Vágólapra másolva!
Ugye ismerős az a jelenet, amikor a jobbszélső megkapja a labdát az oldalvonal mellett, befelé cselez, majd ballal a hosszú felső sarokba teker? Túlzás lenne azt állítani, hogy Arjen Robben visszavonulása után már sosem fogunk hasonló megmozdulásokat látni a focipályán, azonban az vitathatatlan, hogy sosem lesz még egy olyan játékos, aki ilyen művészi szinten mutatja be azt a mozdulatsort, amelyről minden védő tudta, hogy hamarosan bekövetkezik, mégsem tudott ellene senki sem tenni semmit.

Arjen Robben 1984. január 23-án szültetett a hollandiai Bedumban. Az Üvegembernek csúfolt ballábas klasszis valósággal beleszületett a fociba, ugyanis édesapja, Hans Robben játékosügynökként dolgozott, és egészen a visszavonulásig ő intézte fia ügyeit is.

A Coerver-program legjobbja

Robben már fiatalon bekerült a Coerver-programba, ami egy minden korosztálynál alkalmazható készségfejlesztő módszer, egy átfogó és játékorientált képzési program, amely az egyéni készségek és képességek fejlesztésére, valamint a kis csoportos játékokra fókuszál. A Wiel Coerverről – akit Hollandiában a labdarúgás Einsteinjeként becéztek – elnevezett módszeren alapuló iskolát 1984-ben alapították, és hat lépcsőben írja le a játékosok fejlesztését. A programból Boudewijn Zenden volt az első játékos, aki megjárta az 1998-as világbajnokságot.

Robben a tehetségével és az alázatával hamar kitűnt a társai közül, így lecsapott rá a szomszédos város, Groningen csapata, amelyből nem mellesleg olyan sztárfutballisták indultak, mint Ronald Koeman, Luis Suárez, Dusan Tadic vagy a France Football Aranylabda-díj idei legnagyobb esélyese, Virgil Van Dijk.

Robben 2000. december 3-án, két hónappal 17. születésnapja előtt az RKC Waalwijk ellen csereként mutatkozott be a holland élvonalban, két héttel később pedig már kezdőként lépett pályára a Feyenoord ellen 1-0-ra megnyert meccsen. Egy legenda szerint Kees van Wonderen, a rotterdami sztárcsapat kapitánya a bemelegítésnél ránézett Robbenre, és gúnyosan megkérdezte, hogy ez meg ki az ördög? A lefújás után állítólag újra elhangzott tőle ez a mondat, de akkor már sokkal inkább a meglepettség miatt, mert a tinédzser jó párszor bolondot csinált a holland válogatott hátvédből.

Ezt követően végigjátszotta a szezont, az Ajax elleni 3-3-ra végződő összecsapáson megszerezte első gólját a felnőtt csapatban, nem mellesleg egy gólpasszt is adott. Az idény végén a szurkolók őt választották a csapat legjobbjának. A remek első szezont egy 10 gólos második követett, majd a PSV Eindhoven 4,3 millió euróért megvette Robbent. Állítólag az Ajax több pénzt kínált neki, de az amszterdamiak akkori edzője,

Leo Beenhakker ellátogatott Robbenék családi házába, és azzal indított, hogy utasította a mamát, hogy hozzon neki egy csésze kávét,

ez pedig nem igazán nyerte el a család tetszését. Akárcsak az, hogy Beenhakker „Arjan Robben"-nek címzett üzenetekkel próbálta meg az Ajaxhoz édesgetni a fiatal klasszist. Később egész biztosan megtanulta helyesen leírni a nevét.

Szerelem Groningenben

Robben Groningenben lett ismert focista, és a szerelem is Hollandia legészakibb iskolavárosában talált rá. A középiskolában ismerte meg Bernadien Eillert, akivel 2007-ben házasodott össze, azóta pedig három gyerekük is született: Luka 11, Lynn 8, Kai pedig 6 éves. Robben mindig is szeretett edzeni, azonban ifistaként Bernadien miatt késett először egy gyakorlásról. „Arjen mindig is elszánt és határozott volt már fiatal korában is. Mindig időben érkezett. Egy pénteki délutánon viszont tizenöt perccel később állított be az edzésre. Kérdeztem tőle, hogy mi történt, amire azt felelte, hogy a piactéren mókázott. Ott volt vele néhány lány és a barátai is. Megkérdeztem: és megéri? Mire ő: Igen, mester, meg. Mondtam, hogy kapja fel a felszerelését és csatlakozzon a többiekhez. Az esküvőjén tudtam meg, hogy, akivel aznap találkozott, az a felesége, ma már a gyermekei anyja és Bernadiennek hívják" - elevenítette fel a történetet Barend Beltman, aki Robben edzője volt a groningeni ifjúsági csapatban.

