Szoboszlai Dominik topcsapatba és topligába vágyik

Szoboszlai Dominik, Red Bull Salzburg, Real Madrid
Szoboszlai Dominik az első félidőben játszott a Real Madrid ellen
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik menedzsere igyekszik nem letörni ügyfele önbizalmát, annak ellenére, hogy Magyarországon sokszor összekeverik a magabiztosságot a nagyképűséggel. Esterházy Mátyás, az EM Sports Consulting Kft. ügyvezetője az egyre extrémebb átigazolási díjakról, és a magyar piac jelenlegi helyzetéről is nyilatkozott a VG.hu-nak.

Ön szerint elképzelhető, hogy éppen ügyfele, Szoboszlai Dominik fogja megdönteni Dzsudzsák Balázs 19 millió eurós átigazolási rekordját? A Transfermarkt szerint ugyanis Dominik már 12 milliót ér.
Mi nem gondolunk ilyen dolgokra, nem csinálunk versenyt ebből. Jelen pillanatban a fejlődés a legfontosabb, és Dominik ebből a szempontból most nagyon jó úton jár.

Mik a hosszú távú tervek vele kapcsolatban?
A tervek már egy ideje meglehetősen világosak és tiszták. Dominik, az édesapja és én együtt, közösen hozzuk meg a döntéseket. A játékos célja, hogy az öt topliga, öt legjobb csapatának valamelyikéhez szerződjön. Az idei cél pedig az, hogy ez realitás legyen – minden apró döntést ennek szellemében hoztunk meg ez idáig.

Szoboszlai Dominik az első félidőben játszott a Real Madrid ellen Forrás: Red Bull Salzburg/Twitter

Hallottunk nyáron az Arsenal érdeklődéséről. Amikor egy ilyen nagy csapat bejelentkezik egy magyar játékosért, mennyire kell őt a földön tartani? Elvégre Dominik még mindig csak 18 éves...
Akiért egy ilyen szintű klub komolyan érdeklődik, az már megfelelően egészséges önbizalommal rendelkezik. Egy ilyen kaliberű játékos énképét már nem az Arsenal érdeklődése határozza meg. Nekem az a feladatom, hogy ezt az önbizalomszintet megfelelő egyensúlyban tartsam. Hangsúlyozom, hogy eszem ágában sincs Dominik önbizalmát és a saját magáról kialakított képét letörni vagy visszafogni, mert soha nem a visszahúzódó, szerény emberekből lettek a világhírű sportolók.

Sokan azt mondják, érdemes minél előbb, akár már 16-17 évesen külföldre igazolni, egyesek szerint viszont jót tesz a játékosnak 50-100 NB I.-es meccs. Hol van az igazság?
Az igazság szerintem mindig a tényekben rejlik, a számokból ugyanis minden kiderül. Gera, Huszti és Juhász sok magyar élvonalbeli meccsel a lábában ment ki, de nekik nem is volt lehetőségük korábban, hiszen az uniós csatlakozásunk előtt voltak fiatalok. Gulácsi, Szalai, Stieber, Szoboszlai pedig egészen fiatalon. Mindkettő működött, a legfontosabb kérdés a játékos minősége. Rendkívül fontos azonban, hogy ha fiatalon itthon marad valaki, akkor 17-18 évesen legyen stabil tag egy első osztályú csapatban. Ha erre nincs esély, akkor az első alkalommal menni kell külföldre.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.