Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik csalódottan beszélt arról, hogy nem tudták legyőzni a címvédő Liverpoolt, Lionel Messi viszont csaknem kiugrott a bőréből, mert a Barcelona hátrányból felállva megverte az Intert. Szerdán este nyolc mérkőzést rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójában. A Salzburg felejthetetlen meccsen, 4-3-as vereséget szenvedett Liverpoolban. A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig hazai pályán szenvedett vereséget az Olympique Lyon csapatától. 

E- csoport

A Szoboszlai Dominikkal felálló Salzburg elképesztő meccset játszott a BL-címvédő Liverpool otthonában. Az osztrák csapat háromgólos hátrányból állt fel. Kis szerencsével akár pontot is szerezhetett volna. A találkozó után a magyar válogatott középpályás csalódottan értékelt, mert úgy érezte, több volt ebben a mérkőzésben.

Szoboszlai Dominik és a liverpooli gólszerző, Andy Robertson párharca Forrás: uefa.com

„Büszke vagyok, mert három nulláról felálltunk a Liverpool ellen az Anfiled Roadon, de csalódott vagyok, mert több volt ebben.

Miután feljöttünk három háromra, többet is kihozhattunk volna ebből a meccsből, de az volt a baj, hogy az első harminc percben nem úgy álltunk hozzá a meccshez, ahogy kellett volna. Kellett a gól az első félidő végére. A második félidőre szisztémát váltottunk, ami segített, de sajnos nem volt elég a pontszerzéshez, vagy a győzelemhez. De legalább már tudjuk, hogy mire vagyunk képesek ilyen nagy csapatok ellen is – értékelt az M4 Sport kamerája előtt Szoboszlai Dominik, aki elmondta, hogy a Liverpool ellen játszani teljesen más, mint az osztrák bajnokságban.

– folytatta a magyar válogatott középpályás, aki a találkozó után azt is elmondta, hogy ez volt élete legemlékezetesebb mérkőzése - Szép gólokat lőttünk, és megmutattuk, hogy nem érdemtelenül játszunk a Bajnokok Ligájában.

Büszkék vagyunk, és akár pontot is szerezhettünk volna, mert a második félidőben jobbak voltunk, mint a Liverpool"

– tette hozzá Szoboszlai, aki 70 percet játszott az Anfielden.

A Virgil van Dijk vezette védelemre nem jellemző, hogy három gólt kapjon Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool holland válogatott védője, az Aranylabdára is esélyes Virgil Van Dijk elmondta, hogy egyáltalán nem becsülték le a Salzburgot.

„Már a meccs előtt is tudtuk, hogy remek csapattal van dolgunk. Az első félidőben szerzett góljuk hitet adott nekik, aztán gyorsan jött a második.

A legnagyobb erényük az volt, hogy mindig megszerezték a lecsorgó labdákat, és gyorsan ránkrobbantak. Ez óriási gondot okozott nekünk.

De nem szeretnék a negatívumokról beszélni. Tudjuk, hogy játszhattunk volna jobban is, de sajnos a második félidőben visszahoztuk őket a meccsbe" – mondta Van Dijk, aki 2018 márciusa és 2019 augusztusa között 65 meccset hozott le úgy, hogy senki sem tudta kicselezni.

Szoboszlai Dominik és a norvég Erling Haland ünnepli a Salzburg egyenlítő gólját Forrás: FC Red Bull Salzburg/Twitter

A norvég Alf-Inge Haaland 1997. december 26-án a Leeds United játékosaként betalált a Liverpoolnak. A fia, Erling Haaland a Salzburg játékosaként 7950 nappal később gólt lőtt az Anfielden.

„Most már ugyanannyi gólom van itt, mint neki. Mindig azt mondogatja, hogy gólt lőttem az Anfielden, gólt lőttem az Anfielden. Most már legalább visszamondhatom neki, hogy én is – kezdte a 19 éves csatár, akinek négy lövésből négy gólja van a Bajnokok Ligája idei szezonjában.