Batman és Robben

Robben a PSV játékosaként már az első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett – ez a sorozata később sem szakadt meg, ugyanis a Chelsea, a Real Madrid majd a Bayern München játékosaként is azonnal bajnok lett. Eindhovenben remek kapcsolatot ápolt Mateja Kezsmannal. A szerb támadó 36 góllal zárta a bajnokságot, Robben pedig 12-vel, a szurkolók pedig elnevezték őket Batman és Robbennek.

A következő szezonjuk is hasonlóan termékenyre sikeredett, így az orosz milliárdos Roman Abramovics együtt vitte őket Londonba, miután 2003-ban a Chelsea tulajdonosa lett. Robbent egyébként a Manchester United is szerette volna megszerezni, de a 7 millió eurós ajánlatra a PSV elnöke azt mondta Sir Alex Fergusonnak:

ennyiért szívesen küldünk egy aláírt Robben-mezt, de másra ne számítson.

A holland válogatottban 2003. április 30-án, egy Portugália elleni felkészülési meccsen mutatkozott be, a nemzetközi áttörést azonban a 2004-es Európa-bajnokság hozta meg neki. A torna előtt már aláírt a Chelsea-hez, sokan azonban nem tudták mire számíthatnak tőle. A portugáliai tornán a kispadról nézte végig a németek elleni első csoportmeccset, amelyen a hollandok pocsékul futballoztak, a csapat egyik leggyengébb láncszeme a balszélső Boudewijn Zenden volt. A csehek elleni második meccsre Dick Advocaat szövetségi kapitány a kezdőbe jelölte Robbent, aki két gólpasszt is adott. A meccset ugyan a csehek nyerték, de a 20 éves játékostól mindenki el volt ájulva.

Robben sorsdöntő tizenegyese a svédek ellen Forrás: AFP/Mladen Antonov

Ezt követően bennragadt a csapatban, és végigjátszotta a tornát, ahol a hollandok az elődöntőben estek ki a házigazda portugálok ellen.

Robben a svédek elleni negyeddöntőben igazi hőstettet hajtott végre,

ugyanis a tizenegyespárbajban ő értékesítette a mindent eldöntő tizenegyest, ezzel pedig megszakadt a hollandok átka, mert korábban sosem nyertek a szétlövésben – az 1998-as vb- és a 2000-es Eb-elődöntőt is így bukták el.

Beindította a Chelsea támadógépezetét

Miután José Mourinho átvette a Chelsea irányítását, a londoni csapat parádés rajtot vett a Premier League-ben. A „Special One" csapata nyolc meccsből hatot megnyert, azonban a kritikusoktól rendre megkapta, hogy korántsem játszik közönségszórakoztatóan (A Chelsea ez idő alatt négyszer nyert 1-0-ra, egyszer 2-0-ra, egyszer 2-1-re, kétszer pedig 0-0-s döntetlent játszott). Robben viszont sérülten érkezett, így 2004 októberében lépett először pályára a Premier League-ben, onnantól kezdve viszont parádézott a Chelsea. A holland szélső 11 mérkőzésen öt gólt lőtt, és adott hat gólpasszt, a londoni csapat pedig ezeken a meccseken hatszor is négy gólt szerzett, vagyis Robben bekapcsolódásával – akit novemberben a hónap játékosának választottak - beindult Mourinho támadójátéka.

A Chelsea három új igazolása 2004-ben: Robben, Petr Cech és Mateja Kezman Forrás: AFP/Martin Hayhow

A Chelsea a szezon végén simán megnyerte a bajnokságot, Robben örömét azonban beárnyékolta, hogy egy csomót találtak az ágyékában, így egy ideig abban a hitben volt, hogy hererákja van.

Sokan a kopaszodását is ahhoz kötik, hogy túlélte a rákot, de a hollandnak szerencsére nem kellett megküzdenie a betegséggel.

„A várakozás persze szörnyű volt, átértékelődött az egész életem, a foci hirtelen sokadlagos lett, és csak az egészségem számított" – mondta Robben, miután a szövettani vizsgálat kimutatta, hogy nem voltak rákos sejtek benne.

