Hátrányból fordítva nyertek Gulácsiék a BL-ben

Horizontal
Leipzig's Austrian midfielder Marcel Sabitzer (C) celebrates after scoring the 2-1 during the UEFA Champions League Group G football match RB Leipzig vs Zenit St Petersburg in Leipzig, eastern Germany, on October 23, 2019. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőben felálló RB Leipzig hazai pályán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az orosz Zenitet a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. A H csoport rangadóján a Chelsea Michy Batshuayi hajrában rúgott góljával nyerte meg az Ajax elleni amszterdami rangadót.

Lipcsében Gulácsi Péter és Willi Orban is kezdőcsapatban kapott helyet a csoportot vezető az orosz ezüstérmes ellen. A hazaiak már az első percben helyzetig jutottak, de Kerzsakov kapus védte Laimer távoli bombáját. Az első tíz perc végén az oroszoknak is volt lehetőségük Driussi révén, illetve egy alkalommal Gulácsinak a kapujából messzire kifutva kellett tisztáznia.

A 25. percben aztán jött az első gól, egy kifejelt labdát az ukrán Jaroszlav Rakitszkij bombázott jó húsz méterről a bal alsó sarokba, Gulácsi hiába nyújtózkodott, nem érhette el a remekül helyezett lövést (0-1).

A németek próbáltak magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, és be is szorították a Zenitet a saját térfelére, de az oroszok majd' minden kontrájában benne volt az újabb gól lehetősége, és vendég vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

Visszatérve négy percet sem kellett várni az egyenlítésre: egy szép támadás végén Sabitzer adott remek passzt Laimernek, aki nyolc méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).

Tíz perccel később pedig már vezetett a Leipzig, lehet, hogy a forduló legnagyobb góljával: Marcel Sabitzer 15 méterről jobbról jobb külsővel iszonyúan nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba.

A németek vezető gólja után a Zenitnek is sürgősebb lett, a 68. percben a csereként beállt Osorio belsőzta 6 méterről Gulácsi kapuja föl Rakitszkij lapos beadását. A hajrá nyitányaként Cunha előbb Forsberg álompasszából gurított a bal kapufa mellé, majd egy még ennél is nagyobb helyzetben bombázta a labdát Lipcse belvárosáig.

A ráadás négy perce a Zenitről szólt, de kisebb helyzeteiket rendre hatástalanította a lipcsei védelem, azaz Gulácsi Péterék megnyerték a mérkőzést.

Amszterdamban az utóbbi öt-öt meccsét egyaránt megnyerő, azaz remek formában lévő Ajax és Chelsea feszült egymásnak. Az előző kiírásban elődöntőbe jutó hollandok a Lyont és a Valenciát is 3-0-ra verték, ugyanerre jóval kevesebb esély volt a Frank Lampard által alaposan gatyába rázott angolok ellen.

Volt iram, de ez nem járt gólhelyzetekkel, a Chelsea egy Mason Mount- és egy Hudson-Odoi-lövéssel veszélyeztettek. A 35. percben aztán Zijech beadását sodorta a Chelsea kapujába Quincy Promes, az asszisztens nem jelzett lest, de mire a hollandok kiünnepelték magukat, addigra a videobíró jelezte, hogy a holland támadó jó 3-4 centis lesen volt.

Az érvénytelenített találat után sem vettek vissza a csapatok, hazai oldalon Van de Beeknek, míg a vendégek részéről Mason Mountnak volt lehetősége, de egyikből sem született gól.

A második félidő hasonló forgatókönyv szerint kezdődött, csak Edson Álvarez 59. percben kapufára emelt labdája okozott némi izgalmat a lelátón. Inkább az Ajax irányította a játékot, a Chelsea-nek láthatón megfelelt, hogy döntetlenre állt a csoport favoritjának otthonában. Nagyon úgy tűnt, hogy itt egy gól is döntő lehet, és ezt a csereként beállt Michy Batshuayi első labda érintéséből megszerezhette volna, ha a kapuval szemben hat méterről nem lövi a lelátóra a labdát.

A Chelsea irányított és a 86. percben ennek meg is lett az eredménye, Batshuayi az öt és felesről már nem hibázta el az újabb helyzetet, és a léc alá bombázta Pulisic passzát.

A hajrában még Klas-Jan Huntelaar is beállt a hazaiaknál, de ő sem tudott segíteni, így a Chelsea - nem érdemtelenül - nyerni tudott Amszterdamban.

Eredmények, BL-csoportkör, 3. forduló:
G csoport:
RB Leipzig–Zenit 2-1 (0-1)
gól: Laimer 49., Sabitzer 59. ill. Rakitszkij 25.
H csoport:
Ajax–Chelsea 1-0 (0-0)
gól:
Batshuayi 86.