Nagyon közel álltunk a döntetlenhez. Apró dolgokon múlt a siker, de a Liverpool ellen nagyon nehéz, talán a legnehezebb most az egész világon" – tette hozzá Erling Haaland.

Roberto Firmino És Mohamed Szalah gólöröme a Salzburg ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A találkozót az egyiptomi Mohamed Szalah döntötte el, aki duplázott a Salzburg ellen.

„A dolgok néha nem a terv szerint alakulnak, de már megvan a tapasztalatunk ahhoz, hogy megbirkózzunk az ilyen dolgokkal, ha éppen nem játszunk jól. Tudjuk, mit kell tennünk ilyen helyzetekben, és örülök, hogy végül sikerült megnyernünk meccset - mondta Szalah, aki a két gólpasszt adó Roberto Firmino játékára is kitért.

- tette hozzá a Liverpool támadója, aki 12 gólt lőtt a legutóbbi 13 hazai BL-mérkőzésén.

A csoport másik mérkőzésén a címvédő Liverpoolt az első fordulóban legyőző Napoli gólnélküli döntetlent játszott azzal a Genkkel, amely két héttel ezelőtt 6-2-re kikapott Szoboszlai csapatától, a Salzburgtól.

Carlo Ancelotti tekintete mindent elmond a Napoli bakijáról Forrás: AFP/John Thys

„Készültünk rá, hogy nehéz mérkőzés lehet. Egyszerűen csak pontosabbnak kellett volna lennünk a befejezéseknél.

- mondta a Napoli edzője, Carlo Ancelotti, aki csapatával az előző szezonban az utolsó fordulóban bukta el a csoportból való továbbjutást a Liverpoollal szemben. Lehet, hogy a Napoli most jó pozícióban van, de a Belgiumban hagyott két pont még visszaüthet az olasz csapatra a végelszámolásnál.

F-csoport

Az FC Barcelona már a második percben hátrányba került az olasz Internazionale elleni csoportrangadón. A katalán gépezet ezúttal is akadozott, de a világ egyik legjobb kapusa, Marc-André ter Stegen a víz felett tartotta csapatát, az uruguayi Luis Suárez pedig két varázslatos góllal megfordította a meccset a Camp Nouban.

A találkozó előtt kérdéses volt Lionel Messi játéka, ugyanis az ötszörös aranylabdás szeptember 24-én megsérült a Villarreal elleni bajnoki mérkőzésen. Azonban vállalta a játékot és gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

Fontos volt, hogy megnyerjük a mérkőzést, mert kemény csoportban vagyunk. A célunk viszont az, hogy első helyen jussunk tovább, ehhez pedig le kellett győznünk az Intert. Remekül játszottak, nagyon jól leszűkítették a területeket, úgyhogy rendkívül értékes győzelmet arattunk" – mondta Messi, aki az elmúlt 17 évben 16 gólban vett részt (12 gól és 4 gólpassz) olasz csapatok ellen. Az Inter ellen viszont a negyedik meccsén most sikerült először feliratkoznia a kanadai táblázatra.

Lionel Messi gólpasszt adott az Inter elleni rangadón Forrás: NurPhoto/Jose Breton

Marc-André ter Stegen a találkozó után nem magát méltatta, hanem duplázó Luis Suárez klasszisát emelte ki.

„Ma este minden bizonnyal betapasztotta néhány ember száját"

– mondta a német kapus a sokat kritizált uruguayi csatárról, aki az Inter ellen ugyanannyi gólt szerzett egy meccsen, mint a legutóbbi húsz Bajnokok Ligája mérkőzésén összesen.

A csoport másik mérkőzésén a Borussia Dortmund kétgólos győzelmet aratott Prágában a Slavia fölött, így a német csapat jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti az F-csoportot.

G-csoport

A másik magyar érdekeltségű csoportban a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett a francia Olympique Lyon ellen.