Az első szezonja kiemelkedő volt, az év fiatal játékosa díjra is jelölték, a díjat azonban Wayne Rooney kapta meg. A folytatás azonban nem volt egy sikertörténet. Robbent ugyan elkerülték a sérülések, de rengetegen kritizáltak amiatt, hogy egy Liverpool elleni bajnoki meccsen egy kakaskodásban eljátszotta a nagyhalált, amivel kiállíttatta Pepe Reinát, a Pool kapusát.

A karma egy évvel később megbüntette Robbent, ugyanis a 2007-es BL-elődöntő tizenegyespárbajában Reina kivédte a lövését, a Chelsea pedig kiesett.

Tükörszélső lett a Real Madridban

Robbent 2007 nyarán 35 millió euróért vásárolta meg a Real Madrid, amelynek Bernd Schuster volt a vezetőedzője. A német szakember fantáziát látott a holland focistákban, akkoriban ugyanis Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy és Royston Drenthe is a Realt erősítette.

Alfredo Di Stefano, Arjen Robben és Ramon Calderon, a Real korábbi elnöke Forrás: AFP/Javier Soriano

Robben azonban lassan illeszkedett be, az első madridi góljára is 2008 februárjáig kellett várni. A kivirágzásában nagy szerepe volt a Schuster helyére 2008 decemberében kinevezett Juande Ramosnak, aki tükörszélsőként, a jobb oldalon kezdte el játszatni Robbent, aki így már Madridban elkezdhette kamatoztatni a jobbról befele cselezést. Ramosszal azonban a Barca mögött csak második helyen végzett a madridi csapat, míg a BL-ben már a legjobb 16 között elhullott, így az edzőnek távoznia kellett.

Az elnöki székbe visszakerülő Florentino Pérez pedig úgy döntött, ideje egy újabb Galakitus-korszaknak. A Real Madrid elnöke olyan sztárokat szerződtetett, mint a francia Karim Benzema, a brazil aranylabdás Káká, vagy a Manchester United szintén aranylabdás portugál támadója, Cristiano Ronaldo. Azonban a nagybevásárlás komoly áldozatokkal járt. A Real Madrid két holland sztárjának, Sneijdernek és Robbennek is távoznia kellett, hogy legyen hely a keretben az újonnan érkező sztárjátékosoknak.

„Elmondták nekünk, hogy olyan sok pénzt költöttek, hogy bevételre van szükségük az eladásokból.

Számomra nagy csalódás volt az egész, mivel kiváló kapcsolatot ápoltam a korábbi edzőmmel, Manuel Pellegrinivel (akit azon a nyáron neveztek ki Juande Ramos helyére – a szerk.). Ráadásul karrierem legjobb előszezonját produkáltam. Remekül éreztem magam Madridban, jól is játszottam. De ha a politika képbe kerül és igazából nincs lehetőséged, el kell döntened, hogy maradsz és harcolsz, vagy valahol máshol folytatod a karrieredet.

- mondta Robben a távozásának körülményeiről.

A Bundesliga legjobbja

Robben az első szezonjában fantasztikusan futballozott a Bundesligában, ami annak is köszönhető, hogy Louis Van Gaal a kezdetektől fogva jobboldali támadóként játszatta.

Van Gaal ragaszkodott Robben leigazolásához Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Andreas Gebert

A holland 23 gólt szerzett, bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, a szezon végén pedig az év játékosának választották a Bundesligában. Ráadásul kulcsszerepet vállalt a Bayern München BL-menetelésében is, a Manchester United ellen szerzett gólja a mai napig élményszámba megy.

A döntőt azonban az Inter ellen elbukták a bajorok, pedig Robbentól óriási fricska lett volna Péreznek, ha egy évvel az eladása után a Real Madrid stadionjában nyert volna BL-t.

Az örök vesztes

Robben 2009/10-es szezonja káprázatos volt, de nem csak az elvesztett BL-döntő miatt maradt benne hiányérzett. A dél-afrikai világbajnokságon a holland válogatottal a döntőig menetelt, a fináléban azonban 0-0-s állásnál Iker Casillas lábbal védte a ziccerét, a hosszabbításban pedig Andrés Iniesta góljával nyertek a spanyolok.

Ha nincs Casillas, a hollandok először lettek volna világbajnokok, Robben pedig minden bizonnyal megkapta volna a jól megérdemelt Aranylabdáját.

„Ha három centiméterrel feljebb lövöm a labdát, bemegy.

