Vágólapra másolva!
Szombat este három mérkőzést rendeztek a labdarúgó OTP Bank Liga nyitófordulójában. Az Újpest FC 3-1-re kikapott a Puskás Akadémiától az Illovszky Rudolf Stadionban, a Kisvárda hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Paksot, míg a Mezőkövesd szintén egygólos győzelmet aratott az újonc Zalaegerszeg fölött. 

Eredmények:
Újpest FC – Puskás Akadémia 1-3 (0-2)
Kisvárda Master Good – Paksi FC 1-0 (0-0)
Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE 1-0 (1-0)

Az Újpest FC utoljára öt éve kezdett győzelemmel az NB I-ben. Ez volt a két csapat 14. mérkőzése az élvonalban, négyszer nyertek az újpestiek, négyszer a felcsútiak, ötször pedig döntetlen született. A Puskás Akadémia csapatánál most mutatkozott be az új vezetőedző, a nyáron kinevezett Hornyák Zsolt.

Az Újpest kezdte támadólag a meccset, mégis a Puskás Akadémia szerezhetett volna vezetést a 7. percben.

Egy bal oldali szabadrúgásra a bolgár Kamen Hadzsiev robbant be, a közeli fejesét azonban Filip Pajovics lábbal védeni tudta. A 13. percben már tehetetlen volt az Újpest FC kapusa. Egy gyors kontratámadás végén Nagy Zsolt adott középre, az érkező Ezekiel Henty pedig hét méterről a léc alá fejelt.

A felcsúti vezető gól után tovább támadtak az újpestiek, azonban gólt ismét a vendégek szereztek. A 30. percben ismét Nagy Zsolt ment el a bal oldalon, a középre tett labdáját Sós Bence kapásból ellőtte, Pajovics nagyot nyújtózva kiszedte a labdát a bal alsó sarokból, de a kipattanóra érkezett Henty, aki közelről a hálóba passzolt.

A folytatásban az újpesti közönség folyamatosan a nemtetszésének adott hangot. Az első említésre való megmozdulásra a 39. percig kellett várni, akkor Pajovics kapus csinált meg higgadt bokacselt, harminc méterre kimerészkedve a kapujából. A lefújás előtt szépíthetett volna az Újpest. Zsótér Donát szögletét Balázs Benjámin csúsztatta meg, de a fejese néhány centivel elkerülte a felcsúti kaput, a hosszú oldalon berobbanó Koszta Márk pedig lemaradt a labdáról.

Az első félidő utolsó percében eldönthette volna a meccset a Puskás Akadémia.

Henty jobbról belőtt labdájára David Vanecek érkezett, azonban a cseh támadó közeli fejesét Pajovics óriási bravúrral kiszedte a kapu jobb oldalából.

Nebojsa Vignjevic tehetetlenül ült a kispadon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második játékrész újpesti góllal kezdődött.

Zsótér jobb oldali szöglete átszállt a felcsúti védők feje fölött, a középen érkező Balázs Benjámin pedig négy méterről a kapuba belsőzött.

A folytatásban tovább támadtak a lila-fehérek, akik a 65. percben majdnem kiegyenlítettek. Simon Krisztián éles szögből belőtt szabadrúgására a csapatkapitány Litauszki Róbert érkezett a hosszú oldalon, azonban négy méterről a kapu fölé fejelt.

A 69. percben ismét visszaállt a kétgólos különbség.

Vanecek tartott meg egy labdát, majd remek ütempasszt adott a mélységből érkező Josip Knezevicnek, aki higgadtan a jobb felső sarokba lőtte a ziccert.

A 83. percben szépíthetett volna az Újpest. Obinna Nwobodo 12 méteres lövését Hegedüs Lajos ütötte ki oldalra, az érkező Simon Krisztián azonnal visszalőtte a labdát középre, Koszta Márk pedig kapura sarkozott, de a Puskás kapusa másodszor is bravúrral védett.

A második félidőben a lila-fehérek közel álltak az egyenlítéshez, de mindent egybevetve a Puskás Akadémia megérdemelt győzelmet aratott az Illovszky Rudolf Stadionban.

Újpest FC-Puskás Akadémia 1-3 (0-2)
Illovszky Rudolf Stadion, 2707 néző, v.: Vad II
Újpest FC: Pajovic - Pauljevic, Ristevski, Litauszki, Burekovic (Balázs B., 32.) - Sankovic, Onovo - Nwobodo, Zsótér (Bjarnason, 74.), Simon K. (K. Mészáros, 84.) - Koszta
Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Nagy Zs. - Radics, Van Nieff (Spandler, 72.), Knezevic, Sós B. (Kiss T., 84.) - Vanecek, Henty (Mebrahtu, 62.)
gólszerzők: Balázs B. (52.), illetve Henty (13., 31.), Knezevic (69.)
sárga lap: Zsótér (27.), illetve Hadzsiev (46.), Nagy Zs. (53.), Kiss T. (92.)

