10, 4. Örményország 10, 5. Görögország 5, 6. Liechtenstein 1.

F csoport:
Norvégia–Spanyolország 1-1 (0-0)
gól:
J. King 90+3. (11-esből), ill. Saúl 47.
Málta–Svédország 0-4 (0-1)
gól: Danielsson 11., S. Larsson 58., 71. (mindkettő 11-esből), Agius 68. (öngól)
A csoport állása 7 forduló után: 1. Spanyolország 19 pont, 2. Svédország 14, 3. Románia 13, 4. Norvégia 10, 5. Málta 3, 6. Feröer 0.