Vágólapra másolva!
Marco Rossi hétfőn délután Telkiben kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott keretét a szeptember 5-i, Montenegró elleni barátságos, és a szeptember 9-i, szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtezőre. A szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón Szalai Ádámmal kapcsolatban is megosztott egy rendkívül fontos információt: a támadó elhagyja a Hoffenheimet, új csapata pedig kedden mutatja be őt.

Hogy melyik csapatban folytatja a 31 éves csatár, azt Rossi nem árulta el, de máris megkezdődtek a találgatások Szalai jövőjével kapcsolatban. A nyáron legtöbbször török csapatoknál emlegették a nevét, állítólag a Trabzonspor, a Besiktas és a Galatasaray is megkörnyékezte.

Holland sajtóértesülések szerint viszont Jaap Stam és a Feyenoord nézte ki magának a magyar csatárt,

de az sem elképzelhetetlen, hogy marad a Bundesligában, állítólag korábbi klubja, a Mainz is tárt karokkal várná.

Ám egyelőre ne a jövővel, hanem a múlttal foglalkozzunk,

Szalai ugyanis büszke lehet közös történetére a Hoffenheimmel. 113 alkalommal húzhatta magára a klub szerelését, amelyben 25 gólt szerzett és adott 13 gólpasszt is.

2014 nyarán a Schalkétól került a Hoffenheimhez, annak ellenére, hogy az akkor még Dárdai Pál irányította Hertha is szerette volna megszerezni - ám a gelsenkirchenieket a Hoffenheim 6 milliós ajánlata meggyőzte. Az akkori sportigazgató, Alexander Rosen elmondása szerint éppen egy Szalaihoz hasonló támadóra volt szüksége a csapatnak, a magyar csatár pedig ezt bizonyítva már bemutatkozó meccsén, az Augsburg elleni bajnoki nyitányon

góllal debütált, csapata 2-0-ra nyert, és a forduló játékosának választották.

Szalai Ádám (b) góllal debütált a Hoffenheimben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

A szezon is jól sikerült a számára,

26 meccsen lépett pályára, és összesen 4 gólig, valamint 4 gólpasszig jutott.

Utóbbiak közül kiemelkedik a Frankfurt elleni, amelyet Roberto Firminónak adott, sarokkal - ezzel a találattal nyert a Hoffenheim 3-2-re (a gól 05:45-től látható)

Amennyire jó volt a kezdet, annyira nem sikerült a folytatás: sérülések is hátráltatták a játékost, valamint formája sem volt az igazi, csupán négy bajnokin kapott szerepet az őszi idényben. 2016 januárjában kölcsönben a Hannoverhez került, ahol viszont számítottak rá, tavasszal 12-szer lépett pályára az alsó-szászországi együttesben.

Nyáron visszatért Hoffenheimbe, a februárban kinevezett új vezető edző, Julian Nagelsmann pedig számolt vele

- a bizalomnak köszönhetően Szalai legeredményesebb szezonját játszotta a 2016/17-es évadban, 22 meccsen 8 gólt lőtt, korábbi klubját, a Mainzot például kettővel szomorította.

A Hoffenheim nagy meglepetésre 4. lett a Bundesligában, így a BL-selejtezőben indulhatott, ahol bár ráijesztett a Liverpoolra, kettős vereséggel végül búcsúzott (1-2, 2-4), és nem jutott a csoportkörbe.

A jó teljesítmény viszont szerződéshosszabbítást ért Szalainak, 2019 nyaráig írt alá. A magyar futballista továbbra is szerepelt Nagelsmann terveiben, 18 meccsen 5 gól és 1 gólpassz volt a mérlege a következő szezonban,

a Hoffenheim pedig még nagyobb bravúrt hajtott végre: harmadik lett a bajnokságban, így a BL-főtáblára jutott.

Julian Nagelsmann és Szalai Ádám nagyszerűen megértették egymást a Hoffenheimben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A csoportkörben kemény négyesbe került, a ManCity, a Lyon és a Sahtar mögött 3 pontot gyűjtve csak negyedik lett, Szalai 5 meccsen lépett pályára.

A bajnokságban viszont 30-szor, ami a legtöbb volt az itt eltöltött időszakban.

A Bayern elleni nyitányon megalapozta a jó kezdést, mert bár csapata 3-1-re kikapott, szépségdíjas gólt lőtt a bajoroknak.

Mégsem ez került be az év végén a legszebb 10 találat közé, hanem a Wolfsburg ellen szerzett gól, amit egy remek támadás végén, nagyszerű technikai megoldással húzott a kapuba - az ötödik legszebb lett a szezonban.

https://streamable.com/ppk7c

Nyáron a Hoffenheimnek opciósjoga volt Szalai szerződésének meghosszabbítására, ezzel élt is, Nagelsmann azonban az RB Leipzighez távozott, az új edző, Alfred Schreuder pedig a jelek szerint nem szánt vezérszerepet Szalainak a támadószekcióban, emiatt dönthetett a távozás mellett.

A transfermarkt.de jelenleg 3 millió euróra becsüli a csatár értékét, a Bild szerint azonban a német klub már 1,5 millióért elengedné.

Hogy mennyiért váltott végül Szalai Ádám, és hogy hol folytatja a gólgyártást, az holnap derül ki, az viszont biztos, hogy a válogatott szempontjából is fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol folyamatosan lehetőséget kap.