Az újonc Zalaegerszeg 1-0-ra kikapott az előző szezonban hatodik Mezőkövesd otthonában.

Az első félidőben többet birtokolta a labdát a vendégcsapat, többször eljutott a kapuig is, de a hazai védelem jól zárt. A mezőkövesdiek gyakran letámadással próbálkoztak, a játékrész derekán pedig egy ilyen akcióból megkaparintott labdával - az új igazolás, a grúz Budu Zivzivadze révén - megszerezték a vezetést és előnnyel vonulhattak a pihenőre.

A szünet után a ZTE sorra dolgozta ki a helyzeteket, háromszor is csak Szappanos bravúrja mentette meg a házigazdákat a góltól. A folytatásban aztán átvette az irányítást a Mezőkövesd, Demjénnek is többször akadt védenivalója. A vendégek a hajrában az utolsó pillanatig próbálkoztak az egyenlítéssel, de az eredmény már nem változott.

Mezőkövesd Zsóry FC-ZTE FC 1-0 (1-0)
Mezőkövesd, 2245 néző, v: Erdős
Mezőkövesd: Szappanos - Farkas D. (Eperjesi, 25.), Katanec, Neszterov, Vadnai - Szeles T. (Berecz, 60.), Karnyickij - Cseri, Nagy D., Pekár (Vajda, 89.) - Zivzivadze
ZTE FC: Demjén - Tamás K., Lesjak, Devecseri, Bedi - Mitrovic, Kocsis G. (Gergényi, 87.) - Barczi (Bobál G., 71.), Grumic, Babati (Hudák, 76.) - Radó
gólszerző: Zivzivadze (20.)
sárga lap: Pekár (60.), illetve Devecseri (15.), Mitrovic (87.)

A Kisvárda saját közönsége előtt egy góllal nyert a Paks ellen.

Mindkét csapat új edzővel kezdte meg az idényt: Kisvárdára Miriuta László, Paksra Szivics Tomiszlav érkezett.

A helyzetek számát tekintve az első negyedórában fölényben játszott a Kisvárda és többet is birtokolta a labdát. A félidő közepére kiegyenlítettebb lett a játék, többször jutott el a Paks a hazaiak tizenhatosáig, de helyzetet nem tudott kialakítani. Igaz, ekkor már a Kisvárda sem, mert stabilabbá vált a vendégek védelme. Összességében kevés izgalom volt az első játékrészben.

A második félidőt is jobban kezdte a Kisvárda, amely gyorsan szerzett egy érvénytelenített lesgólt. Csakhamar komoly mezőnyfölénybe is került, alig volt a labda a paksiaknál mintegy húsz percig. A folytatásban viszont megint magukra találtak a vendégek, és már gólszerzési lehetőségük is akadt.

A hajrához közeledve ugyanakkor Grozav egy ritmusváltással szépen került helyzetbe és okos megoldással megszerezte a vezetést a hazaiaknak, akik aztán meg tudták őrizni előnyüket.

A hazai csapat először győzte le a paksiakat az élvonalban: az előző idényben két idegenbeli veresége mellett egy otthoni döntetlenje volt.

Kisvárda Master Good-Paksi FC 1-0 (0-0)
Kisvárda, 2128 néző, v.: Bogár
Kisvárda: Minca - Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Protic - Lucas, Cukalasz - Hugo Seco (Negrut, 71.), Grozav, Kovácsréti (Karaszjuk, 81.) - Tischler (Gosztonyi, a szünetben)
Paks: Holczer - Osváth, Fejes, Lenzsér, Szabó J. - Papp - Fejős (Bartha, 75.), Windecker (Cseke, 66.), Könyves (Remili, 84.), Hahn - Böde
gólszerző: Grozav (79.)
sárga lap: Tischler (3.), Beriosz (4.), Cukalasz (64.), illetve Könyves (6.), Papp (38.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 30 21 4 5 73-27 46 68
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
Paksi FC 30 16 9 5 48-40 8 53
V
V
V
V
GY
I
3.
Fehérvár FC 31 16 10 5 55-39 16 53
GY
GY
D
V
GY
I
4.
Puskás Akadémia FC 31 13 8 10 53-33 20 49
GY
GY
GY
V
GY
I
5.
DVSC 30 13 11 6 46-39 7 45
GY
V
GY
V
GY
I
6.
MTK Budapest 31 12 12 7 41-58 -17 43
GY
D
GY
V
V
I
7.
ZTE FC 31 12 13 6 52-57 -5 42
GY
V
D
GY
GY
I
8.
DVTK 31 11 12 8 48-56 -8 41
V
D
GY
D
V
I
9.
Kecskeméti TE 30 11 14 5 40-44 -4 38
D
V
V
GY
D
I
10.
Újpest FC 31 11 16 4 45-62 -17 37
V
V
V
V
GY
I
Teljes lista