„Remek meccset játszottunk, de a Lyon megbüntette mindkét egyéni hibánkat, miközben 91 perc alatt csak egy helyzetet dolgozott ki a mérkőzésen.

Gulácsi Péter és a nagyot hibázó Nordi Mukiele Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Nekünk volt legalább négy nagy helyzetünk, de nem tudtuk kihasználni őket.

Kemény heteken vagyunk túl, és az ilyen meccsek a tanulási folyamat részei" – értékelt a Lipcse edzője, a nyáron kinevezett Julian Nagelsmann, akivel az RB Leipzig mind az öt idegenbeli meccsét megnyerte az idei szezonban, hazai pályán viszont négyből csak egyszer tudott győzni.

A csoport másik mérkőzésén a Zenit Szentpétervár csapata 3-1-re legyőzte a portugál Benficát, és a csoport élére állt.

H-csoport

A Frank Lampard vezette Chelsea idegben legyőzte a francia Lille együttesét, így a londoni csapat feljött a csoport második helyére.

Rendesen felkészültünk, a meccs korai szakászban irányítottuk a játékot, de mégis kaptunk egy gólt. Folyamatosan dolgozunk a védekezésen" - mondta a meccs után Frank Lampard, aki 2018 nyarán kezdett edzősködni, csapatai pedig csak a meccsek 22%-át (15/68) hozták le bekapott gól nélkül.

Frank Lampardnak még csiszolnia kell fiatal csapata védekezésén Forrás: AFP/Denis Charlet

A találkozó után Lampard méltatta a Chelsea akadémiáját, amely az idei szezonban előtérbe került, mivel a FIFA két átigazolási időszakból kizárta a londoni csapatot, így csak jövő nyáron szerződtethet új játékosokat.

Láttam a csapaton a javulás jeleit, és biztos vagyok benne, hogy tudunk majd ennél is jobban játszani" – tette hozzá a Chelsea legendája, aki 2017 után az első angol edző lett, aki meccset nyert a Bajnokok Ligájában. Legutóbb Craig Shakespeare, a Leicester City ideiglenes edzője tudott nyerni a Sevilla elleni nyolcaddöntőben 2017 márciusában.

És ha már Frank Lampard megemlítette a Chelsea akadémiáját, akkor meg kell jegyezni, hogy a 22. születésnapját ünneplő Tammy Abraham Fikayo Tomori gólpassza után szerzett gólt a Lille ellen.

2012 márciusa óta ez volt az első olyan Chelsea-gól, amit két angol játékos hozott össze. Akkor Frank Lampard szöglete után John Terry fejelt gólt a Napoli elleni nyolcaddöntőben.

A találkozó győztes gólját a brazil Willian lőtte, aki 2013-as bemutatkozása óta már 18 találatnál jár a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig behozta az örökranglistán az FC Barcelona aranylabdás legendáját, Ronaldinhót.

A csoport másik mérkőzésén az előző szezonban elődöntős Ajax Amsterdam háromgólos győzelmet aratott a Valencia ellen a Mestalla Stadionban, így a holland csapat százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportját.

A mérkőzés – és játéknap – legszebb gólját a marokkói Hakim Zijecs lőtte, aki egy befele csel után 22 méterről lőtt a jobb felső sarokba a korábbi Ajax-kapusnak, Jasper Cillessennek.

„Bevallom, nem néztem Cillessen helyezkedését, csak betörtem és lőttem.

Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a második próbálkozásom a kapufán csattant"

– mondta az Ajax támadója, aki a 42. percben kis híján lemásolta a mérkőzés elején lőtt bombagólját.

Az Ajaxot sokan leírták az előző szezon elképesztő menetelése után, mivel távozott a csapat két legértékesebb játékosa. Frenkie De Jong a Barcelonához, a csapatkapitány Matthijs de Ligt pedig a Juventushoz igazolt. Ennek ellenére úgy tűnik, nem gyengült a holland csapat, amely idén is szemet gyönyörködtető játékkal fogja elkápráztatni a foci szerelmeseit.