Casillas úgy döntött, hogy balra mozdul el, de végül kitette a lábát a másik irányba. Ha ismét lehetőségem nyílna, ugyanígy csinálnám, csak három centiméterrel feljebb lőném" – mondta Robben a FourFourTwo-nak élete legnagyobb kihagyott helyzetéről.

A 2011/12-es szezonban a Robben és Ribéry nevével fémjelzett Bayern München fantasztikusan futballozott a Bajnokok Ligájában, és bejutott a döntőbe, amit a müncheni Allianz Arénában rendeztek. Az 1-1-es rendes játékidőt követően a bajorok tizenegyeshez jutottak a hosszabbításban, de Petr Cech kivédte a holland tizenegyesét, aki így két év alatt két BL- és egy vb-döntőt is elbukott.

Münchenben ezt követően bűnbaknak kiáltották ki, és egy ideig nem is vállalta el a tizenegyeseket.

Pokolból a mennybe

Robbennek szörnyen indult a 2012/13-as szezon, mert sérülés miatt ősszel szinte nem is léphetett pályára. Tavasszal azonban újra összeállt a „Robbery" páros, és szó szerint ledarálták egész Európát. A Jupp Heynckes vezette Bayern München megnyerte a Bundesligát és a Német Kupát is, a Bajnokok Ligája elődöntőjében pedig a szárnyaló Robben vezérletével 7-0-s összesítésben búcsúztatták az FC Barcelonát. A Borussia Dortmund elleni finálé előtt a Bayern München volt az esélyes, de a holland szélsőn óriási nyomás volt a korábban elbukott döntők, és az egy évvel ezelőtti események miatt.

„Úgy gondolkodtam, nem lehetséges, hogy háromszor is vesztesként távozzak a pályáról. Ilyesmit senki sem írna be szívesen az önéletrajzába.

Úgy beszéltek volna rólam, hogy ügyes volt, sok mindent elért, de nem nyert BL-t"

– mondta Robben, akit végül a Wembley Stadionban rendezett döntő legjobb játékosának választottak miután gólpasszt adott Mario Mandzukicnak, majd a 89.percben győztes gólt szerzett.

Arjen Robben a Bajnokok Ligája-trófeával Forrás: AFP/Andrew Yates

Az ellopott Aranylabda

Az egész világon a csodájára jártak Jupp Heynckes csapatának, így sokan biztosra vették, hogy a francia szélső Franck Ribéry – aki 11 góllal és 23 gólpasszal zárta az idényt -, vagy a holland harcostársa, Arjen Robben kapja a FIFA és France Football Aranylabdáját. Végül nagy meglepetésre Cristiano Ronaldo győzött – aki csapatszinten semmit sem nyert, akárcsak Lionel Messi 2010-ben -, akinek az elsőségében komoly szerepet játszott, hogy meghosszabbították a szavazás határidejét, ami pont elég volt neki arra, hogy a vb-pótselejtezőn mesterhármast szerezzen a svédek ellen.

„Olyan volt, mintha ellopták volna tőlem az Aranylabdát. Egyszerűen érthetetlen, hiszen minden trófeát megnyertem. Ennél többet nem tehettem"

– mondta Franck Ribéry a francia Canal Football Clubnak adott interjújában, akinek az esélyeit valószínűleg az is gyengítette, hogy a szavazatok minden bizonnyal megoszlottak közte és Robben között, aki a nyolcadik helyen végzett.

Belőtte a 2014-es vb legpofátlanabb gólját

A brazíliai világbajnokságon a fiatalokkal teletűzdelt holland válogatott óriási meglepetésre bronzérmes lett. Az Oranje legjobbja Robben volt, aki hét meccsen három gólt lőtt és három gólpasszt adott. A legszebb találata a vb-címvédő spanyolok elleni csoportrangadón született, amikor háromméteres hátrányból indulva kettőt vert Sergio Ramosra, majd bohócot csinált Iker Casillasból.

A válogatottól 2017. október 10-én, egy Svédország ellen 2-0-ra megnyert vb-selejtezőn búcsúzott. Mindkét holland gólt ő szerezte. Előbb egy panenkás tizenegyesből talált be, majd kapásból bombagólt lőtt a bal felső sarokba.

Guardiola a legjobb

Heynckes távozása után Pep Guardiola lett a Bayern München edzője. A katalán tréner érkezése előtt a német sajtó felvetette, hogy Robbennek távoznia kell, ugyanis Guardiolánál kötelező passzolni, a hollandot pedig sokan önzőnek tartották. Robben azonban az első perctől kezdve beállt a sorba, Guardiola pedig három szezonon keresztül kötetlen szerepkörben játszatta, így belőle lett a Bayern Messije.