Az Ajax játékosai ünneplik a Valencia otthonában aratott győzelmet Forrás: AFP/Javier Soriano

„Fantasztikus meccset játszottunk, megérdemeltük a győzelmet. Továbbra is úgy gondolom, hogy van hova fejlődnünk, miközben ilyen fantasztikus futballt játszunk.

- mondta a meccs után Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a szerdai játéknapról.

  • Achraf Hakimi, a Borussia Dortmund védője lett az első marokkói játékos, aki duplázni tudott a Bajnokok Ligájában.
  • Lionel Messi 29 gólban vállalt szerepet (22 gól és 7 gólpassz) a Barca legutóbbi 13 hazai csoportmeccsén.
  • A Barcelona a BL-ben házigazdaként a legutóbbi 33 mérkőzésén veretlen (30 győzelem, 3 döntetlen), miként 24 hazai nyitómérkőzésén is (22 győzelem, 2 döntetlen).
  • Luis Suárez már hat BL-gólnál jár olasz csapatok ellen, ami több mint amit más országbeli csapatok ellen szerzett.
Luis Suárez gyönyörű gólokat lőtt az Inter elleni rangadón Forrás: Squawka Football/Twitter
  • Az Inter csatára, Lautaro Martínez a második percben lőtt gólt a Camp Nouban. Ez a második leggyorsabb bekapott gól a Barcelona BL-történelmében. A csúcsot az AC Milan korábbi támadója, Alexandre Pato tartja, aki 2011 szeptemberében 24 másodperc után lőtt gólt a katalán csapat otthonában.
  • Sadio Mané lett a Liverpool történetének harmadik játékosa - Steven Gerrard (21) és Mohamed Szalah (17) után - aki elérte a 15 gólos határt a Bajnokok Ligájában.
  • Gary MacAllister 2001-ben szerzett UEFA-kupa-döntős találata óta Andy Robertson a Liverpool első skót játékosa, aki gólt lőtt az európai kupaporondon
Nem sok hiányzott a Salzburg pontszerzéséhez Forrás: uefa.com
  • A Barcelona, a Real Madrid és a Chelsea után a Red Bull Salzburg lett a negyedik csapat, amely három gólt szerzett az Anfielden. Azonban az osztrák csapat az első, amely a három lőtt gól ellenére sem tudta legyőzni a Liverpoolt.
  • A Liverpool 23 meccs óta nem kapott ki hazai pályán a Bajnokok Ligájában. Legutóbb 2014 októberében a Real Madrid tudott nyerni az Anfielden.
  • A Liverpool történelmében csak két edző van, aki sorozatban legalább húsz európai kupameccsen veretlen maradt hazai pályán: Bob Paisley (29) és Jürgen Klopp (20).

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

E-csoport:
FC Liverpool (angol)-Salzburg (osztrák) 4-3 (3-1)
gólszerzők: Mane (9.), Robertson (25.), Szalah (36., 69.), illetve Hvang (39.), Minamino (56.), Haland (60.)

Genk (belga)-SSC Napoli (olasz) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F-csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Internazionale (olasz) 2-1 (0-1)
gólszerzők: Suarez (58., 85.), illetve Martinez (3.)

Slavia Praha (cseh)-Borussia Dortmund (német) 0-2 (0-1)
gólszerző: Hakimi (35., 89.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G-csoport:
RB Leipzig (német)-Olympique Lyon (francia) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Depay (11.), Terrier (65.)

Zenit (orosz)-Benfica (portugál) 3-1 (1-0)
gólszerzők: Dzjuba (22.), Dias (70., öngól), Azmun (78.), illetve De Tomas (85.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H-csoport:
Lille (francia)-Chelsea (angol) 1-2 (1-1)
gólszerzők: Osimhen (33.), illetve Abraham (22.), Willian (78.)

Valencia (spanyol)-Ajax Amsterdam (holland) 0-3 (0-2)
gólszerzők: Zijecs (8.), Promes (34.), van de Beek (67.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

Mindent egy helyen az Eb-ről