Guardiolától még a csk-szalagot is megkapta Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

„A legjobban az ő irányítása alatt élveztem a játékot, egyszerűen fantasztikus volt.

Olyan poszton is játszottam, amire korábban sosem gondoltam volna. Ő volt a legjobb" – mondta a holland Guardioláról, akivel három bajnoki címet és két Német Kupát nyert.

Az edzőbuktató

Guardiola távozása után az olasz Carlo Ancelotti lett a Bayern München edzője. A háromszoros BL-győztes szakember is támaszkodott Robbenre, aki 16 gólt szerzett a 2016/17-es szezonban, és a vezérletével bajnok lett a Bayern. Az idényre azonban rányomta a bélyegét a Real Madrid ellen elvesztett BL-negyeddöntős párharc. Robben a Santiago Bernabéu Stadionban bohócot csinált a komplett Real-védelemből, azonban Kassai Viktor élete leggyengébb meccsét produkálva kiejtette a fantasztikusan játszó Bayern Münchent.

Kassai verte az első szöget Ancelotti koporsójába?

A 27-szeres német rekordbajnok Bayern München múlt csütörtökön azonnali hatállyal menesztette Carlo Ancelottit a csapat éléről. Kiderült, hogy a sztárjátékosok folyamatosan fúrták az olasz trénert. Az elmúlt napokban sorra érkeztek a negatív hírek a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes edzőről, a legújabb vádak szerint pocsék edzéseket tartott.

A BL-győzelem elúszása után, mintha megtört volna valami a játékosok és Ancelotti között, a csapat legrutinosabb sztárjai pedig egyre többet kezdték kritizálni az olaszt, akit végül 2017 szeptemberében, egy PSG elleni 3-0-s zakó után menesztettek.

„A fiamnak jobb edzései vannak annál, mint amilyeneket nekünk vezényelt Ancelotti"

– mondta Robben, aki Thomas Müllerrel, Franck Ribéryvel és Philipp Lahmmal kulcsszerepet játszott az olasz elüldözésében.

Könnyes búcsú

A holland legenda utolsó szezonjában a Benfica elleni BL-meccsen két parádés gólt szerzett, ezt követően azonban majdnem a teljes szezont ki kellett hagynia sérülés miatt.

A bajnoki hajrára még összedrótozták, és a Frankfurt elleni utolsó meccsen még gólt is szerzett, akárcsak a szintén távozó Franck Ribéry, így happy enddel zárult a Bayern München történetének egyik legszebb és legsikeresebb korszaka.

Miután Robben bejelentette, hogy a szezon végén távozik, hívta a Groningen és PSV is, de már mindent elért, ezért 35 évesen úgy döntött, az egészsége mindennél fontosabb, és inkább a csúcson vonul vissza.

Jelen pillanatban egészséges vagyok, és szeretném, ha ez így is maradna. Ezért befejezem, de így van ez jól" – mondta Robben, aki pályafutása során 930 napot és 215 meccset hagyott ki sérülések miatt, ezért is ragadt rá az üveglábú gúnynév.

Ennek ellenére 698 meccsen 246 gólt szerzett, és adott 188 gólpasszt. Nem rossz karrier egy üveglábútól.

Sokan viccelődtek azzal, hogy ha valaki látott egy Robben-gólt, akkor látta az összest. A holland legenda a visszavonulása bejelentése után stílusosan rátett erre a tézisre.

„A következő idényben a fiatalabb fiam csapatának edzője leszek. Az edzésprogramot gondolom már mindenki kitalálta: jobbról befelé húzol, aztán ballal jöhet a lövés..."

Arjen Robben

Született: 1984. január 23., Bedum
Nemzetisége: holland
Klubjai: Groningen (1996–2002), PSV (2002–2004), Chelsea (2004–2007), Real Madrid (2007–2009), Bayern München (2009–2019)
Válogatottság/gól: 96/37
Főbb sikerei csapataival: holland bajnok (2003), 2-szeres angol bajnok (2005, 2006), FA-kupa-győztes (2007), 2-szeres angol Ligakupa-győztes (2005, 2007), spanyol bajnok (2008), 8-szoros német bajnok (2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), 5-szörös Német Kupa-győztes (2010, 2013, 2014, 2016, 2019), Bajnokok Ligája-győztes (2013), európai Szuperkupa-győztes (2013), világbajnoki ezüstérmes (2010), világbajnoki bronzérmes (2014)